Wat is jullie ervaring met borst of flesvoeding

Hoi dames,

Wat hebben jullie je kind gegeven borst of fles voeding? Ik heb geen behoefte aan reactie als ' waarom.flesvoeding, borstvoeding is het beste blabla. Tuurlijk mag je je mening geven, maar houd het netjes.

Bij de eerste heb ik borstvoeding (5weken) gegeven. Omdat ik een huilbaby had (15 uur per dag) kreeg ik helaas last van een postnatale depressie en liep mijn bv terug. Ik ben toen overgestapt op flesvoeding. Bij de tweede hebben we gekozen voor flesvoeding omdat het bij de eerste tegen zat. Nu ben ik helaas niet zwanger (2 maanden terug een miskraam gehad bij ruim 3 maanden) maar trekt het mij wel om bv te proberen. Wat is jullie ervaring en waarom vind je dit fijner?

1850 x gelezen, 5

reacties (79)

1 2 • Mom-1989

  Ik vond borstvoeding fijn vanwege het idee en de connectie met mijn kindje. Ik vond het tegelijkertijd ook zwaar omdat ik daardoor het gevoel had dat alles op mij neerkwam en ik de controle over mijn lichaam (na 9 maanden overgeven in zwangerschap) nog steeds volledig kwijt was icm oververmoeidheid door huilbaby. Ik had overproductie en mijn dochter een zeer sterkte zuigreflex. Die combi maakte dat het gelijk goed ging, maar verergde ook haar reflux, krampen en onrustigheid. Ook zorgde dit ervoor dat ze vlak na de geboorte zich verslikte waar ze zelf niet uitkwam 2x waardoor ze langer moest blijven in het ziekenhuis. Bij kolven ging het juist vaak traag en ook moeilijk om aan te zien dat je met veel moeite gekolfde flesje er net zo hard weer uitkomt. Wel vanalles geprobeerd met lactatiekundige, borstschildjes, jpm los geven, maar hielp allemaal niet. Dus samengevat een haat-liefde verhouding :).

  Desondanks ben ik inmiddels op een punt om het nu weer opnieuw doen, maar ook zeker eerder stoppen als ik denk dat dit beter zou zijn. Nu had ik namelijk zo in mijn hoofd dat ik borstvoeding wilde geven het eerste half jaar ofzo, dat ik het moeilijk vond om de knoop door te hakken om te stoppen terwijl mijn dochter véél beter reageerde op kv tegen reflux&krampjes. Ze heeft uiteindelijk iets van 2,5 maand bv gehad. Ik heb er wel van geleerd dat je niet koste wat kost moet doorzetten wat je in je hoofd hebt en voelde me ook wel schuldig toen het na de overstap beter ging. Overigens had ik ook wel baat gehad als iemand me het als advies had gegeven, zoals de kinderarts, verloskundige of het cb waar we waren vanwege haar problemen. Bv heeft zeker bewezen voordelen, maar die wegen niet altijd in elke situatie op tegen de nadelen en daar vond ik te weinig aandacht voor.

 • 3-musketiers

  Bij de eerste had ik de bv na 4 dagen opgegeven wat een pijn relatie was net over beetje teveel, bij de 2de wou ik het proberen maar wat een hel, toch door gezet na een maand wou ik fles geven zodat papa of grote zus ook flesje kon geven die weigerde ze gewoon, ze dronk 20 cc en na een tijdje helemaal niets meer al had ze honger, in de nacht gaf ik mezelf over want kon die strijd niet aan veel te moe voor, nu 4 jaar verder en ze drinkt nog bij me...maar alleen thuis of bij de oma's ik schaam me dood met zo een groot kind aan me tiet hangen, maar het is zo gewend dat ik die momenten wel heel fijn vind zo kroelen ik ben mega druk te weinig dagen in een week en ben te moe om uitgebreid te knuffelen dus dit is voor ons een goed momentje samen nog

 • Sylvestertje

  Borstvoeding, bij de eerste met 14 maanden gestopt. In mijn verlof heb ik gekolfd en flesjes gegeven. Ik ging steeds meer live voeden. Met 10 weken ging het helemaal live en op de KDV kreeg ze flesjes.

