Borstvoeding geven

Hoi mama's

Ik wil straks als mijn kleintje je geboren heel graag borstvoeding gaan geven. Maar wat kan ik ervan verwachten? Zelf denk ik dat het iets prachtigs is en ik wil mijn kind ook echt geen flesvoeding geven als het niet hoeft. Ik hoor erg veel griezelverhalen over borstvoeding en dat het ongelofelijk veel pijn doet etc. Maar ik ben nu ook al is benieuwd naar de mooie kant ervan. Dus share your story's moms!

Liefssss

988 x gelezen, 1

In Baby

reacties (30)


 • LiesP

  Ik geef ondertussen bijna 7 weken borstvoeding - was er op voorhand wat ongerust over maar hier ging het gelijk goed...dochter blijkt een natuurtalent; hapt goed groot aan; en heb dus (hout vasthouden) nooit kloven, pijnlijke tepels of eender wat gehad🤷🏼‍♀️ Ze is zelfs minder dan de verwachtte 10% afgevallen in die eerste dagen en blijft nog steeds supergoed bijkomen...zo kan het dus ook!👍🏻♥️

 • Dolleboel

  Als je het mij vraagt, gewoon zoals de natuur bedoelt is. Ik geef nu mijn derde borstvoeding, de andere twee hebben het ook gehad tot 9 maanden. Prachtig om te zien dat ze groeien door de melk die jij als moeder geeft, het is een fijn moment samen (met name savonds als de anderen slapen haha).. het werkt als troost en dat is gewoon prachtig.

  Bij alle drie borstontstekingen gehad en nu bij nr drie gelukkig geen kloven meer.. ook in het begin wat onhandig en even oefenen samen maar daar moet je gewoon doorheen en dan gaat de rest vanzelf..

  Nu met de Corona tijd denk ik alleen maar dat het zo fijn is om te weten dat mijn kleine al

  Antistoffen van mij mee krijgt die hem zullen beschermen..

  Een tip die ik je zou willen geven, maak het niet te spannend voor jezelf, vertrouw op jou als moeder en sta er relaxt in. Ik denk dat dat zeker bijdraagt aan de slagingskans van de bv.

  En geniet ervan!

 • Mamavan5schatjes

  Ik geef nu bijna 11 maanden borstvoeding aan mijn vijfde kind. Ik kan je zeggen: prachtig! Echt waar. Ik zeg er ook bij dat ik geen natuurtalent ben. Ik krijg zoals de meeste vrouwen na de geboorte gigantische borsten en in combinatie met een kleine baby krijg ik het aanleggen niet goed gedaan de eerste tijd. Ik heb het maar bij 1 baby volgens het boekje gedaan en dat lag echt aan haar. Haar heb ik bijna twee jaar gevoed. En de rest 10 maanden, 1 jaar en 2 jaar. Mijn zoon wilde zelf na 10 maanden niet meer. Borstvoeding is voor heel veel zaken goed en gezond. Ziekenhuizen pleiten er ook voor omdat het ook uit sociaal-emotioneel oogpunt goed is voor baby’s. Als het je eerste is en je wil graag borstvoeden zou ik vragen om een kraamverzorgster met veel borstvoeding ervaring. En doorzetten is ook een ding. Zeker als je moe bent kan het een hele opgave zijn om door te zetten als het niet lukt of pijn doet. Je partner kan echt wel bonden met je baby ook al voedt jij. Er blijft genoeg over voor hem! Een kolf heeft mij wel vaak gered van opgeven. Van te voren aanschaffen hoeft natuurlijk niet, maar het kan het verschil maken. En trots op jezelf als het je gelukt is! Maar, ik moet t zeggen: dat het offers brengt vind ik erbij horen, maar gelukkig bestaat kunstvoeding! Succes!

 • Liselott

  De intimiteit is gaaf: in deze coronatijden voelt het fantastisch om te weten dat ik mijn kindje kan beschermen en antistoffen kan meegeven zodra ik ziek wordt.

  Heb afgelopen jaar zware longontsteking en 3x griep: M'n zoon NIETS..

