NIPT of combinatietest

Op Hemelvaart een positieve zwangerschapstest in onze handen. Dit had ik nog niet verwacht!
Op 5 juli ons eerste gesprek met de vk staan, dan ben ik 9+1! Via de mail kregen we allerlei informatie en zo ook over de combinatietest en de NIPT. Ik word er alleen niet veel wijzer van waar ik verstandig aan doe. Waar hebben jullie voor gekozen en waarom?

767 x gelezen, 2

reacties (28)


 • An32

  Ik kon geen combinatie test kiezen

  Alleen of ik wel.of niet de nipt test wilde doen. Die heb ik wel laten doen. Ik wilde graag weten of het kindje chromosoom afwijkingen had. Zo had ik me voor kunnen bereiden op dingen. Gelukkig alles goed

 • mijn~meisje

  hier gekozen voor de Nipt omdat daarvan de uitslag een kans berekening is maar een ja of nee.

 • Wisje

  Ik zou voor de nipt gaan. Zelf toen ik 23 jaar was een slechte nipt uitslag (trisomie 13) dus ons kindje was niet levensvatbaar. Blij dat ik dat toen gedaan heb, heeft veel ellende bespaard voor iedereen

 • MamaJL

  Toch heel erg dat het dan niet goed bleek te zijn.

  Ik weet niet of je dit wilt beantwoorden maar: Met hoeveel weken heb je ongeveer de uitslag van nipt? En krijg je daarna nog verder chromosoon onderzoek? Of heb je direct een duidelijke uitslag gehad?

 • Siss29

  Ik ben nu bijna 21 weken zwanger en wij konden net als de rest ook kiezen! Ik werd er al gestresst van dat ik een besluit moest nemen om de test(en) wel of niet te doen!

  Uiteindelijk toch na veel twijfelen de Nipt gedaan ( Was goed trouwens!) maar dan wel de Nipt test zonder neven effecten.. Daar kun je ook voor kiezen. 😉

 • mybabies

  Ik stoor me aan alle “we zijn jong en gezond” opmerkingen. Zo werkt het niet. Ja de kans is kleiner dan wanneer je 39 bent en afwijkingen in de familie voorkomen. Maar het kan iedereen overkomen. Het is gewoon dom om te denken dat het je niet kan gebeuren. Wij waren ook jong en gezond. En zo kennen we er velen. Het kan iedereen overkomen. Ga eens ouders bekijken bij de gehandicaptenopvang, dan zal je jezelf meer dan eens voorbij zien komen.

 • CelineG

  Helemaal gelijk in. Ik was 29 toen ik zwanger werd van mijn eerste (mijn man 31). Beide nooit gerookt, geen drugs en alcohol met mate (ik nog bijna nooit iets gedronken). En een zeer slechte combinatie test gehad waardoor een nipt niet voldoende was en we direct een vlokkentest hebben moeten uitvoeren...

 • Lily87

  Wij kiezen de NIPT

 • H1987

  Combinatietest is enkel een kansberekening voor down. Nipt test het bloed op verschillende afwijkingen waarvan down de minst erge afwijking is. Beste vriendin van me had afwijking op trisomie 18 (75% overlijdt nog tijdens de zwangerschap, 90% haalt het 1e levensjaar niet door de ernstige afwijkingen). Na speciale echo en vruchtwaterpunctie bleek er uiteindelijk niets aan de hand. Maar zij heeft wel weken in stress en onzekerheid geleefd. Veel mensen zien de combinatietest of nipttest als een zoveelste dingetje op de af te vinken checklist bij een zwangerschap. Maar denk goed na wat je zou doen bij een slechte uitslag?

  Zelf kon ik nog geen nipt doen, deed wel iedere keer de combinatietest, maar met het idee, ik wil weten waar ik aan toe ben en me mentaal voorbereiden op een kindje met down als het zo zou zijn. Maar nipt gaat veel verder en bepaalde afwijkingen zijn zo erg dat je op voorhand weet dat je kindje zal afzien. Ik weet niet of ik nipt zou doen, want bij een slechte uitslag weet ik dat mijn hart en mijn hoofd in strijd zouden zijn. Iedereen wil de bevestiging dat het goed is, maar wat als het dat niet is? En ik ben echt blij dat ik die beslissing niet meer moet nemen: wel of geen nipt.