  Nu met de 2e alweer 11,5 week onderweg. Ik wil dat ook zolang volhouden.. Ivm fles weigering moet ik nu thuis ook oefenen. Maar dat vind ik toch wel een gedoe... Ik vind live voeden ook veel leuker eigenlijk.

  Ze kijkt me aan en friemelt met haar handje onder m'n shirt.. Beetje aaien en ook plukken aan het shirt. Tussendoor maakt ze ook geluidjes.

 • Mamabear3

  1e eerst 22 maanden bv toen stop ivm weeactiviteit, na de geboorte van de 2e tot en met 4 jaar nog gevoed. Heeeeeel zwaar begin, veel kloven, afvallen, bijvoeden etc. Uiteindelijk makkelijk, maar als hij niet mijn eerste was geweest, was het mij niet gelukt. Hij dronk 1,5 uur achter elkaar en sliep dan 20 minuutjes en dat 24/7. Ik was alleen maar bezig met voeden en met nog een kindje erbij om voor te zorgen was het mij niet gelukt.

  2e heeft 4 jaar gehad en was een natuurtalentje. Wel heb ik bij haar een borstontsteking gehad

  3e krijgt nog steeds, moeilijk begin, want hij kon geen vacuüm houden. De eerste 5 weken met tepelhoedje en inmiddels ook makkelijk en gelukkig zonder tepelhoedje

  Bij de eerste en de derde heb ik wel gekolft en bijgevoegd. Kolven vond ik niet fijn. Ik kolf bijna niks per keer en het voelt als het slechtste van 2 werelden: het kost veel tijd. Echt respect voor moeders die dit kunnen! Ik ben blij dat ik bij beiden na de 3e week niet meer heb hoeven kolven. Als bv eenmaal werkt, lijkt het mij een stuk makkelijker dan de fles.

 • Jansis

  Bij de eerste wilde ik borstvoeding proberen. Ik dacht daar zijn die borsten toch voor gemaakt haha. Maar ik stond er echt in van lukt het niet dan doen we de fles hoor. Heel mijn omgeving was ook de fles gewend dus ik had geen idee waar ik aan begon.

  Maar ik weet niet wat er gebeurde maar eenmaal begonnen wilde ik niet stoppen...de eerste weken waren pittig en kreeg vaak het advies om te stoppen. Maar dat wilde ik niet. Waarom niet dat kan ik niet uit leggen.

  Uiteindelijk 1 jaar bv gegeven.

  De tweede was daardoor logisch ook weer borstvoeding, ook gemak, geen idee hoe dat werkt met flesvoeding 😉

  De tweede kreeg 1,5 jaar bv.

  De derde ook weer begonnen met bv. Gelukkig had ik inmiddels wat ervaring want dit ging niet makkelijk. In de kraamweek in het ziekenhuis beland en kreeg de kleine een sonde.

  Uiteindelijk ging het weer makkelijk en kreeg ze ruim 3,5 jaar bv

  De vierde geniet nog elke dag van de bv, ze is ruim 2,5 jaar

 • Liselott

  Hier een mini-baby van 2500 gram: daarom en omdat ik dat t beste vond gestart met borstvoeding: Doel was eerst colostrum binnenkrijgen. Weliswaar alles met afkolven maar naar 2 maanden lukte het life: het ging prima, goed kolfschema en weinig gedoe dus ben steeds grenzen gaan verleggen.

  veel gegeven tot ruim een jaar: toen wilden we voor een tweede gaan en heb ik noodgedwongen moeten afbouwen. met 1,5 jaar exact de laatste voeding en in augustus tijd voor poging 2

 • *kris*

  3x borstvoeding gegeven. Bij onze eerste een hele zware borstontsteking gehad, net na de kraamweek, ben nog nooit zo ziek geweest. Bij onze derde spruw waar we maar niet vanaf kwamen. Dat waren de grootste hobbels. Verder was het enorm genieten en een hele bijzondere ervaring, welke ik stiekem soms nog weleens mis. Gelukkig is onze jongste een echte knuffelkont en kruipt soms nog helemaal in mij. Alle 3 heb ik 6 tot 8 maanden gevoed.

 • Jeppie

  Ik wilde voor de fles gaan maar uiteindelijk toch maar een cursus bv gedaan met het idee: stoppen kan altijd nog.