  De intimiteit en die dankbare oogjes zijn fantastisch (nee valt niet na te bootsen met fles, ook neit als het afgekolfde melk is).

  Hij drinkt nog steeds liefst bij mama, 100% relaxt: zo ontspannen als hij raakt bij mij..

  lekker in slaap vallen en dan lekker nestelen tegen mama aan..

  Ik ben zó blij dat ik doorgezet heb (eerste 6 weken wel pittiger vond ik.. maar erna zó de moeite waard)

 • Amatullaah

  Het begin is vaak even moeilijk vooral bij je eerste kindje omdat je totaal nieþ weet wat te verwachten. Maar ik vind t fijn, je kindje lekker tegen je aan, beste voeding, altijd klaar, overal beschikbaar en als ze eenmaal gericht kijken en ze kijken je aan 🥰🥰

 • RiannevE

  Ik heb het altijd veel makkelijker gevonden dan de fles. Nooit kloven/pijn gehad van het voeden, alleen van de stuwing. Maar die heb je vgm sws ook al geef je de fles. Ik vind het altijd mooie intieme momenten met m'n kindje en idd dat je lichaam na 9 maanden je kindje nog verder kan ondersteunen is ook heel gaaf. Wel opletten op de groei evt in een andere curve dan het CB, gebruik bij bv liever de WHO curve ipv de TNO curve van het CB. Dan ben je er sneller.bij mocht er iets misgaan. Evt kan je ook lactatiekundige spreken over de borstvoeding, dat is via telefoon vaak gratis.

 • dvd1987

  Probeer zeker een maand vol te houden, want in het begin is het bikkelen en weinig moois aan vond ik! Dochter is nu 1 jaar en voed haar nog steeds. Tot 1 maand vond ik het loeizwaar, vanaf 3 maanden vond ik het doenbaar, vanaf 6 maanden vind ik het leuk en heel gemakkelijk! Wel nog veel nachtvoedingen.

  Zie het niet te rooskleurig in het begin, echt niet! Het is erg vermoeiend, ook als het goed gaat. Stel je doelen, ga ervoor en achteraf pluk je zoveel vruchten

  Het mooie:

  - wat ben ik trots dat mijn meisje van een cel tot dit gegroeid is op mijn lichaam (9 maanden zwangerschap en 1 jaar borstvoeding)

  - wat voelt ze zich geborgen aan mijn borst

  - het helpt haar door elk moeilijk moment heen

  - ze is zelden ziek en dat is natuurlijk ook wat geluk hebben, maar als ze ziek is of nu met die Corona ben ik blij dat ik haar die extra antistoffen nog mee geef

  - als ze klein is en ze beginnen te lachen! Dochterlief lachte dan vaak zo lief aan mijn borst: de schattigste momenten uit mijn leven!

  - als ze in slaap vallen aan de borst!

  - je moet je baby niet in slaap wiegen en dragen en wandelen en sukkelen als ze klein zijn! Hup aan de borst, tv aan en baby slaapt en jij kan ook wat rust pakken

  - nooit nadenken over schema’s

  - niet bang zijn als ze eens even wat minder drinkt (wat je hebt geen idee of ze haar ‘flesje’ leeg heeft). Lekker het vertrouwen op jullie lichamen! Heerlijk

  - altijd genoeg bij als je weggaat

  - heel veel lichaamscontact en knuffels

  Dat is wat er meteen in mij opkomt 🙂

  Word lid van LLL op Facebook en lees zoveel mogelijk mee! Zo krijg je een realistisch beeld! Want er doen veel foute verhalen ten ronde over borstvoeding! Zelf heb ik voor de oudste 6 maanden voltijds gekolfd omdat ik dacht dat ik te weinig melk had. Klopte achteraf niet, maar was slecht begeleid! Neem ook een goede lactatiekundige, want het vergt heel wat oefening om goed aan te leggen in het begin!

