178. Laat jij je misleiden?

 


178. Laat jij je misleiden?


 


Soms verbaas ik me over het feit dat mensen de verpakking van hetgene dat ze in hun mond stoppen, of in de monden van hun kinderen, niet even bekijken….


Ook verbaas ik me erover dat producenten van levensmiddelen wegkomen met de meest bizarre marketing.


Hier zijn wat voorbeelden van producten die bij nader inzien gewoonweg  ‘misleidend’ genoemd kunnen worden. Het is een zeer kleine greep voorbeelden,  gewoon om je bewust te maken van wat je nu werkelijk in je mond stopt….


 


Kellogg’s Frosties Kinderreep:


Frosties zijn cornflakes met een suikerlaagje. Of eigenlijk een suikerláág: één Frostiesreep bestaat voor 32% uit suiker, of 2 suikerklontjes. Maar al die zoetigheid is vakkundig verstopt in Kellogg's ingrediëntenlijst. De 'Kellogg's maïsvlokken' zijn versuikerd, net als de zoete, gecondenseerde melk. En dan telt foodwatch nóg 4 soorten suiker: glucose, fructose, invertsuiker en lactose. Alsof al die suiker niet genoeg is, stopt de ontbijtgranenproducent twee extra zoetstoffen in de kinderreep. Zo helpt Kellogg's kinderen niet alleen aan gaatjes in hun tanden, maar wennen ze ook aan een te zoete smaak. Kellogg's zet er ook nog bij hoeveel jouw kind per dag mag hebben: de 'Dagelijkse Voedingsrichtlijn'. Zo kun je direct zien hoeveel Kellogg's daarvan al in zijn reepje heeft gestopt. Niet dus. Want wat blijkt: Kellogg's richtlijn geldt voor een volwassen vrouw…..


Lees meer over Kellogg’s Frosties Kinderreep: https://www.foodwatch.nl/misleid/kelloggs_frosties/productinformatie_overzicht/index_nl.html


 


Ola Festini perenijsjes:


De ijsjes bevatten slechts 20 procent perenpuree, terwijl de producent Unilever reclame maakt met ‘zoveel fruit zuig je er niet zomaar uit’. Dat is misleidend, want van de 50 gram die een perenijsje weegt, is slechts 10 gram perenpuree. En aangezien het gemiddelde gewicht van een peer 150 gram is, bevat een ijsje dus maar 1/15e van een peer! De echte smaak van het perenijsje komt niet van dat kleine stukje peer, maar van glucose-fructosestroop, suiker, citroenzuur en aroma’s. En de vitamine C waar Unilever reclame mee maakt? Die zit niet van nature in het ijsje, maar is toegevoegd om het ijsje een gezonder imago te geven.


Lees meer over Ola Festini perenijsjes: 
https://www.foodwatch.nl/misleid/ola_festini_peer/index_nl.html


 


ERU Kids Smeerkaas:


Kleine kinderen tot 2 jaar hebben meer vet nodig dan grote kinderen en volwassenen. Gek genoeg stop ERU juist mínder vet in zijn Kids-variant en doet vervolgens alsof dat heel gezond is: 'gezond vanwege een verlaagd vetgehalte'. Mild van smaak' roept ERU tegen de ouders van zijn consumentjes. Maar zijn smaak dankt ERU Kids vooral aan het hoge zoutgehalte. De smeltzouten van ERU Kids maken de smeerkaas zouter dan gewone kaas en anderhalf keer zo zout als 30+ kaas. Dat is ongezond voor volwassenen én voor kinderen, maar zeker voor de kleintjes 'vanaf 6 maanden' waar dit product volgens ERU zelf heel geschikt voor is. Kinderniertjes hebben moeite met de verwerking van al dat zout. foodwatch vindt dit product dan ook zeker niet 'gezond en verantwoord'.


Ik denk dat dit een schoolvoorbeeld is van hoe markering echt werkt, en hoe dit productie via de KDV’s en via sponsering van het nationaal schoolontbijt, zijn weg vind in onze koelkasten.


Lees hier hoe de marketing van  ERU Kids Smeerkaas werkt:
https://www.foodwatch.nl/misleid/eru_kids_smeerkaas/productinformatie_zonder_flash/index_nl.html


 


Nog veel meer producten: https://www.foodwatch.nl/misleid/index_nl.html

 



 




P.s en wist je dat Stevia van Natrena het gouden windei 2013 heeft gekregen?