  Maar dat gevoel van mijn baby aan mijn borst voelde zó natuurlijk dat ik mijn mijlpalen steeds heb verlegd. Van 12 weken naar een half jaar, 9 maanden, een jaar... Natuurlijk was het soms pittig, het paste wel het beste bij ons. Mijn man zag ook de voordelen en heeft mij altijd gesteund, dat scheelt zóveel.

 • Isadora86

  Ik heb mijn zoontje 2 weken borstvoeding gegeven en daarna kon ik niet meer. Vreselijke spruw (alleen ik, mijn zoontje gek genoeg niet. Hij kreeg medicatie er tegen) kapotte tepels, bloed.. noem het maar op. Daarnaast was ik door de bevalling ook helemaal niet mobiel en kon ik niks anders dan pijn lijden en in bed liggen. Ik voelde me alles behalve menselijk. Kolven ging niet goed door de pijn. Voeden deed pijn. Na 2 weken overgestapt op flesvoeding en ik werd weer langzaam mens. Beste beslissing ooit.

  Nu ben ik bijna 23 weken zwanger en wil ik eerst weer bv proberen maar zeker nooit ten koste van alles. Als het weer hetzelfde verloopt, stop ik meteen.

 • Shrimp

  Allemaal borstvoeding ( twee 9 mnd, 2 een jaar en eentje 14 mnd gegeven) Allemaal verschillende highs en lows 😅. Bij de ene veel borstontsteking, ander weer veel spruw, weer ander veel kloven ( was de laatste ... echt bloeden soms 🙈) Ik heb bij onze huilbaby tot 9 mnd gevoed toen stopte ik omdat ik pepti ging geven om te kijken of dat soms de oplossing zou bieden. ( lekker lang ook... 9 mnd emmeren )

  Maar ik vind het het allemaal waard, die snoetjes, die handjes die over je borst aaien

 • eva...

  Ik heb mijn vier kinderen borstvoeding gegeven, met alle liefde, maar... bij alle vier vond ik het begin echt heel pittig. Vreselijke stuwing, overproductie, veel pijn bij aanhappen - de eerste 2 weken waren echt doorbijten. Daarna heb ik het alleen maar als heel handig ervaren. Mijn oudste heeft 9 maanden borstvoeding gehad: toen ik weer aan het werk ging en moest kolven nam de productie snel af. Tweede 18 maanden, bij hem ben ik gestopt omdat de productie afnam door de zwangerschap van mijn derde. Zij heeft twee jaar borstvoeding gehad. Mijn vierde was 20 maanden toen ik gestopt ben - na een ongeluk kreeg ik in de ambulance medicijnen waarmee ik 48 uur geen borstvoeding mocht geven en dat was eigenlijk een prima reden om hem te laten afkicken.

  In al die jaren heb ik een keer een flinke borstontsteking gehad, zomaar uit het niets doodziek met hoge koorts. Mijn jongste drink niet uit een fles, bij de andere 3 wisselde ik zelf voeden af met af en toe een gekolfde fles.

 • Bbtje-

  Borstvoeding, en nu met 17 maanden nog. Iets wat ik vooraf nooit had kunnen denken. Ik ben er in gestapt met de gedachte; we zien wel waar het schip strand. En de eerste 5 weken waren ^#&@. Onze dochter bleek haar tong niet te kunnen bewegen en had zich aangeleerd om de melk uit mijn borsten te knijpen met haar kaken. Pas na het laseren van tong en lipbandjes kon ze opnieuw leren drinken. Dat ik dat achteraf gezien vol gehouden heb verbaast me, maar was kennelijk een soort oerinstinct. Nu drinkt ze nog zo'n 3 a 4 keer op een dag en is het echt ons knuffelmomentje.

 • 3Blessings

  Met de eerste bv gegeven (5 maanden). Dit liep gelukkig meteen goed, dus met de tweede en derde weer gedaan (2 jaar en 3 jaar). Ik zou je adviseren om ook vroeg af te wisselen met het geven van de fles. Ik vond het de eerste weken wel makkelijk om er een tiet uit te gooien en geen melk etc te kolven en op te warmen. Mijn fout! Ik heb twee koppige meiden gekregen die na 6 weken niks van de fles wilden weten. Ik heb er nooit een fles ingekregen, bij de opvang lukte het ze gelukkig wel. Het heeft er wel voor gezorgd dat ik elke voeding op mij moest nemen (ook de nacht). Mijn oplossing daarvoor was dan weer co-slapen. Borst eruit, kind laten drinken en zelf doorslapen. Werkte prima!