 • Mama-uit-het-noorden

  Bij de eerste vond ik de eerste weken (6 bij mij) heel zwaar maar het was het zo waard. 15 maanden, 12 maanden en nu alweer bijna 5 maanden bor s tvoeding gegeven. Hoop deze 3e keer nog veel langee te kunnen blijven geven. Ik vind het het mooiste wat er is. Zo gezellig, zo intiem. Ik heb veel erover gelezen. 2 keer pech gehad mer kraamhulp die geen goede adviezen had over de borstvoeding, gelukkig is het toch allemaal goedgekomen. Borstvoeding.com en het nieuwe borstvoeding boek vond ik heel fijn.

 • Peepah

  De eerste periode is even doorzetten, maar alles daarna is zoveel makkelijker. Naweeën kun je van schrikken, maar zorgt ook weer voor een goed herstel. De eerste paar dagen zijn wat pijnlijk als je veel last hebt van stuwing, maar dat gaat ook voorbij. Mijn beide kindjes reageerden op koemelk en ik kon dat makkelijk uit mijn voeding halen, dus heb mezelf heel wat leed bespaard. Beide kids en hier wordt het baby ranja genoemd, maar ook wel het vloeibaar goud.

 • Punkaas

  Niet bang zijn voor pijn. Het doet pas pijn áls het fout aanhapt en dan gaat drinken (bij de eerste meegemaakt, auwie) ik wou dat het mij was gelukt, ik ben erachter gekomen dat ik er geen geduld voor had en toch een mama van het gemak ben.. duurde even voordat ik dat kon accepteren maar bij de eerste lukte het echt niet en wist ik er ook achteraf gezien bijna niks van behalve de basis en bij onze tweede was ik echt vastberaden, hele boeken erover gelezen (hihi internet) en blogs alles erover gevolgd, gevraagd om een kraamhulp met veel ervaring met het geven van borstvoeding heb mij over alles letterlijk ingelezen zoals het beloop ervan alle mentale sprongen regeldagen ritmes etc alle notities en tips opgenomen in een speciaal schriftje en hebben zelfs een lactakundige (zo heet dat toch?) ingeschakeld en heb ik het echt doorgezet en het ging echt super maar ikzelf voelde mij totaal niet super en voelde me alleen een melkkoe dat altijd en allertijde paraat moest staan bij elke kraai ik vond het benauwend en het was echt geen pretje meer mijn partner smeekte mij dat ik ermee stopte want ik vond het alles behalve relaxed. Het voeden zelf was geen probleem het waren meer die regeldagen, onrustige avonden nachten alles die mij echt nekte. Ik heb echt enorm respect voor wie het lukt, ik hoop echt dat je erdoor heen komt en dat ik je niet hiermee ontmoedigd heb want ik ben gewoon te westers denk ik haha (sorry)

 • Car123

  Ik ben er heel nuchter in gegaan zonder cursus of veel te lezen. Ik had zoiets: als het lukt is het mooi meegenomen. Zo niet dan niet. Ik ben goed geholpen in het ziekenhuis en door onze kraamhulp. Bij mij ging het dan ook als een trein. Ze drinkt goed en kwam heel goed aan. Inmiddels geef ik ruim 10 weken borstvoeding en nu af en toe kunstvoeding tussendoor omdat ik weer moet gaan werken.

  Mijn productie is echt heel veel. Soms spuit het er uit en ik moet zeggen dat afbouwen niet meevalt. Ik wil in de ochtend en avond borstvoeding blijven geven voorlopig als dat lukt.

  Ik ervaar het ook als fijn maar wel erg vermoeiend. Je bent er veel tijd mee kwijt (aan de borst drinken duurt snel een half uur en een fles heeft ze in 10 minuten leeg)

  Maar het is intiem en fijn om even een moment met je kindje te hebben. Ik geef trouwens bijna alleen maar liggend borstvoeding omdat ik die houding fijn vind.

 • NYVM

  Onvoorbereid begon ik eraan met de kraamhulp. Ik dacht ik ga gewoon borstvoeding geven en dat zie ik dan wel haha.

