162. Warm kraanwater is NIET drinkbaar.

(Beetje een knip en plak blog)



Waarom is WARM kraanwater NIET drinkbaar?



Warm kraamwater is water dat verwarmt is via een geiser en/of boiler. Ieder huis in Nederland heeft een geiser om water te verwarmen; voor je douche, verwarming,  warm kraanwater etc. Sommige mensen hebben een boiler, das een soort geiser met een reservoir voor warm water.  Warm water wat uit de kraan komt, is dus altijd opgewarmd via een geiser/boiler.


Warm kraamwater is NIET drinkbaar en mag NIET gebruikt worden om babyvoeding mee te maken.


Warm water uit de kraan heeft niet meer de (gecontroleerde) kwaliteit van drinkwater.
Door de opwarming worden een aantal processen in beweging gezet:


- De samenstelling verandert.


- Er zit minder zuurstof in.


- Het smaakt niet lekker meer.


- Er kan zich schadelijke nitrieten (*) hebben gevormd.


- Bacteriën die van warm water houden hebben het naar hun zin, zeker in die gedeelten van het circuit waar het water lauw is in plaats van heet.


- Warm water versnelt corrosie. Doordat het warm is lost het ook bepaalde stoffen in de boilers en de waterleidingen gemakkelijker op. Zo kan water uit de waterleiding veel  meer koper, ijzer, nikkel en zink bevatten dan koud water.  Dat geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen. Dus ook voor nieuwbouwhuizen.



Neem daarom steeds water van de koudwaterkraan om te drinken, te koken of warme dranken te bereiden.



*(scheikundige formule NO3) is een chemische verbinding, namelijk een zout afgeleid van salpeterigzuur (HNO2). Het komt in water voor als gevolg van bacteriële oxidatie van ammonium; dit tussenprodukt van de oxidatie van ammonium wordt snel verder geoxideerd tot nitraat. In de maag -en darmstelsel, voornamelijk van jonge kinderen, wordt nitraat omgezet in nitriet. De maximaal toegelaten concentratie in drinkwater bedraagt 0,1 mg/l (uitgedrukt in NO2). .



 



 


Friso:


Waarom kan ik geen warm water uit de kraan gebruiken voor de bereiding van flesvoeding?


Voor de bereiding van flesvoeding kun je gewoon kraanwater gebruiken. Het water in Nederland is van prima kwaliteit. Wel is het belangrijk om koud water uit de kraan te gebruiken. Warm water uit een geiser of boiler en kan een te hoog gehalte aan metalen en soms bacterieën bevatten.


Bron: http://www.friso.nl/713/contact/contact/veel-gestelde-vragen/flesvoeding-algemeen/waarom-kan-ik-geen-warm-water-uit-de-kraan-gebruiken-voor-de-bereiding-van-flesvoeding.html


Kan ik het water uit de warme kraan drinken?


De kwaliteit van verwarmd drinkwater kan veranderen als het door een boiler of geiser heeft gestroomd. Door de hogere temperaturen kunnen metaaldeeltjes uit de leidingen loskomen en zich vermengen met het water. Daarom geldt de gegarandeerde kwaliteit voor koud leidingwater niet voor verwarmd leidingwater. Het waterleidingbedrijf raadt het drinken van verwarmd leidingwater dan ook af. Wilt u toch warm water drinken, neem dan gekookt water.


Bron: http://www.waterbewust.nl/drinkwater.html


Mag ik de flesvoeding voor mijn baby maken met kraanwater?


Ja, u kunt water uit de kraan gerust gebruiken. Laat de kraan eerst even lopen voor u het koude water gebruikt, zodat eventuele restjes van boiler- of geiserwater uit de leidingen gelopen zijn.


Gebruik geen warm water dat uit een boiler of geiser komt, omdat het water dan meer metalen kan bevatten. Gebruik koud water en warm dit later op.


Bron: http://www.vitens.nl/vragen/Paginas/Waterkwaliteit-Mag-ik-de-flesvoeding-voor-mijn-baby-maken-met-kraanwater.aspx


Drink alleen koud kraanwater. Dat smaakt niet alleen beter, in warm water kunnen metalen uit je boiler of geiser opgelost zijn. Gebruik voor de bereiding van voedsel en het zetten van thee en koffie ook altijd koud water. Ook dat komt de smaak ten goede.


Bron: http://www.kraanwater.nu/kraanwater_tips/Pages/Drink_het_koud.aspx?ReturnUrl=http%3a%2f%2fwww.kraanwater.nu%2fkraanwater_tips%2fPages%2fdefault.aspx


Mag ik warm kraanwater drinken?


Als waterbedrijf raden wij het drinken van warm water uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen als koper, lood of cadmium in het warme water oplossen in de leidingen. Dat geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen.


Bron: http://www.vitens.nl/vragen/Paginas/Waterkwaliteit-Mag-ik-warm-kraanwater-drinken.aspx

5342 x gelezen, 6

reacties (0)