  Maar zoals het met mijn eerste ging was het perfect. Hij nam de borst en de fles. Niet alles kwam dus op mij aan. Maar goed, je hebt dit niet altijd onder controle en kinderen hebben een eigen wil.

  Ik kan wel zeggen dat ik het allemaal zo weer opnieuw zou doen, want het was wel erg goed voor de opbouw van mijn band met de kinderen. Het is gewoon een heerlijk knuffel momentje samen.

 • Memmy

  Bij de eerste tijdje borstvoeding gegeven maar dat was ook een huilbaby dus ik trok het op een gegeven moment niet meer. Bij de tweede meteen gestart met flesvoeding om voor mij rust te creëren en zo te proberen wel een x een roze wolk te hebben. Bij de derde kriebelde het toch weer tav de borstvoeding. Dus nog een keer geprobeerd maar ik ben geen goeie moeder voor bv, ik raak er te gestresst van dus na vijf weken overgestapt.

 • jjma

  Bij alle 2 de kinderen borstvoeding gegeven omdat ik dat zelf heel graag wou. De eerste paar weken altijd prutsen maar toch elke keer doorgezet.

  Bij mijn 1e kreeg ik snel zere tepels en omdat mijn zoon niet goed aanhapte met tepelhoedje gaan geven. Ik kreeg over een langere tijd tot 3 keer toe borstonsteking. Maar na 6/7 weken ging het helemaal goed en ben ik weer zonder tepelhoedje gaan geven. Ik heb hem uiteindelijk tot 7 of 8 maanden borstvoeding gegeven, toen was ik weer zwanger en wilde hij zelf niet meer.

  Bij mijn 2e begon de borstontsteking al in de kraamweek. Aan 1 borst bleven verstoppingen komen. Ook nog 2 keer een ontsteking gehad. Contact met een lactatiekundige via telefoon. Op een gegeven moment was het echt veel meer werk dan dat ik flesvoeding zou geven. Voor de tijd warm maken, na de tijd koelen en masseren. Ik ben 10 weken lang bezig geweest om het op regel te krijgen. Toen ben ik met 1 borst gestopt en ben met de andere door blijven voeden. Toen ging het goed. Hij heeft ook tot 8 maanden borstvoeding gehad.

  Ik heb heel veel borstvoeding, kan zo op de eerste dag al 100 ml uit beide borsten halen met kolven. Daardoor heb ik sneller verstopping en ontsteking. Ik heb echt wel momenten gehad dat ik wilde stoppen en dat was meestal tijdens een ontsteking, maar juist dan moet je door om de ontsteking los te krijgen. Wanneer ik erg pijn had gaf ik met tepelhoedje, dan deed het iets minder zeer.

  Waarom ik het geef en wil geven. Het is goed voor je kind, vooral de allereerste voeding collustrum. Ik vind het bijzonder dat het kan en het moment samen geeft me een enorm geluksgevoel. Als je baby drinkt en ondertussen naar je kijkt en dan die gezellige geluidjes. ( kan ook met flesvoeding) dat je kind via jou alles krijgt wat je baby nodig heeft. Mocht ik weer een kleintje krijgen dan ga ik er weer voor. Wel met een lactatiekundige die me kan bijstaan. En wie weet dan ook weer met 1 borst.

  Ik ben wel pro borstvoeding maar we mogen blij zijn dat er kunstvoeding is gemaakt. Niet bij iedereen is borstvoeding een suc6. Ik zou zeggen, probeer het gewoon nog een keer. Je kan altijd overstappen op flesvoeding.

 • First-born

  Dat was heel pittig voor je zeg.

  Hopelijk mag je weer snel zwanger worden en weet je het gauw genoeg wat je wilt doen.

  Ik zou zeggen probeer het en kijk hoe het loopt, letterlijk en figuurlijk 😉

  Bij de eerste heb ik maar een paar dagen kunnen geven.

  Hij pakte het gewoon niet en was toen een hete zomer toen hij geboren was. Mijn man zijn broertje had in het ziekenhuis gelegen wegens uitdroging en hij was nu erg bang dat dat onze zoon ook ging gebeuren. Al vrij snel de knoop doorgehakt en fles voeding gegeven.