  Helemaal goed gekomen. Veel gewandeld met de kleine waarbij we tussendoor bijv in een park even konden pauzeren voor een voeding. Altijd overal mee naartoe genomen.

  Door de Intratuin, wilde ze ineens melk. Stond in een gangpad waar bijna niemand kwam haar verscholen melk te geven (kerstmarktperiode), kwamen er net veel mensen in dat pad en ze zat zo te smakken dat iedereen wel door had wat we aan het doen waren haha.

  Het geeft haar zo veel voldoening en mij ook

  Succes!

 • GodinvanVrede

  Ik moest er "vroeger" echt niet aan denken bv te geven. Toch koos ik ervoor een poging te wagen. We gaan nu de vierde week in en mijn zoon hapt niet aan als ik geen tepelhoedje draag in verband met vlakke tepels. Dit bracht eerst geen problemen, maar de laatste 1,5 week was hij steeds ontroostbaar en hysterisch aan het huilen. Het blijkt dat hij teveel lucht binnen krijgt door het hoedje.

  Toen kwam het moment dat ik moest kiezen wat de volgende stappen waren. Ik heb altijd gezegd dat ik er niet teveel gedoe van wil hebben. Toch heb ik ervoor gekozen om fulltime te gaan kolven, zodat hij mijn melk via de fles krijgt.

  Ik merk dat ik dit intensief vind, maar ik wil het beste voor hem en in ons geval is dat toch de borstvoeding. Ik had dan ook nooit gedacht het lastig te vinden om bij te voeden met kunstvoeding (alleen voor de nacht), omdat ik niet genoeg kan kolven op dit moment om hem die voeding te kunnen bieden.

  Ik moet zeggen dat ik de momenten aan de borst mis, maar uiteindelijk wil ik wat goed is voor hem. Daar troost ik me dan maar mee.

 • Fonsje

  Leuk dat je voor borstvoeding gaat! Ik heb 2 keer succesvol en daarom lang borstvoeding gegeven. Wat ik van tevoren niet had verwacht is hoeveel het emotioneel brengt voor je kindje. Het is zoveel meer dan voeding alleen: troost, ontspanning, geborgenheid. Dat is echt genieten!

  Wat mij denk ik goed heeft geholpen is goede voorbereiding. Ik heb -via de verloskundige- een borstvoedingsles gehad in de zwangerschap. En daarnaast las ik heel veel op het borstvoedingsforum (is nu een Facebook pagina geloof ik). Veel 'problemen' gelezen met daarbij de oplossingen die werden aangedragen. Daardoor had ik al veel kennis voordat ik eraan begon en was niet alles nieuw of een verrassing.

  En verder; luister goed naar je lijf, die ken jij het beste!

 • mamavanmijnlief

  Bij mijn tweede ging het eigenlijk zonder problemen. Bij de eerste en derde kostte het meer moeite. Veel afvallen in het begin, bij de derde aantal keren borstontsteking... en ik heb bij de eerste veel moeten kolven om de boel op gang te krijgen. Alle kindjes ongeveer een jaar gevoed. Was super, maar ook een grote inspanning.

  Heel veel plezier en succes!

 • Grumble2.1

  Zorg voor goeie ondersteuning al tijdens de zwangerschap en trek dat door tot na de bevaling liefste met 1 persoon die er volledig achter staat en jou helpt .. ik heb 3.5 jaar met veel plezier gevoed maar ook vooral omdat nepspul hier gewoonweg geen optie was .. ik heb nooit gedacht als het niet wil dan .. ik heb er ook alles aan gedaan om het te laten slagen ..

 • bienmoos

  Ik vond het echt heel erg onwennig in het begin. Lastig ook. Maar ben heel erg blij dat ik het toch heb kunnen doen. Zie het echt als iets heel waardevols wat ik samen met mijn dochter heb kunnen doen. Kijk er nu met heel veel trots op terug.

