Zoontje 3,5 luistert niet

Dag allemaal,

Ik krijg heel vaak door van de kinderopvang van mijn zoontje (3,5 jaar) dat hij niet luistert, druk is en om veel aandacht vraagt. Weten jullie wat ik in zou kunnen zetten om dit gedrag te verbeteren? Of is het gwn de leeftijdsfase.

1095 x gelezen, 3

reacties (18)


  • Bosco

    Is hij thuis ook zo? Is het misschien om leuk/grappig gevonden te worden door anderen. Hoe gaat het thuis en hoe is de groep?

  • Liesjesch

    Toe aan school?

    Een juf die over zich heen laat lopen? Luisterd hij thuis wel gewoon?

  • Lindaaaaaaaa

    Mijne 4.5 en luistert nog steeds niet 😀

  • Waterbloempie

    Dat is hardstikke normaal op die leeftijd, misschien tijd voor een andere baan voor degene die je gesproken hebt, niet genoeg geduld lijkt mij.

    Een kind moet leren.

  • Momoftwokids

    Mijn tip zou zijn: "vertaal/ondertitel" zo veel mogelijk wat jij denkt dat hij voelt of wil. Als hij nog niet goed kan praten is dat extra belangrijk. Dus bv, "ik zie dat je nu boos bent omdat..." jij wilt graag..." (en leg dan ook uit waarom dat bv nu niet kan). Daarmee laat je zien dat je hen ziet. En je leert hem woorden geven aan zijn gevoel (ook al kan hij deze nu nog niet uitspreken).

    Zoek dan vervolgens naar een alternatief, iets wat wel kan. Dus als hij bv heel druk doet; " zullen we buiten even naar de speeltuin" Hij moet z'n energie/frustratie ook ergens kwijt kunnen..

    Sterkte!!

  • Assiral

    Vreemd dat de opvang dat op zo’n manier meld? Klinkt wat negatief.

    Je zoon zal niet het enige kind zijn dat druk is lijkt me?

  • Marr550

    Sowieso een levensfase, denk ik. Onze zoons konden ook goed drammen op deze leeftijd. Ik maak zelf geen deals met mn kinderen, vaak hoor ik ouders om me heen die dan een dealtje sluiten dat ze alsnog een beloning krijgen. Ik Ben zelf best streng. Ik zeg altijd tegen mijn kinderen met drammen en janken krijg je niet wat je wilt, nee is ook een antwoord. En teleurstelling hoort eenmaal bij het Leven. Ik negeerde vaak ook dit gedrag. Boze buien Hadden geen effect, dus het was snel over. Als ze door gingen met drammen mochten ze mooi even afkoelen. Ik liet ze ook niet helemaal overstuur huilen. Maar duidelijke grenzen en belonen als ze ze er niet omvragen of je ziet gewenst gedrag.

  • Njenz

    Ik heb ook nog een 3½ jarige (meid) thuis en kan soms ook flink drammen. Als ze iets graag wilt en het kan/mag niet (direct) geef ik aan wanneer ze het wel mag of wat anders wél nu mag. Probeer zelf woorden te geven aan wat je ziet. Bijvoorbeeld: "We eten geen snoepje in de ochtend, dat maakt je boos of verdrietig, dan ga je met spullen gooien. We gooien niet met spullen thuis. Je mag nu wel een (noem maar iets) appel". Je kunt je dagritme met je zoontje thuis eens uitschrijven, structuur zorgt ook voor duidelijkheid. Als het praten nog lastig is, kijk ook eens naar pictogrammen en met emoties kun je met gezichtjes beginnen met de basis emoties: blij, boos, verdrietig.

    Je kunt gaan oefenen met wachten en geduld als hij veel om aandacht vraagt. "Mama gaat nu stofzuigen en daarna gaan we kleuren" en zo kan je dat steeds uitbreiden tot bijvoorbeeld even 2 taakjes doen. Zo leert hij even te wachten en dat hij daarna beloond wordt.

    Wat vindt je zoontje leuk om te doen, wat zijn zijn sterke kanten en wat vind jij leuk om van hem te zien 😊 Benadruk dit ook. Bespreek je met de leidsters wat hun aanpak is?

  • Maartje07

    Nog niet goed kunnen praten kan zorgen voor veel frustratie.

    Daarnaast zijn jongens sws veel fysieker dan meisjes en rijst bij mij ook direct de vraag: hoeveel zijn de kids buiten op de opvang van je zoontje?

    Uit ervaring weet ik dat dat per opvang nogal verschilt, terwijl de meeste kinderen (en dan met name jongens) daar echt veel behoefte aan hebben.

  • Rupsje1995

    Hier ging het over toen hij naar school ging. Zit nu 3 maanden op school en heb een totaal ander kind.

    Ik zie dat je vorige blog was dat hij slecht praatte. Is dat nog steeds zo? Kan ook heel frustrerend zijn als ze zich niet verstaanbaar kunnen maken.