  Wat voelde ik mij toen slecht. Voelde echt als falen, omdat het niet lukte.

  Mijn tweede heeft een paar weken gekregen. Wilde eigenlijk alleen het begin wat geven en niet gaan kolven. Achteraf denk ik nu had ik toch maar langer gegeven. Heb er wel vrede mee en voelt gelukkig nu niet als falen.

 • Assepoester86

  Bij de 1e bv willen geven. Kwam geen druppel uit, zelfs niet met hulp van lactatiekundige. Heeft mn kraamweek behoorlijk verpest met al dat gepush. Dus heeft flesvoeding gekregen.

  Nu 2e keer meteen flesvoeding. Geen zin om het weer te proberen. En ons meisje van 5 maand doet het er goed op.

 • Grumble2.1

  Elk kind is anders en de kans is aanwezig dat het dit keer prima verloopt met borstv.. elke bevalling loopt ook anders etc en borstvoeding is juist beter mbt pnd .. Maar! Hoe groot voorstander ik ook van borstvoeding ben denk ik te lezen dat jij miss er meer rust in vind als je meteen met kunstv begint

 • At85!

  Ik geef mijn tweeling nu 1.5jaar borstvoeding. In het begin heb ik gekolfd omdat ze door vroeggeboorte 7 weken in het ziekenhuis hebben gelegen. Bij thuiskomst kolven en aanleggen in de hoop dat ze alsnog aan de borst zouden gaan drinken en dat is gelukt. Een paar keer een ontsteking gehad en ik vond het lang niet altijd makkelijk maar de voeding kwam er in overvloed uit en ik vond het steeds makkelijker (soms om en om, soms 2 tegelijk aan de borst om tijd te besparen) om te voeden. Inmiddels ben ik er aan gewend en kost het geen moeite meer. Voor ons werkt dit prima. Succes met je keuze. Wat je ook kiest, als jij je er goed bij voelt dan is het goed. 😃🍀

 • Mommiebakster

  Bij de 1e vol goede moed begonnen met bv. 4 ontstekingen, een ziekenhuis opname en een stel AB kuren verder, met pijn in mn hart over gestapt op de fles.

  Bij de 2e ook bv geprobeerd, al snel 3 borstontstekingen verder en weer een aantal kuren. Opnieuw overgestapt op de fles. Productie had ik genoeg, zo de vriezer vol.

  Toen er bij de doodgeboorte van het volgende kindje ook een ontsteking dreigde, besloten nooit meer borstvoeding te geven.

  Neem nu direct na de geboorte medicatie waardoor de productie gelijk stopt.

  Ik wordt zelf hartstikke ziek van de bv en daar hebben de kids niets aan.

  Heel vervelend zijn wel de negatieve reacties die je krijgt omdat je de fles geeft.

 • NewBaby2018

  Na mijn pnd na de eerste heb ik gezworen nooit meer borstvoeding te geven. Huilbaby, half kraambedpsychose en daarna dus een postnatale depressie. Ik ben er namelijk van overtuigd dat dit een groot aandeel heeft gehad in mijn depressie destijds. Om mijzelf (en daarmee dus ook mijn gezin) te beschermen, heb ik de andere twee kinderen uitsluitend flesvoeding gegeven. Bij de derde heb ik nog getwijfeld, maar de depressie kostte me meer dan wat borstvoeding mij en mijn kind opleverde.

  En onderzoek wijst uit dat borstvoeding juist positieve werking heeft tav een pnd. Echter al dat geplak en gejank aan mijn borst, maakt mij echt niet blij en evenwichtig.

 • Sophie-123

  Ik heb een paar weken een beetje gekolfd naast de kunstvoeding en ben al gauw helemaal overgestapt op kunstvoeding. Ik vond dat echt heel fijn! Mijn man en ik wisselden in de nacht de flessen af en de baby was niet afhankelijk voor voeding van mij.

  Nu ik zwanger ben van de tweede wil ik iets meer hulp vragen bij het geven van borstvoeding en het voorkomen van tepelkloven. Mocht het weer niet makkelijk gaan, dan gaan we gelijk over op flesvoeding.

 • JustAMom

  Bij de oudste koste wat het kost borstvoeding gegeven, 3 maanden lang. Huilbaby, postnatale depressie, veel te weinig melk ... en maar doorgaan 'omdat het het beste was voor m'n kind'. Nou, daar ben ik van teruggekomen!