 • Soccer-Mom

  Beslagen ten ijs komen is erg belangrijk bij borstvoeding dus goed dat je hier al naar vraagt. Ik had destijds het meeste aan het bijwonen van een informatieavond over borstvoeding. Dat werd via de verloskundigenpraktijk georganiseerd. Een lactatiekundige vertelt je dan alle ins en outs en wat nog mooier is, je kan haar na de geboorte raadplegen voor hulp. Van meet af aan goede begeleiding hebben is echt een must.

 • Chudo

  Als je door de eerste ellende heen bent is het zo fijn en makkelijk!!

  Bij beide kinderen ging het pas na 5 a 6 weken vlekkenloos.

  Bij mijn eerste heel veel moeilijkheden gehad met alels wat je kan bedenken en hij heeft ook heel lang afgekolft gekregen omdat hij niet aan kon happen.

  Maar het komt in de meeste gevallen altijd helemaal goed!! Maar heeft echt wel even tijd nodig voordat her echt makkelijk word

 • babyeend

  De meeste problemen kunnen met hoede begeleiding voorkomen of verholpen worden. Ik raad je dus echt aan goede professionele hulp te zoeken mocht je ergens tegenaan lopen. Als je aanvullend verzekerd bent is het soms zelfs vergoed. Ik vond het echt ideaal, los van het feit dat wij beide erg allergisch aangelegd zijn en we ons kindje zo toch een zo goed mogelijke start geven konden. Ik vond het heerlijk dat ik gewoon kon proberen of ze dorst hadden, je blijft dan niet met een flesje melk zitten als het toch een kraampje bleek te zijn en de kleine vervolgens weer verder slaapt. Ik vond het ideaal dat het ten alle tijden klaar en op juiste temperatuur was, ook diep in de nacht. Ik vond het een fijn idee Dat mijn kind altijd verse voeding kreeg en ik door zelf gevarieerd te eten dit extra gezond kon maken. Ik vond het fijn dat ze helemaal tot rust kwamen en verdriet als sneeuw voor de zon verdween als ze even een slokje mochten. Dat je ze gewoon in slaap kunt voeden.. Dat het gewoon werkt zoals de natuur het bedacht heeft..

 • PuppyWaf

  Heel mooi.

  En mocht het toch niet lukken... zoals bij mij.

  Dan kun je altijd nog full time kolven 😉

  Zo krijgt je kleine toch nog moedermelk binnen en dus geen kv

 • Love2019

  Natuurlijk is het even doorzetten!

  Zelf nooit veel last gehad van kloven (aan het begin een paar), borstontsteking enz.

  Alleen kwam mijn productie trager op gang.

  Maar toen dat 'opgelost' was ging het top!

  Ik vind het over het algemeen fijn om te doen, maar vooral heel erg praktisch! Overal heb ik de beste voeding voor m'n kindje op de juiste temperatuur bij me! En ja, ik voed ook in het openbaar. Natuurlijk zoek ik een rustig plekje uit, maar je kunt voldoende afdekken.

  Kan het je zeker aanraden, even doorzetten en daarna heb je er gemak van. Ook heb je zo hele bewuste momentjes met je baby!

 • Plukk

  Ik geef nu 4 maanden borstvoeding. Nooit gedacht dat ik het nu zo mooi en makkelijk zou vinden gaan. Heel eerlijk, de eerste weken vond ik best pittig (om die rede ben ik toen bij 1e gestopt) nu doorgezet en echt na een paar weken is het zo relax, mooi en fijn! Ik heb gezegd dat ik zou gaan voeden tot ik weer aan het werk moest maar omdat ik het nu zo fijn en goed vind gaan heb ik nog geen seconde aan stoppen gedacht. Ben dus heel blij dat ik de eerste weken nu even heb doorgezet en nu alleen maar kan genieten!

 • Lindaaaaaaaa

  Ik heb het niet perse op bv.

  Ik heb het wel geprobeerd maar doordat ik ks had kwam het niet echt op gang en mn zoon kon ook niet lang zuigen. Daardoor aan beide borsten fikse ontstekingen gehad en voelde me door het kolven net een melkkoe.

