Wens voor een 2de, maar twijfel ivm gezondheid

We willen zo graag een 2de kindje.
De 1ste heeft 5 jaar geduurd voor ik spontaan zwanger werd
(een paar weken voor ik met ivf zou starten).
Nu ga ik sws geen zh traject meer in als het ons gegunt zou zijn super,
Zo niet leggen we ons erbij neer.

Nu is het zo dat ik jaren geleden ook al verschillende klachten had
Constant misselijk braken edg.
Toen ik zwanger werd en ervoor was het weg of bijna weg.
En nu ik een aantal maanden geleden een dubbele antibiotica kuur heb gehad voor een maagbacterie
(Die nu wel weg is) is het weer heel erg geworden.
Het zh denkt obstipatie+prikkelbaredarmsyndroom.
Maar ze hebben alleen een endoscopie gedaan en getest op de bacterie verder niks.
Dus ja wat is het nu precies? Geen idee.

Sinds ik de antibioticakuur heb gehad is mn gewicht nog minder geworden.
Wat ik echt helemaal niet leuk vind!
Ik ben ook bij een dieetiste en heb ook flesjes bijvoeding!
Alleen als ik dan ziek ben is het bij mij veel erger dan bij andere.
En kan ik ook niet veel eten, wat ik wel altijd probeer!
Nu was mn gewicht voor de antibioticakuur stabiel.
Alleen erna ben ik 4 kilo afgevallen... dus van 48 kilo
(ik ben altijd heel mini geweest) weeg ik nu nog maar 44.
Waar ik echt mn best voor doe om meer te worden!

Maar hierdoor twijfel ik wel is het slim om aan een 2de kindje te beginnen?
We waren er over uit dat we het wilde maar toen kreeg ik de ab kuur.
Maar als we nog veel langer w88 dalijk duurt het weer zoveel jaar.
Daarom wilden we niet te lang w88.
Het kan 2 kanten uitgaan, of ik heb tijdens de zschap minder last
(bij de 1ste geen last gehad als normale zs kwaaltjes)
Of het kan juist erger worden🤷‍♀️🤷‍♀️
Ik weet je kunt het niet weten van te voren.
Maar ik blijf er wel aan denken wat gaan we nu doen.

1336 x gelezen, 4

reacties (23)


 • Sara1989

  Ik zag je berichtje op Facebook en wil hier graag even op reageren. Ik ben zelf een mama van een zoontje van 2,5 inmiddels zwanger geworden door een traject want ik ben een BaMam en heb zelf pcos. Voor en in de zwangerschap mega veel aangekomen op zijn zwaarst was ik 115kg denk ik en ben altijd wel stevig geweest zo rond de 80 kg. Toen mijn zoontje geboren was begon bij mij de ellende.

  Mijn zoontje is in februari 2021 geboren zo 2 maanden na zijn geboorte had ik vaak last van mijn buik en misselijkheid. Artsen konden niks vinden eind juni vlak na mijn verlof ben ik toen thuis komen te zitten en kreeg verschillende onderzoeken ook af en toe was de calprotectine waarde in mijn ontlasting verhoogd dus een darm onderzoek nniet echt iets gevonden en dan met een prednison kuurtje was het weer okay. De misselijkheid bleef en de buikpijn ook maar vooral ook de vermoeidheid. Zo rommelde we wat aan tot december en toen was het weer fout nieuw kuurtje en weer een aantal maanden thuis. en zo gingen we verder. Ik werkte steeds minder want was helemaal op maar een duidelijke oorzaak was er niet. Dus werd er gezegd pds of chronische buikklachten.

  Afgelopen maart was het weer een groot drama weer extreem verhoogde calprotectine waarde weer een darm onderzoek en een videocapsule onderzoek en nu blijkt dat ik de ziekte van crohn heb. 2 jaar lang wist ik niet wat er met me aan de hand is. En werd ik eigenlijk een beetje voor gek verklaard al die tijd was de crohn aanwezig. Zonder dat het duidelijk was voor de artsen. Inmiddels weeg ik nog 62kg bij een lengte van 178 dus op zich nog prima maar als je kijkt waar ik vandaan kom is het wel een mega verschil. Ik ben altijd heel stevig geweest.

  Wat ik je hier alleen maar mee wil zeggen. Is je calprotectine waarde al meerdere keren gemeten en is dit verhoogd of gewoon goed. En dan niet net naar een antibiotica kuur. Misschien moet je toch eens kijken of er niet iets anders aan de hand is dan pds. En ben je ook extreem moe?

  Inmiddels krijg ik medicijnen en pas ik mijn leven aan. Dit is soms zwaar maar we komen er wel. De wens voor een 2e kindje heb ik ook maar omdat ik alleen ben denk ik dat deze niet uit gaat komen. Mijn zoontje is medisch ook niet helemaal okay waar door we vaak moeten bloedprikken en naar de kinderarts moeten dit speelt hier bij ook een rol.