  Bij de tweede dus meteen flesvoeding gegeven en voor mij was dat echt een verademing. Ik zou het zelf niet meer anders doen. Borstvoeding is de beste voeding maar een gelukkige mama is het beste dat je je kind kunt geven.

 • noemmijmaarmama

  Ik geef nu bijna 20 maanden borstvoeding. De eerste week was het veel, de eerste 3 maanden ook best zwaar en vanaf toen werd het steeds makkelijker. Vanaf een jaar zie ik elk voedingsmoment echt als een cadeautje en zit er voor mij geen enkel nadeel meer aan. Maar ik heb sowieso geluk gehad hoe soepel het liep, heb alleen heeeel hard moeten werken om voldoende te produceren en daar wel stress om gehad. Ik heb veel voordelen ervaren:

  - ik denk relatief weinig krampjes gehad

  - het is natuurlijk het gezondst voor je kindje (mits het goed loopt en de mama happy is en de baby goed groeit)

  - je hebt het altijd kant en klaar bij

  - nachtvoeding hoef je niet uit bed

  - het is heeeel gezellig

  - het is goedkoop

  - het eerste jaar had ik een mooie volle cup ;)

  Grootste nadeel: niet weten hoeveel je kindje binnen krijgt en of het genoeg is.

 • Preggi

  Ik ben gelijk begonnen met beide.. Borstvoeding en 1 flesje kunstvoeding. die had ik meestal in de middag gepland staan omdat ik dan het vaakst op pad ben. Bij mijn eerste alleen maar bv gedaan en hij had veel last van clusteren en borst was op een gegeven moment leeg.. Kind over z'n toeren.. Flesje niet willen aannemen.. Na een jaar bv vond ik het wel welletjes, maarja hij niet dus heel lang erover gedaan om hem over te krijgen op de fles.. Drama.. 2e zwangerschap gelijk gestart met beide en 1,5 jaar zo gedaan.. Nu zwanger van de 3e en ga het weer zo doen

 • Mommyx3

  1e borstvoeding ging helemaal niet goed. Borstvoeding kwam niet op gang. Hoge koorts borstontsteking hongerige baby . Heb helemaal niet genoten van de kraamtijd en was heel ziek.

  2e en 3e daarom flesvoeding gegeven. Heerlijke kraamweek gehad . Geen stress en gedoe. Ontspannen moeder en ontspannen baby. 2e en 3e kwamen alleen om 04.00 voor een flesje. En sliepen rond 6 tot 8 weken van 23.00 tot 06.30. Dat is toch wel vaak een voordeel van flesvoeding. En als je de oudste twee ziet zijn lange gezonde jongens dus met fles worden ze ook wel groot 😄

 • Mama~linda~

  Bij de eerste lukte live bv niet doordat het een heel zware geboorte was, ook voor de baby. Toen een aantal weken fulltime gekolfde melk via fles gegeven. Dit was veel te zwaar voor mij vanwege mijn eigen herstel, dus over op kv. Bij de tweede weer gestart met bv, maar hij was er erg ontevreden op. Advies was om extra te kolven, maar omdat ik dat bij de eerste als traumatisch heb ervaren wilde ik dat pertinent niet. Daarom in de eerste week al over op flesvoeding. Heel dubbel gevoel bij, en enigszins egoïstisch, maar ik had echt de grens getrokken bij kolven. Ik weet nog niet wat ik ooit bij een derde zou doen.

 • Mamavan.liv

  Ik geef al 12 maanden BV en zou niet anders willen... Bij mij is het direct goed gegaan en nog nooit issues gehad.

 • Laura-25

  Het is mijn eerste kindje en heb er ook niet aan getwijfeld wou heel graag borstvoeding geven.

  Alleen leek het eventjes makkelijker dan het is..

