Lekkere Hapjes en more..
Amuse van rolletjes van ham mozzarella en tomaat
Ingrediënten:
8 plakken Serranoham of andere ham naar keuze1 bolletje buffel mozzarella2 kleine tomaatjes8 blaadjes basilicumolijfolie van goede kwaliteit
Bereidingswijze
Vouw de plakken ham in de lengte dubbel.
Snij 8 reepjes van de mozzarella.
Snij de tomaatjes in kwarten en verwijder het vocht uit de tomaatjes.
Leg een reepje mozzarella en een kwart van het tomaatje op de ham.
Rol de ham los eromheen, laat de mozzarella en de tomaat een stukje boven de ham uitkomen.
Zet de rolletjes recht op.
Steek een blaadje basilicum tussen de mozzarella en de tomaat.
Zet de rolletjes op minischaaltje en druppel er wat olijfolie over.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Een amuse van kippenlevertjes met mangochutney
Ingrediënten:
100 gram kippenlevertjes, zout en peper
2 el bloem
15 gram boter
10 tl mangochutney
1 doosje tuinkers.
Bereidingswijze
Levertjes in stukjes ter grootte van lepelholte snijden. Bestrooien met zout, peper door bloem wentelen en overtollige bloem afkloppen. In koekenpan boter verhitten en in ca. 2 a 3 minuten gaarbakken. In elke lepelholte 1 tl chutney scheppen. Vervolgens gebakken kippenlevertje erin leggen en amuses bestrooien met geknipte tuinkers.
Serveertips
Warm serveren.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Amuse
Ingrediënten:
2 struikjes lof
200 gram belegen kaas in kleine blokjes
2 appels, geschild en in reepjes gesneden,
150 gram ham, in reepjes gesneden
4 augurken, in reepjes gesneden
blaue bessen en basilicumblaadjes
10 hoge borrel if likeur glaasjes
VOOR DE DRESSING:
3 eetl. Mayonnaise
1 eetl. Gehakte bieslook
1 eetl gehakte peterselie
1 tl mosterd
hal tl paprikapoeder
mespuntje zout.
Bereidingswijze
Verwijder het buitenste blad van de lofstruikjes en gebruik de mooie binnenste blaadjes. Meng de kaas, op wat blokjes na voor garnering, met appel, ham en augurk.
Meng de ingrediënten voor de dressing en schep deze door de salade. Z
Zet de witlofblaadjes rechtop in het glaasje, verdeel hierover de kaassalade en garneer met de vruchten, de basilicumblaadjes en de kaasblokjes.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hammousse
Pureer een blik gekookte ham met een bakje roomkaas ,twee eetlepels tomatenketchup en twee theelepels paprikapoeder in een keukenmachine of met de staafmixer,
Klop een pakje slagroom stijf en spatel dit door het gepureerde mengsel.
Heerlijk op stokbrood of toast.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tomatencappuccino
Verwarm een blikje tomatencremesoep en klop ondertussen een pakje ongezoete slagroom stijf.
Verdeel de soep over amuseglaasjes en garneer af met de slagroom en een blaadje bassilicum.
Tip:het lekkerste is natuurlijk als je de soep zelf maakt.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Rosbiefrolletjes
Vermeng filet americain met een gesnipperd uitje en een verkruimeld eitje.
Leg de vulling op plakjes rosbief en rol ze op. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Mozzarellaprikkers
Snijdt cherrytomaatjes in drieeen en een bolletje mozzarella in plakjes.
Rijg per prikker een stukje tomaat,blaadje bassilicum en een stukje mozzarella.Bestrooi de prikkers met wat aromat of peper en zout naar smaak.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zalmroomkaas
Maal 200 gram roomkaas met 100 gram gerookte zalm,2 eetlepels slagroom en een eetlepel gehakte bieslook fijn in de keukenmachine of met een blender.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
VOORGERECHT:
Mozzarella-auberginerolletjes
Ingrediënten :
1 aubergine
scheut olijfolie
zout en peper
100 gram tapenade
1 buffelmozzarella
verse basilicum
peper en zout
cocktailprikker
Bereidingswijze:
Snijd de aubergine in de lengte in zo dun mogelijke plakken (je moet de plakken nog vullen en oprollen).