  Maar neemt niet weg dat het vast een mooi moment samen zijn is

 • Miniem

  Voor mij is borstvoeding een vd mooiste dingen in het leven. Ik geniet er zo intens van. De eerste twee weken gingen wat moeizaam. Dat kwam doordat ik geen goede houding kon vinden, waardoor mijn dochter niet goed kon aanhappen. Dat vergde heel veel geduld. Maar echt, geduld loont. Toen ik op n gegeven moment een goede houding had gevonden en mijn dochtertje goed kon aanhappen, ging alles zooo makkelijk en begon ik echt volop te genieten.

  Ik geef nu al bijna 5 mnd borstvoeding en het is echt zo intiem, mooi, bijzonder, speciaal. Vooral als ze me met die mooie oogjes aankijkt *smelt*. Na elke voeding ben ik zo dankbaar, dat ze vol zit en groeit van iets wat uit mijn lichaam komt. Ik hoop het nog heel lang te kunnen geven.

  Ik had dus alleen wat moeite met een goede houding vinden en dus het aanhappen. Maar voor de rest geen pijn of iets. Als ze goed aanhappen, hoort het geen pijn te doen. Alleen in het begin, kunnen je tepels wat gevoelig zijn de eerste paar seconden.

  Ik zou het echt zeker proberen en veel geduld hebben. Niet te snel opgeven. Want vaak klinkt borstvoeding geven makkelijker dan dat het is. Maar zodra alles goed gaat, ga je echt trots zijn! 😻

 • Jojo91

  Ik vind bv heel mooi, ik voed nu 4.5 jaar. Eerst mn zoontje, toen beide kids en nu alleen mn dochter. Het is vaak even opstarten maar als het eenmaal goed loopt en afgestemd is op de behoefte van je kind dan gaat het allemaal zo makkelijk. Altijd voeding, troost en geborgenheid bij je!

 • bloempies

  Het mooie is dat jij zelf het perfecte samengestelde melk geeft, met de belangrijkste stoffen, antistoffen etc. Als hij/zij goed drinkt diet het geen pijn.

  Nadelen, borstontsteking/overproductie maar dat hoeft niet persé en dat je alle voedingen zelf moet doen en de man niet kan geven (tenzij je afkolft). Dus vraag erg veel energie/doorzettingsvermogen.

 • Vlindermoeder

  Ik doe het, omdat ik het goed vind voor onze dochter. We hebben een tijdje afgekolfde voeding met fles gegeven, omdat het aan de borst niet lukte. Met de fles vond ik net zo best. Inmiddels leg ik haar weer aan en dat gaat nu goed. Voordeel is dat ik het niet warm hoef te maken en niet telkens een flesje om hoef te spoelen en uit hoef te koken. Ik heb een goede productie en geen problemen zoals kloven en borstontstekingen (gelukkig). Ik heb het nooit als intiem of heel bijzonder ervaren. Gewoon fijn dat het lukt en dat onze dochter het zo goed doet!

 • Joep95

  Borstvoeding is echt prachtig en intiem. Het deed bij mij de eerste paar dagen inderdaad wat zeer, zeker de eerste seconden dat de baby aanhapt. Je tepels moeten wennen.

  Er kan van alles 'mis' gaan, niet goed aanhappen, borstontsteking. Maar flesvoeding heeft ook z'n lastige kanten.

  Ik zou je aanraden om lid te worden van de la leche League groep op Facebook. Daar heb ik zelf veel aan. Momenteel bijna 6 maanden borstvoeding aan het geven en ben er stiekem best trots op. 🙈

 • Dane

  Alleen 's nachts vond ik het heeeel irritant doordat mijn man dan geen voeding kan geven. Doordat m'n dochter echt om het uur kwam, ben ik gaan kolven en voeding via fles gaan geven. Dit gaat stukken beter. Is ze langer verzadigd. Nu krijgt ze sinds een maand ongeveer (ze is 6 maand) 's nachts (komt 1 keer) fles kunstvoeding maar dat komt doordat m'n productie erg terugloopt. Pijn heb ik nooit ervaren (maar ja ik heb ook maar kort life voeding gegeven)