 • lindaaaaaaaa

  Allebei

 • verrassing2019

  ik heb 2 gezonde kids geen test gedaan en toen zwanger geraakt onverwachts door de pil heen 37 jaar dus wilde dit x wel combinatietest en nekplooimeting was goed maar bloeduitslag niet die wees 1:100 down vandaar NIPT met combinatietest gedaan 10werkdagen gewacht uitslag was goed nu een gezonde zoon van bijna 5 maanden naast me 😍

  ik had de zwangerschap niet afgebroken maar wilde goed voorbereid zijn met 2 kleine kids en een man die hartpatient is puur daarom gedaan

  succes met je keuze

 • Schip

  Wij hebben gekozen voor de nipt test wij zouden nooit een kindje willen laten lijden omdat wij zo graag een kindje zouden willen. En helaas kwam bij ons de nipt test terug met een afwijking totaal onverwachts (25 jaar en 2gezonden kids en zelf super gezond).

 • Mamsievan2LM

  Ik heb vandaag de combinatietest gehad. Elk kind is welkom maar ik wil mijn gezin erop voor kunnen bereiden als er een kindje komt die meer zorg nodig heeft. Kinderen zijn nog jong dus dan zal het leven van hun ook veranderen.

  Nekplooi was 1.3mm dus zeer kleine kans. Bloed uitslag was nog niet binnen maar ik vertrouw op mijn kleintje Ik heb het zien bewegen, gehoord en ik voel het al. Hoe dan ook is dit kindje welkom.

 • CelineG

  Nipt test op meer dan down alleen... Niet alle afwijkingen zijn te overleven buiten de buik.

 • Mommyx3

  Wij hebben alle drie de keren alleen de 20 weken echo gedaan.

 • mama-uit-het-noorden

  Wij hebben beide niet gedaan, ook geen 20 weken echo. De kans op een foutieve uitslag is ons mening te groot. Ook wil ik niet in de positie gezet worden dat ik op die manier moet beslissen over een leven, al helemaal niet als er onzekerheid in het spel is. Maar dat is heel persoonlijk natuurlijk, er zijn genoeg redenen om dit ook wel te doen. Onze vroedvrouw heeft ons hier goed over kunnen voorlichten. Als je twijfelt zou ik dit zeker met jullie verloskundige bespreken.

 • nog-even!

  Allebei niet gedaan omdat ieder kind van ons een kans zou krijgen. Wij zouden niet door artsen in de richting van abortus gepraat willen worden... Ze laten je tegenwoordig geloven dat je kindje niet laten leven de beste keus zou zijn als er iets niet in orde lijkt. Die keus wilden wij niet maken. En dan voegt zo'n vroeg onderzoek niks toe. De 20-weken echo is dan genoeg om voorbereid te zijn op bv een ziekenhuisbevalling.

 • Vlindermoeder

  Wij hebben de vorige zwangerschap alleen de 20 weken echo gedaan en dat doen we nu weer. Ik zou alleen maar in de stress zitten voor de uitslag. We zouden geen verdere acties ondernemen als er iets met het kindje blijkt te zijn. We zijn al blij met een levend kind deze keer

 • mamavan3zonenen1dochter

  Wij hebben geen testen gedaan omdat we toch de zwangerschap niet zouden afbreken. We hebben wel de 20 weken echo gedaan. Mocht er een afwijking zijn dan kan je je erop voorbereiden.

 • Mama0408

  Wij hebben de nipt gedaan. Omdat alle kindjes welkom zijn bij ons, maar alleen wanneer ze gelukkig kunnen worden. Als eruit zou komen dat het kindje een dermate afwijking zou hebben waardoor het kindje ongelukkig zou zijn, zouden wij de zwangerschap hebben afgebroken

 • AshleyJessy

  Pff zo blij dat er nog mensen zijn die hieraan denken!

 • Happyfamily!

  Bij onze eerste 4 kindjes nooit geen test of onderzoek gedaan. Het was welkom zoals het zou komen.