  Als jullie die wens hebben en je denkt dat je het aan kan met alle klachten die je hebt zou ik zeggen doen! En helemaal als de artsen het okay vinden. Hopelijk mag je snel zwanger worden! Ook hoop ik dat je snel toch vab je klachten af komt. Want het is niet fijn om je zo te voelen!

 • Beebjeliv

  Calprotectine is 1 of 2 x getest d8 ik.

  Ze hebben wel een endoscopie gedaan waarbij je normaal ziekte van crohn ook moet kunnen zien hier zagen ze niks ze hebben toen ook biopten genomen deze ware goed.

  Ja ik ben ook erg vermoeid 😥

  Maar de artsen zijn erg laks in afspraken maken heb nu al 3 x naar het zh gebeld en ze zouden me elke x trug bellen en nog altijd niet gebeurd...

 • Sara1989

  En was de calprotectine goed? Of hoog.

  Bij mij is 2 keer bij het darm onderzoek niet gezien dat het crohn was maar al die tijd heeft het gesluimerd tot dat ze 1 keer wel op het juiste moment een onderzoek hebben gedaan. En met de videocapsule onderzoek werd het helemaal duidelijk!

 • Beebjeliv

  De laatste x was voor de endo en toen was het echt heel hoog.

  Hun zeiden dat dit kon door mn astmapompje🤷‍♀️ en daar bleef het bij.

  Nu zeggen ze obstipatie en pds ik had een maagbacterie die is nu weg klachten blijven.

  Met de maagbacterie moest ik 1 x in de week naar groot toilet nu elke dag of om de dag dus hoe kan t dan nog obstipatie zijn?

 • trotse-moeder-vanaf-2012

  Of naar een orthomoleculair therapeut. Dat zijn echt de mensen die je echt van gezondheid problemen af kunnen helpen. Ik spreek uit ervaring. Diëtisten weten echt heel weinig van zulke dingen.

 • Beebjeliv

  Nog nooit van gehoord!

  Maar mijn dietist doet bijv ook fodmapdieet miss is dat ook al iets dat ik tegen bepaalde eten niet tegenkan ofzo, maar ik hou m in gedachte dankje

 • trotse-moeder-vanaf-2012

  Orthomoleculair therapeut gaat veel verder en kan je echt helpen.

 • trotse-moeder-vanaf-2012

  Misschien is dat boek van Justin en Erica sonnenburg wat voor je. Het brein in je buik. Over de invloed van darmbacteriën op je humor, gewicht en je gezondheid

 • Shrimp

  Ik ben 169 en weeg 47,5. Dat is voor mij normaal. Heb ook allerlei fratsen uitgehaald , ziekenhuis heeft mij binnenstebuiten gekeerd ( longen,hart, buik, darmen, bloed ) en kwam niks geks uit. Bijvoeding werkte hier nauwelijks. Ik had nutridrink eerst en daarna nutrigain( chocolade , die zijn echt veel lekkerder) Maar bij de 6e heb ik ze niet eens meer aangevraagd.. het helpt toch niet. Mijn spijsvertering is gewoon snel. Hoe meer snelle suikers ik eet, hoe sneller ik alles verteer. Ik heb nooit gewacht op m’n gewicht 😂 als je zwanger kunt worden kan je lichaam het aan zei de internist ( die stiekem dacht dat ik gewoon anorexia had. Toen ik zei dat ik weer zwanger was zei ze “ nou dan is het geen anorexia “) als je zwanger wordt houdt je lichaam weer vetjes vast

 • Beebjeliv

  Dan zitten we ongeveer gelijk kwa gewicht ben alleen kleiner en wat lichter.

  Fijn om te horen dat ik niet de enige ben.

  Heb voor de 1ste ook alles geprobeerd en niks werkte nu wel nog eens proberen miss lukt het nu wel al is het maar n beetje.

  Ze d88 bij mij toen ook anorexia maar omdat ik gewoon normaal eet + niks bij kwam ook niet met bijvoeding en die maagklachten zeiden ze ook je hebt geen anorexia.

  Maar wil voor mezelf wat meer zijn want als mn buikklachten erg zijn of je bent n x flink ziek n paar dagen en er is n kilo af. Waarvoor sommige n maand moeten sporten 🤔.

  Hoop alleen dat ze iets kunnen doen tegen mn buikklachten dat ik me niet meer zo hondsberoerd voel.

  Dat is het enige wat me op dit moment ook even tegenhoud om aan een 2de te beginnen😔

 • Nog-even!

  Ben je ook getest op parasieten?

 • Beebjeliv

  Nee alleen die maagbacterie, ik w8 op een afspraak in het ziekenhuis en dan ga ik ook dat eens navragen.