Smeer de plakken in met zout en olijfolie en laat het even intrekken.
De plakken aubergine insmeren met tapenade.
De mozzarella in niet te dikke plakken snijden en een plak mozzarella en verse basilicum op de aubergine leggen.
Rol dit stevig op en snijd de rolletjes doormidden.
Zet de rolletjes vast met een cocktailprikker.
Laat de grillpan goed heet worden. Smeer de buitenkant van de rolletjes in met olijfolie, peper en zout.
Laat een paar eetlepels olijfolie goed heet worden, samen met wat peper en zout.
Grill de rolletjes tot er een mooie bruine streep ontstaat en de mozzarella gesmolten is.
-------------------------------------------------
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
DESSERT:
Hangop met frambozencoulis en honing
Ingrediënten:
1 liter Griekse yoghurt
1 eetlepel poedersuiker
2 limoenen
doosje frambozen
yoghurt een dag van te voren laten uitlekken
Bereidingswijze:
Op smaak brengen met suiker en limoensap.
10 mooie frambozen apart houden voor garnering.
Frambozen pureren en op smaak brengen met poedersuiker en klein beetje peper.
Serveren:
Glaasje vullen met laagje coulis, daarop de limoenyoghurt, dan laagje honig. Garneren met een framboos.
Gazpacho
Ingrediënten:
1 komkommer
2 rode paprika
3 tomaten, in stukken
3 selderijstengels
œ courgette
œ liter tomaten – of groentesap
3 eetlepels olijfolie
rode wijnazijn
verse bieslook
tabasco
zout, peper
Bereidingswijze:
Laat de grillpan goed heet worden.
Smeer de paprika’s in met een beetje olijfolie en gril ze.
Trek het velletje er vanaf als de schil zwart is (je kan eventueel een pot gegrilde paprika’s kopen).
Snijd alle groente in stukken (vergeet de kommer niet te schillen).
Houd een Œ van de komkommer, een halve selderijstengel en een tomaat achter. Pureer de groente met behulp van een blender, staafmixer of keukenmachine.
Roer er vervolgens rustig de olijfolie doorheen en de tomatensap.
Breng de soep op smaak met azijn, tabasco, bieslook, zout en peper.
Laat de soep goed koud worden in de koelkast.
Snijd de achtergehouden groenten in kleine blokjes en serveer dit apart bij de soep.
---
Aardbeiensoepje
Ingrediënten:
2 dozen Hollandse mooie smaakvolle aardbeien (ruik eerst aan de aardbeien als ze heerlijk geuren zijn ze pas goed!)
2 repen witte chocolade
10 kleine chocoladetruffeltjes
scheutje slagroom
oude balsamicoazijn
kleine glaasjes
Bereidingswijze:
Pureer de aardbeien met een staafmixer en voeg 2 slagen verse peper toe.
Verwarm de witte chocolade au bain marie in een pannetje.
Voeg daarbij een beetje warme slagroom, giet daarvan een bodempje in de amuseglaasjes.
Laat dit opstijven.
Doe daarop een klein chocoladetruffeltje of een brokje donkere chocolade.
Giet als laatste de aardbeienpuree op de chocolademousse en maak het geheel af met enkele druppels balsomico-azijn.
---
Aardbeienexplosie
Ingrediënten:
100 gram pure chocolade
50 gram knettersuiker (te koop bij banketbakker)
20 aardbeien
4 pipetjes (verkrijgbaar bij apotheek)
1 dl limoncello (verkrijgbaar bij slijterij)
Bereidingswijze:
Smelt de chocolade en doop de aardbeien erin en vervolgens meteen in de knettersuiker.
Laat het geheel even hard worden.
Pipetje vullen met ijskoude limoncello en in de aardbei steken.