  Bij mij wou het echt niet lukken, tijdje gedaan met tepelhoedje omdat ik het zo graag wou, is ook heel eventjes goed gegaan. Tot mijn zoontje wat “wilder” werd en dan viel het er de heletijd vanaf, verschillende soorten geprobeerd maar wou niet meer lukken. Werd elke keer al zenuwachtig/gestrest als ik het weer moest proberen. Dus ben ik begonnen met full time afkolven en dat is steeds heel goed gegaan. Wou het toch proberen om 6 maanden vol te houden en dat is mij gelukt!! ☺️

  Ben nu wel begonnen met afbouwen, hij is nu 6,5 maand, moet bijna terug beginnen met werken en zie het niet echt zitten om op het werk af te kolven (daarom het afbouwen)

  Ben in iedergeval blij dat het toch half jaar al zeker gelukt is 🥰

 • Dreamsz90van2

  Ik zal niet op iedereen kunnen reageren, maar ik lees alles. Bedankt voor het delen van jullie ervaringen♥️

 • Lindaaaaaaaa

  Ik kv en ooit bii een 2de weer kv.

 • Dreamsz90van2

  Prima keuze!

 • marlies

  Ik heb 4x borstvoedinf gegeven, is goed bevallen.

  Bij de eerste 7 mnd omdat ik toen weer zwanger was en het niet meee ginfnivm pijnlijke tepels

  Bij 2&3 11,5 maand toen stopten ze zelf met drinken bij mij, ik had nog wel langer door willen gaan

  Bij nummer 4 heb ik 7 maanden gegeven, toen bleef ze snachts huilen en ben ik overgestapt op de fles, ze bleek niet genoeg voedingsstoffen uit mn voeding te krijgen.

  Nu ik zwanger ben van nummer 5, zie ik er naar uit om het weer te geven! Voeden snachts vind ik geen probleem. Al is het voor mn man lastiger want ik hoorde bij de 4e alleen de baby en de rest moest hij doen, ik hoorde er niks van, hihi

  Ik vind het wel spannend in het begin of ze genoeg binnenkrijgen, maar als je ziet dat ze er gwzond uitzien en levendig zijn, dan ben ik gerust gesteld, en je kan altijd tussendoor gaan wegen bij het consultatieburo

 • Dreamsz90van2

  Wat knap! En zo is het ook! ♥️♥️♥️♥️♥️

 • Mommy900

  Ik ben 2x vrij ongelukkig geworden van de borstvoeding. Bij de tweede vrij snel over gegaan op 50/50 en dat was voor mij een perfecte oplossing! Nu ga ik er dan ook niet vanuit 100% te gaan geven aan de borst, maar ben wel van plan het dan af te kolven. Dan kan ik nog steeds de 50/50 aanhouden maar met volledige borstvoeding.

 • Dreamsz90van2

  Niks is verkeerd en ik denk zelfs dat dit een prachtige oplissing is. Voordat ik een miskraam kreeg, overwoog ik ook deze oplossing!♥️

 • Jojo91

  Geen ervaring met flesvoeding. Wel veel ervaring met borstvoeding. Ik vind het ideaal, precies afgestemd op je kindje, altijd bij de hand, een keertje extra de borst als troost is geen probleem. Ik geloof dat de eerste 6wk erg afstemmen is voor iedereen en dat het daarna over het algemeen makkelijker wordt.

 • Dreamsz90van2

  Bedankt voor je reactie, dan ben ik eigenlijk net in een moeilijke periode gestopt. 😔

 • Lama94

  Ik geef nu anderhalf jaar borstvoeding. De start vond ik echt zwaar, het herstellen van de bevalling, beiden leren hoe het werkt. Na zes weken werd het langzaam makkelijker. Ik heb prachtige momenten gehad en moeilijke. De mooie momenten overheersen ruim gelukkig. Ik vind het prachtig om mijn kindje op mijn melk te zien groeien. Af en toe een afgekolfde fles gegeven maar ik merkte dat het toen echt om voeding ging ipv ook een knuffel moment samen (mijn ervaring). Met huilen/troost, ziekte, vaccinaties, in slaap vallen zo veel profijt bij. Mijn ouderschap is op een andere manier vormgegeven doordat ik borstvoeding geef, ik zou niet weten hoe ik bepaalde momenten anders had moeten doen. We genieten erg. Voor mij en mijn kindje is het een fijne ervaring en dat wens ik iedereen toe.

  Nu 22 weken zwanger en ik kijk uit naar ons borstvoeding avontuur.