  • Chanel28

    Het gaat niet beter met het praten. Hij kan ook goed vertellen of hij boos, blij verdrietig is.

  • Rupsje1995

    Krijg je wel hulp op het gebied van praten? Logopedie?

    Mijn zoon praat(te) ook heel slecht, zeker nog met 3,5 waardoor hij eigenlijk meer wilde vertellen dan dat hij kon (en wij konden verstaan). Dit resulteerde ook echt in driftbuien en schreeuwen, maar dat vond ik pure frustratie en niet zozeer dat hij een heel vervelend karakter had 😉

  • Chanel28

    Het gaat niet beter met het praten. Hij kan ook goed vertellen of hij boos, blij verdrietig is.

  • Beukenblaadje

    Is dit altijd al zo geweest, of is het de laatste tijd erger? Jongens krijgen rond de 4 jaar een verhoging van testosteron en kunnen daardoor kleine hooligans worden. Dan is het nog steeds vermoeiend en moet je ze nog steeds opvoeden/corrigeren, maar het kan misschien als verklaring deels helpen.

    Als je praktische, goed onderbouwde, direct toepasbare tips wilt over communiceren met je kind/peuter kan ik je de boeken How2talk2kids (ik was zeer sceptisch door de rare titel maar het heeft me echt geholpen) en De kleine koning aanraden.

    Als niks werkt, je zelf het idee hebt dat het echt bovenmatig is en het zorgt voor veel problemen, kan je altijd een orthopedagoog inschakelen die eens mee kijkt en advies kan geven over hoe hiermee om te gaan.

  • Minibeeb83

    Is dat thuis ook zo of alleen daar?

    Wat zien zij als oorzaak en oplossing? Wat hebben ze al geprobeerd? Zijn het specifieke situaties waarbij dat gebeurd? Dat zou ik eerst willen weten als ik jou was.

  • Chanel28

    Thuis ook… thuis vooral wanneer hij niet zijn zin krijgt, dan wordt zijn gedrag vervelend. Op de grond liggen en huilen. Soms ook gooien met speelgoed. Ook wanneer ik hem corrigeer ( mijn stem verhef)

    Ik zal morgen vragen op welke momenten het voorkomt op de opvang.

  • Dame68

    Dat opstandige gedrag hoort denk ik ook een beetje bij de leeftijd.

    Wat doe jij als hij vervelend gedrag toont als hij zijn zin niet krijgt?

    Ik probeer zelf het stem verheffen/ roepen/schreeuwen niet te doen. Dit werkt averechts en kan op latere leeftijd voor gedragsproblemen zorgen als dit vaak gebeurt. Als ik echt even borrel van binnen dan neemt mijn man het over maar dat is zelden. Natuurlijk is duidelijk aanspreken /corrigeren van gedrag wel nodig en dat probeer ik door consequent te zijn (nee = nee hoeveel drama er ook gemaakt wordt), speelgoed tijdelijk even afpakken als daar mee gegooid wordt, en vooral benoemen welk gedrag je wel goed vindt, bijvoorbeeld we springen niet op de bank, dan gaat de bank stuk. Op de grond mag je wel springen. Zullen we daar samen springen? Als mijn dochter dan gaat huilen op de grond dan negeer ik dat even en probeer even later weer contact te maken als ze rustiger is. Soms helpt afleiden ook.

    Mijn dochter wil nog wel eens heel boos worden als ze water krijgt bij het eten ipv sap ofzo. Dan gooit ze boos met alles op de grond. Dan schuif ik haar naar achter, want ze stopt er niet mee (tenzij ze sap krijgt). Dan huilt ze even heeel hard, en negeer ik het een halve minuut. En praat even door met de anderen aan tafel. Dan vraag ik of ze weer mee kan eten en rustig is. Dan zie ik wel of dit zo is en mag ze er weer bij of nog even blijven zitten, en is het klaar en eet ze vaak wel weer mee. Leuk en makkelijk is dit niet hoor, en stress geeft dit ook, want veel protest, soms is toegeven op de korte termijn makkelijker, maar dat is even investeren in grenzen duidelijk aangeven. Jij bepaalt wat er gebeurt.

    Het cb kan hierbij misschien ook helpen, als het gedrag moeilijk blijft. Ik heb zelf ook bij hen eens advies gevraagd over slaapgedrag🍀

  • Minibeeb83

    Ja ik zou vooral doorvragen zeker als je zegt dat hij nog niet goed praat. Kan hij zich wel voldoende uitdrukken. Dus niet alleen of ie blij boos of verdrietig is maar ook dat hij iets niet fijn vindt van ander kindje, liever de ene kwast dan de andere heeft zeg maar. Want dat kan flink frustratie geven. Dus daar zou ik ook op doorvragen en evt hulp voor inzetten,

    Wat betreft niet luisteren .. stem verheffen doet een 3-jarige weinig mee. Consequenties aan gedrag verbinden wel. Voorbeeld: ergens aan zitten wat niet mag…1x waarschuwen en dan even in de hoek of naar gang