Direct serveren.
Laat de aardbei met de chocolade en de suiker in de mond smelten en zodra het begint te knetteren het pipetje met limoncello in de mond leegspuiten.
Een mooie afsluiting van een verrukkelijke avond.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
AMUSE:
Trio van zalm
Ingrediënten voor 4 personen:
4 plakken gerookte zalm
2 eetlepels mayonaise
0,5 eetlepel mierikswortel (potje)
4 kleine of cherry tomaatjes
1 blik zalm
halve augurk
1 eetlepel yoghurt
1 eetlepel mayonaise
1 theelepel ketchup
peper en zout naar smaak
halve plak gerookte zalm
+/- 100 gram rauwe gekweekte zalm
Ongezoete ongeslagen room
1 citroen
peper en zout
Bereidingswijze:
Meng de mayonaise met de mierikswortel.
Draai de plak gerookte zalm in een roos en vul deze met de mierikswortel mayonaise.
Snijdt het kroontje van de tomaat en hol de tomaat uit. Desnoods even op z’n kop zetten om vocht uit te laten lekken.
Hak de augurk fijn.
Versnipper de zalm in vlokken.
Meng de zalm met de augurk, yoghurt, mayonaise en ketchup.
Voeg naar smaak peper en zout toe. Doe het zalmmengsel in het tomaatje.
Snijd de gerookte en de rauwe zalm fijn. Niet in een keukenmachine, want dan
verlies je “bite”.
Klop de room op tot yoghurtdikte.
Voeg dan een beetje citroensap en peper en zout naar smaak toe.
Doe dit in een klein glas.
Met een zesteur/ canneleur kan je zeste (= schil
zonder wit) van de citroen maken voor de afwerking. Kan ook met een mesje en dan
heel klein snijden.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
AMUSE:
Tartaartje met Spinata Romana
Ingrediënten:
100 gram entrecote
4 plakjes Spinata Romana
sla voor de garnering
dressing naar keuze
4 ronde vormpjes Ø 4cm
4 bordjes ( schoteltjes )
peper
zout
Voorbereiding:
Leg de entrecote ongeveer een uur van te voren in de vriezer, zodat je het makkelijk fijn kunt snijden.
Bereidingswijze:
Haal de entrecote uit de vriezer en snijd deze in zeer kleine stukjes.
Doe de ronde vormpjes op de bordjes en schep deze vol met de gesneden entrecote en verwijder de vorm. Beetje peper en zout erover.
Vouw de ham zodat deze net zo breed is als de hoogte van de entrecote en draai deze om de entrecote heen. Beetje sla en een lekkere dressing voor de garnering erbij.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
VOORGERCHT:
Serveren als Trio
Krabtartaar
Ingrediënten:
mayonaise
1 eierdooier
zout / peper naar smaak
1 theelepel mosterd
1 eetlepel citroen
1 œ dl olijfolie
250 gram krabvlees
Bereidingswijze:
Doe de eierdooier, citroen, zout, peper en mosterd in de kom en klop dit goed met de staafmixer.
Beetje bij beetje, al blendend, de olie door de mix gooien en net zolang blijven blenden totdat je een mooie mayonaise hebt gemaakt.
Krabvlees in blokjes van 0,5 bij 0,5 cm snijden.
Meng de eigengemaakte mayonaise door de krab.
Daarna met twee lepels een mooi bolletje maken en deze serveren op het bord.
St. Jakobsschelp
Ingrediënten:
doperwtenpasta
20 gram boter
3 sjalotjes
1 teen knoflook
2 plakken pancetta
150 gram diepvriesdoperwten
3 eetlepels kippenbouillon
Chips
3 kruimige aardappels
frituurolie
5 St. jakobsschelpen
verse munt
Bereidingswijze:
Bak sjalotjes, knoflook en pancetta in de boter lekker zacht (minuutje of drie). Voeg de dopertwen en kippenbouillon toe en roer tot het vocht verdampt is (op hoog vuur).