Nog nooit ontving foodwatch zoveel klachten van consumenten over een product. De bus met zoetstof bevat slechts 3% Stevia en wel 97% maltodextrine. Maltodextrine is een goedkoop, zoet, vulmiddel gemaakt van  zetmeel……


Lees meer over Stevia van Natrena:
https://www.foodwatch.nl/misleid/gouden_windei/de_winnaar/index_nl.html



 

1320 x gelezen, 3

reacties (0)


  • nerena

    Sinds je blog over suiker en dus het gewicht van een suikerklontje kijk ik altijd op de verpakkingen.
    Het is idd heel misleidend wat er vaak allemaal op staat

  • maria87

    Wat erg van die waterijsjes. Dat wist ik niet

  • supersweet

    dat zijn dingen die je weet e, cornflackes zijn zeer ongezond suikerbom
    bij ons enkel op zondag
    ijs zegt genoeg e
    smeerkaas is vettig
    fruit groenten en yochurt van de bio boer rechtstreeks halen uit de winkel is het gewoon zeer slecht moest je alles weten dan et je gewoon nix mee dus alles mag met mate en gevarieerde voeding met veel groenten en fruit

  • miiepj-aapie

    Ik koop haast geen kinder producten want de gewone zijn net zo goed, goedkoper
    En qua stevia heb ik me borsten uit me bh gelachen! Erg he..
    Maja ik lees ook vaak verder!

  • labelle

    Belachelijk he, hoe slecht die zogenaamde 'kinderproducten' vaak zijn. Smeerkaas (gewone) geef ik wel, vanaf dat ze 2,5 is ofzo. helaas ben ik er nog geen zonder troep tegengekomen. Ook in la vache qui rit zitten smeltzouten etc.

    Ik zie dat je kipfilet als broodbeleg aanraadt, maar helaas bevatten vleeswaren voor op brood meestal ook hele akelige stoffen. Echt lastig om iets goeds voor op brood te vinden.

  • raingirl

    He get. Heb dus wel kids smeerkaas gegeven. Ik vergelijk en kijk op zich wel en had het misschien wel kunnen ontdekken. Maar vaak staan er dan weer allemaal andere ingrediënten op die wellicht beter (of slechter) zijn...en om die allemaal uit te zoeken. Ik heb daar gewoon geen tijd voor!

    Ik merk wel vaak dat men een enorme kreet over natuurlijk, weinig suiker of vet op staat dat er een addertje onder het gras zit.

  • BVMAMADAANTJE

    @ Sandraaaaa

    La vach que rit smeerkaas beval minder zout.

    Bij lekker vers brood niets, roomboter, jam, groente en fruit (geprakte banaan, avocado, etc) desnoods kun je ze uit een potje erop smeren. Kipfilet, ei, jonge kaas pindakaas (11 mnd) Honing (12 mnd) Je kunt het brood ook eens toosten en met of zonder boter geven...

    http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/nederlands.html

    xxx

  • sandraaaaa

    Bedankt! Kids smeerkaas koop ik voortaan niet meer!
    Ik probeer zoveel mogelijk op te letten. En geef tot 1 jaar geen suiker. Babykoekjes geef ik bijv ook niet.
    Mag ik vragen wat jij op brood smeert. Ik appelstroop, jam van zonnatura en roomkaas naturel (Philadelphia) soms (Vega) smeerworst??
    bevat dat ook veel zout?

  • -lmn-

    Ik let er wel op. Maar ban het niet compleet. Af en toe mag best
    Maar ik let erop dat het niet te vaak gegeten wordt.

  • blenntmama

    Ik probeer er steeds meer op te letten. Smeerkaas en leverworst aten ze sowieso het eerste jaar niet vanwege de zouten. Maar suikers krijgen ze ongemerkt wel binnen... Want zelfs in thee zit suiker..

  • marijke92

    Ik vind het goed om op te letten wat je eet, maar soms vind ik dat er teveel gedoe over is. Ik koop ook festini peer ijsjes, maar niet omdat ze 'gezond' zijn, maar gewoon omdat ik het lekker vind.

  • Liesje~88

    Ja, wij zijn hier aan het 'ontsuikeren', onze dochter krijgt er enorme uitbarstingen van, als ze een dag geen suiker krijgt hebben we het meest ideale kind ooit!
    Dus ja, wij letten er nu wel op.

  • stern

    Alles voor de centjes helaas! Het is echt een kwestie van zelf heel goed nadenken en kritisch zijn.
    Hier drinken ze gewoon water en heel af en toe een glaasje roosvicee. Ook kan ik ze blij maken met stukjes paprika, wortel, komkommer, handje met nootjes/rozijntjes, rijstwafels, fruit etc. Snoepen mag af en toe best, maar met mate. Ik ben blij dat de oudste nu op een basisschool zit waar trakteren op gezond de regel is en er ' s morgens standaard een appel gegeten wordt. Toen ze nog op de peuterspeelzaal zat schrok ik weleens van wat kinderen allemaal meekregen aan rotzooi, pakjes Fristi/chocomel, koekjes, snoepjes enz.
    Ik schrik me iedere keer rot van de hoeveelheid suiker en andere troep in producten!!

  • Robex

    Vreselijk! Bah bah bah. Ik geef onze dochter vaak een Nijntje koekje, er staat op dat er geen suiker ik zit maar het zit bomvol glucose fructose stroop ( lever breekt dit niet of moeilijk af). Hetzelfde geld voor bepaalde drankjes. Ouders denken het juiste te doen omdat er geen suiker in zit maar het zit bomvol glucose stroop. Heb jij een lijstje met wèl verantwoorde producten? Ik weet het soms niet meer dus maak ik zelf maar limonade of vers sap en bak havermout koekjes