 • Dreamsz90van2

  Wat heerlijk om te lezen.♥️

 • boterbloemen

  De eerste een half jaar borstvoeding gegeven, de tweede zo'n 3,5 mnd denk ik, de derde en vierde kregen direct de fles. Ik vind borstvoeding onrustiger voor mijn hoofd en voel me er lichamelijk niet zo senang bij. Borstvoeding ging prima, maar ik ben gewoon meer een flesmoeder. Ik had behoefte aan mijn lichaam terug voor mezelf en had veel rust bij die flessen: zien wat er in gaat. Ik houd niet van voeden in openbaar, dat maakte het ook lastiger. Kolven (op werk) vond ik ook geen pretje. Mijn man vond flesvoeding leuker omdat hij daardoor toch meer tijd/contact met (een wakkere) baby had.

  Ik voedde op de klok, en dat ging met borst en fles prima. Ook in doorslapen van de baby geen verschil gemerkt, ze sliepen allevier met 4 maanden klokje rond. Groeien deden ze ook allemaal prima, net als hechten. Ik merk voor de baby dus geen verschil.

  Als je twijfelt, zou ik de borst altijd proberen. Stoppen kan altijd namelijk. Een fles en een pak voeding is tussen twee voedingen door zo gehaald en dan kun je bij de volgende voeding al overstappen. Voel je nergens toe verplicht.

 • Dreamsz90van2

  Bedankt voor je reactie. Wat fijn dat je uiteindelijk voor de fles gekozen hebt en dat dit voor jou rust heeft gegeven. Niks mis mee😊

 • boterbloemen

  Zeker! Kunstvoeding is in NL van zulke hoge kwaliteit, en borstvoeding zo normaal (ook in openbaar ed) dat je de luxe hebt om te kiezen wat het beste bij je past: borst of fles.

 • Mykha

  Borstvoeding geven vond ik super fijn! Je hebt het altijd bij je, snachts hoef je niet uit bed, legt half slapend baby aan en legt baby weer weg (in ons geval cosleeper dus kon lekker blijven liggen. Je kan het niet teveel geven, het is altijd de juiste hoeveelheid en juiste temperatuur etc... ik heb het tot 15 maanden volgehouden en toen stopte m’n productie vanwege nieuwe zwangerschap. Ik heb wel 2x borstontsteking gehad, spruw in m’n melkklieren, bloedende tepelkloven waardoor ik een tijdje heb gekolfd en in een flesje heb gegeven... die kant van het verhaal hoort er ook bij. Maar nogsteeds was het het waard! Ben benieuwd hoelang het bij de 2e goed blijft gaan (:

 • Dreamsz90van2

  Bedankt voor je eerlijke reactie.daar zie ik (mocht het ons ooit nog gegeven zijn) dus erg tegen op. De kloven, de ontstekin. Ik ben ook bang dat ik dan weer te weinig heb. Ook vind ik in openbaar voeden bij een ander niet gek,maar voor mezelf toch wel een ding. Niet zwanger heb ik cup G 85. Straks zie ik mijn baby niet meer of klem ik het neusje af🙈

 • Yune

  Proberen zou ik zeker doen, eventueel met de juiste hulp en ondersteuning van partner en lactatie deskundige.

  Je kan altijd nog overstappen. Doe waar jij je goed bij voelt

 • Dreamsz90van2

  💖💖 mijn partner is best makkelijk en heeft mij overtuigd om bij de tweede fles te geven toen ik twijfelde vanwege de eerste. Nu ben ik nog niet zwanger, maar voordat ik mijn miskraam kreeg met ruim drie maanden, ben ik daar wel over na gaan denken.

 • Mamavan.liv

  Ik geef al 12 maanden BV en zou niet anders willen... Bij mij is het direct goed gegaan en nog nooit issues gehad.

 • Dreamsz90van2

  Wat fijn om te lezen!😘

 • Florien84

  Bij de eerste heb ik 3 maanden bv gegeven en toen moest ik stoppen vanwege een operatie. Bij de tweede heb ik 2 weken bv gegeven maar ik werd er diep ongelukkig van. Nu zijn we bezig voor de derde en wil ik toch bv gaan geven. Als het zo ver is zal ik een lactatiekundige inschakelen om de eerste periode door te komen. Ik krijg enorme stuwing en voel mij in het begin niet happy. Maar ik weet ook het gemak en stuwing krijg ik sowieso.

 • Dreamsz90van2

  Doe waar jij je goed en gelukkig bij voelt💖


1 2