Laat het vijf minuten staan en pureer de massa.
Aardappels flinterdun snijden (evt. met kaasschaaf). Olie heet laten worden tot 190 graden en aardappels flinterdun (3 mm) frituren.
Snijd de Jakobsschelp horizontaal doormidden en smeer in met wat peper, zout en olie. Grill 5 seconden aan iedere kant.
Warm de doperwtenpuree een beetje op.
Server het gerecht als volgt:
Aardappelschijfje – laagje puree – jakobsschelp – laagje puree - jakobsschelp en garneer het af met een stukje muntblad.
Komkommersoepje
Ingrediënten:
1 komkommer, in blokjes
2 sjalotjes
2 dl slagroom
olie
2 eetlepels basilicum
rauwe ham
1 citroen
8 dl kippenbouillon
Bereidingswijze:
Fruit de sjalotjes 6 minuten aan in wat olie. Lekker fruiten.
Rasp de schil van de citroen en bak dit samen met de komkommer drie minuten mee.
Roer de bouillon erdoor en laat de soep een half uurtje zacht koken met de deksel op de pan.
Laat de soep minimaal twee uur afkoelen en roer de slagroom en de basilicum erdoor.
Voor het serveren wat slagroom een beetje lobbig kloppen.
Schenk het soepje in een glaasje of kopje en doe er een beetje van de slagroom op.
Garneer het af met wat stukjes kleine rauwe ham die je hebt laten drogen aan de lucht.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
VOORGERECHT:
Hangop met gerookte zalm op toast
Ingrediënten:
500 ml biologische kwark
peper en zout
3 teentjes knoflook
1 limoen
(truffel)olijfolie
1 rode ui
6 sneetjes witbrood (oud)
bosje peterselie
300 gram gerookte zalm
1 eetlepel mayonaise
200 gram gemengde krulsla
Bereidingswijze:
Doe de kwark in een passerdoek (theedoek is ook goed), voeg wat peper en zout toe en knoop het dicht.
Laat het uithangen in een zeef boven een bak.
Pers een teen knoflook uit in een mengsel van truffelolijfolie en gewone olijfolie (1/3 om 2/3).
Snijd de korstjes van het oude brood en smeer de sneetjes brood licht in met de knoflookolie.
Verhit de grillpan op hoog vuur en rooster het brood tot het licht bruin is (pas op, dit kan zeer snel gaan!).
Meng de sla met een beetje verse limoensap en truffelolie (heel weinig olie).
Snijd de rode ui in dunne ringen.
Als de hangop genoeg uitgelekt is, meng je dit met een eetlepel mayonaise, peper/ zout, limoensap en knoflook. Zo krijgt de hangop iets meer body.
Pak een bord en leg een klein beetje gemengde sla op het bord.
Snijd de toast diagonaal door, zodat er 2 driehoeken ontstaan en leg een stukje op de sla.
Pak de gerookte zalm (grote platte snipper) en leg deze open op de toast.
Doe een beetje hangop op de zalm en vouw de rest van de zalm weer terug over de hangop.
Leg een ander stukje toast op dit geheel en maak het af met ringen rode ui en peterselie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Amuse
Gegrilde coquille
Ingrediënten:
1 prei
een klontje boter
1 glas droge witte wijn
1 eetlepel balsamico-azijn
1 theelepel truffelolie en
1 theelepel appelstroop
1 coquille per persoon (vers, niet uit de diepvries)
olie om te grillen
Bereidingswijze:
Snijd de prei in dunne ringen en laat in de boter op laag vuur ongeveer vijf minuten stoven.
Blus dan af met wat witte wijn.
Laat het vocht inkoken. Meng de balsamico met truffelolie en een klein beetje appelstroop tot een vloeibare,
maar stroperige massa.
Grill de coquilles in een anti-aanbakpan 1 minuut per kant in een klein beetje olie.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Voorgerecht..