  Ik was 24 toen ik zwanger werd van onze oudste. En 29 (bijna 30) toen ik ons 4e kind kreeg.

  Super jong en kans op afwijkingen zijn dan minimaal.

  Toen ik zwanger werd van onze 5e, vorig jaar, was het een ander verhaal. Ik was Inmiddels 35 jaar en had 4 gezonde kinderen . Als er nu een kindje met beperking of afwijking zou komen zou het hele gezin er op voorbereid moeten worden. Aangezien er dan zo veel veranderd.

  Dus we kozen voor de nipt.

  Gelukkig hebben we nu een gezonde meid van 5 maandjes.

  Als je allebei gezond en jong bent, en er geen afwijkingen in familie voorkomen moet je jezelf afvragen wat je met de Info zou doen. Is het kindje welkom zo als het is? Of zou je de zwangerschap afbreken? Klinkt even heel hard, maar wel iets om over na te denken.

  Succes!

 • Boow

  Het gaat voor ons persoonlijk vooral om edwardsyndroom en patausyndroom waarbij het kindje eigenlijk niet levensvatbaar zou zou of een kleine kans heeft om 1 jaar te worden. Als dat er uit zou komen, zou ik dat denk ik liever nu weten dan bij de geboorte. Keuzes keuzes, ze zijn zo moeilijk 🤔

 • Happyfamily!

  Het is heel lastig die keuzes. Vooral als je hormonen met je op de Loop gaan. praat er samen goed over, en bespreek het vooral uitgebreid met je vk. Succes met jullie keuze!

 • B756

  De verloskundige gaat dat ook nog uitgebreid met je bespreken. Schrijf je vragen voor haar even op.

  Ik heb 2x de combi test gedaan (toen was er nog geen nipt) en 1x de nipt. Wij wilden gewoon alle info die we konden krijgen. Het is een aanvulling op de 20 weken echo, waar ze niet altijd ontdekken wat je met de nipt wel kan ontdekken. En de nipt meet waar de combi test een schatting maakt, daarom bij nr 3 de nipt ipv de combi. Overigens is bij beide onderzoeken vervolgonderzoek nodig bij een slechte uitslag om zekerheid te krijgen.

  Wij deden de test niet omdat een kindje met afwijking niet welkom zou zijn. In het geval van een afwijking wilden we de shock alvast wat laten bezinken en onszelf (en de kinderen) tijdens de zwangerschap al zo goed mogelijk voorbereiden. Zodat we dat niet allemaal in de kraamweek moesten verwerken en doen, om het kindje en onszelf de beste start te geven. We zouden in geval van afwijkingen die niet verenigbaar met leven zijn, de zwangerschap wel beëindigen, omdat dat in onze ogen het meest liefdevolle was dat we dan konden doen voor de baby.

 • Kelly94

  Het is een persoonlijke keus.

  Wij hebben er voor gekozen het niet te doen. De nipt zelf heeft geen risico's voor de zwangerschap, maar eventuele vervolgonderzoeken wel. Je kan er na de uitslag nog voor kiezen of je een vervolgonderzoek wel of niet doet. Wij wisten vantevoren dat we geen vervolgonderzoek zouden willen. We wilden ons niet weken lang druk maken bij een uitslag waar vervolgonderzoek voor wordt aangeraden. Dus wij hebben de nipt niet gedaan. Wij hebben er een gesprek van drie kwartier over gehad met de verloskundige. Krijg jij die ook nog? Dit hielp ons echt om de voor ons juiste keuze te maken.

  De 20 weken echo hebben we pas gehad en die was gelukkig goed.

 • Boow

  Bij ons eerste gesprek kunnen we inderdaad onze vragen over de NIPT/combinatietest stellen. Ze willen graag dat we ons alvast inlezen zodat je er beter een gesprek over kunt voeren.

 • Kelly94

  Dat is fijn. Dan kun je mooi je eventuele vragen opschrijven. Vond het zelf een best vermoeiend gesprek, was heel veel informatie. En ik was op dat moment al veel moe en misselijk.

  Succes met jullie keuze!