 • Dame68

  Ik zou dit bespreken met de arts (huisarts)

  Ik zou bedenken, wanneer voel ik me goed genoeg, dat ik dit aandurf.

  Mogelijk komt er nooit een perfect moment qua gewicht of gezondheid, misschien hoeft dat ook niet.

  Je kunt je ook heel goed voelen, maar na de zwangerschap van alles krijgen.

 • Iboi

  Heb je vast al gedaan, maar ik zou vragen aan de artsen: wat als ik wel af val, hoe kunnen jullie me dan helpen? En is die oplossing er dan één die je kunt accepteren?

 • Assiral

  Tja op zich kun je met prikkelbaardarmsyndroom gewoon een kind op de wereld zetten en lijkt me dat niet het allerergste.

  Alleen met ondergewicht heb je wel meer kans op miskramen, en of je lichaam het aan kan is een tweede. En hoe je er uit komt natuurlijk… het kan zijn dat de baby jou helemaal op gaat vreten, maar het kan ook zijn dat je extra kilo’s misschien blijven plakken.

  Wat zegt je diëtiste er van?

 • Beebjeliv

  Die heeft zoiets van bij de 1ste is alles via t boekje gegaan zo goed dus ja ik weeg n beetje minder en dat gaan we proberen te veranderen.

  Maar ze ziet niet in waarom t niet kan

 • Rupsje1995

  44 kg is uiteraard niet veel, maar ligt wel een heel erg groot beetje eraan hoelang je bent... voor mijn lengte zal het extreem ondergewicht zijn, maar ben je zelf heel erg klein dan is het wel laag, maar hoeft het niet extreem te zijn.

  Daarnaast zie ik niet zo heel veel gekke dingen, prikkelbaredarmsyndroom komt nogal veel voor, daar hoef je het niet voor te laten. Bacterie is wel, dus daar hoef je het ook niet voor te laten.

  Maar ik vind dat je zulke dingen beter met je huisarts of verloskundige kan bespreken dan met ons. Wij kennen niet je hele medische dossier, daarnaast hebben wij er ook niet voor geleerd.

 • Beebjeliv

  Dankjewel voor je reactie, nee dat klopt idd.

  De arts bij het schildkliercentrum zegt het mag

  De huisarts zegt ook het mag

  De mdl arts denk ik dat ook zegt het mag.

  Alleen ja is het slim aangezien hun het wel niet voelen wat jij hebt, zelf kan ik sommige dagen niet eens werken omdat ik zoveel buikklachten heb.

  Ik ben niet heel groot en met 48 zat ik net in t groen en ik zag laatst de groep blackpink voorbij komen en die zijn minder en hebben geen last van hun gewicht daarom het kan natuurlijk ook zijn dat dit mn nieuwe normaal gaat zijn en ik hiervan niet bijkom wat ik ook doe 🤷‍♀️.

 • Rupsje1995

  En misschien kom je in je 2e zwangerschap wel zoveel aan dat er na de tijd een paar kilootjes blijven plakken, in jouw geval dan sws niet erg 😉

  Ik heb zelfs een lichte vorm van pds, voordeel van zwanger zijn vind ik dat ik er 9 maanden geen last van heb. Maar na de 9 maanden moet je de kleine uiteraard ook groot brengen. Als alle deskundige om je heen zeggen dat het mag, zal ik op dit moment de afweging gaan maken: wat als ik er nu een baby bij heb, zal ik dat kunnen of niet?

  Die afweging kan ik niet voor je maken, want ik weet uiteraard niet hoe hoog je energielevel is 😊

 • Beebjeliv

  Njha en nee 🤣🤣 dit hoopte ik bij mn 1ste zs ook maar na n paar maanden was alles er weer af🙈

 • Rupsje1995

  Haha helaas.. ja bij sommige blijft het ook gewoon niet plakken.

 • Chudo

  Kunnen ze helemaal niets meer doen voor jr? Andere dingen uitsluiten? Ik zou wachten met een 2e kindje totdat jij weer je eigen goed voelt en een gezond gewicht. Met zulk ondergewicht lijkt me het geen goed huisje voor een baby

 • Beebjeliv

  Met de 1ste is ook alles goed gegaan, geen enkele problemen ook de bevalling zonder medicatie of problemen.

  Toen heb ik ook 2 jaar geprobeerd om bij te komen en niks werkte, dus ik ben benieuwd of het nu wel gaat lukken snap je?

  Dalijk 2 jaar verder en nog niks bijgekomen en is dit mn nieuwe normale gewicht🤷‍♀️.

  Als ik kijk wat andere om me heen eten en die hoeve maar te kijken en komen bij terwijl er bij mij helemaal niks gebeurd.

  Ik denk alleen we willen het beide dalijk ben ik 2 jaar verder en duurt het dan weer 5 jaar dan is de kleine 9 jaar zou ik zelf niet willen.

  Daarom vind ik het zo lastig