Tartaar van verse tonijn en zalm
Ingrediënten
100 gram gerookte zalm
300 gram hele verse rauwe tonijn
1 citroen
verse peper uit de molen
snufje halfgrof zeezout
2 eetlepels kappertjes (fijnmalen)
Bereidingswijze:
Snijdt de tonijn en de zalm in hele kleine stukjes (niet in de keukenmachine!!!)
en meng het geheel door elkaar.
Maak de dressing van citroensap van 1 citroen, verse peper uit de molen, snufje halfgrof zeezout,
2 eetlepels kappertjes (fijnmalen) en alles mengen.
Tenslotte op een bedje van waterkers opdienen
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
VOORGERECHT
Tartaar van tonijn met een romige soja- sesamdressing.
Ingrediënten
500 gram (goede) tonijn
1 lente-uitje
1 eetlepel bieslook
4 eetlepels sesamzaadjes
6 eetlepels zoute sojasaus
200 ml slagroom of koksroom
1 eetlepel kappertjes
olijfolie
peper naar smaak toevoegen
Laat de tonijn in plakken van 1 cm snijden bij je visboer. Reken dan ongeveer een plak van 1 cm voor twee personen.
Snij de tonijn in kleine blokjes (niet té klein!). Zet de blokjes afgedekt weg in de koelkast.
Snij de bieslook en lente-uitjes alvast fijn en laat staan tot nader gebruik.
Doe de sesamzaadjes in een (droge) koekenpan en warm ze op. Blijf erbij staan,
want dit gaat heel snel. Zodra de zaadjes gaan ‘springen’ blus je het geheel af met de sojasaus.
Doe de room erbij en laat het geheel zachtjes inkoken.
Meng de tonijn, bieslook, lente-uitjes en de kappertjes pas op het laatste moment.
Voeg peper naar smaak toe en doe er een klein beetje olijfolie bij, dat geeft een mooie glans.
Er hoeft geen zout toegevoegd te worden want de soja-dressing is al zout genoeg.
Smeer een vormpje (dit kan een glas of kopje zijn) in met een klein beetje olijfolie.
Vul het glaasje met de tonijntartaar en keer dit om op een bord. Haal het vormpje er voorzichtig af.
Leg wat van de dressing om de tartaar heen, maar zorg dat dit niet al te veel is.
Leg als decoratie 2 bieslooktakjes op de tartaar.
En smullen maar.
Super easy en super lekker....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Stokbrood met gerookte zalm en mosterd honingsaus.
Voor de saus:Meng 4 eetlepels mayonaise met 1 eetlepel honing,1 eetlepel mosterd en 1 theelepel dille.
Beleg plakjes stokbrood met een blaadje sla en gerookte zalm smeer er de mosterd honingsaus overheen.
Garneer af met wat pijnboompitten.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Meng 3 rundertartaartjes met 3 eetlepels mayonaise,2 theelepels pittige mosterd,2 theelepels paprikapoeder,2 theelepels chilipoeder,1 theelepel sambal en peper en zout naar smaak.
Heerlijk op een toastje of stokbrood.
Serveer er een gesnipperd uitje bij voor de liefhebbers.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kook 8 eieren hard.
Prak de eieren en vermeng deze met 4 eetlepels mayonaise,2 eetlepels tomatenketchup,1 beker creme fraiche,een halve geraspte wortel en peper en zout naar smaak.Pluis een half pakje surumisticks uit elkaar en vermeng deze onder de eiersalade.
Tip:Vervang de surumi door klein gesneden hamblokjes.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
(voor 4 glaasjes)
Snijdt een kipilet in kleine stukjes en kruidt met kipkruiden.
Bak de kip en laat afkoelen.
Meng 4 eetlepels mayonaise met twee eetlepels ketchup en spatel er stijfgeklopte slagroom onderdoor.
Meng de kip met kortgesneden ijsbergsla en wat fijngehakte cashewnoten en verdeel over de glaasjes.
Schep over elke cocktail twee eetlepels saus en garneer af met een takje peterselie en een cashewnootje
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
reacties (0)