71. Gewone suiker en fruitsuiker



Vaak denken we dat als iets gezoet is met fruitsuiker dat het dan beter is / minder calorieën bevat dan  “gewone” suiker. Maar dat is niet zo.

Je haalt uit fruitsuiker net zoveel calorieën als uit geraffineerde suiker.
En calorieën die je niet verbrandt, worden net zo hard opgeslagen in vet.

Het grote verschil tussen gewone suiker (geraffineerde suiker/ saccharose)  en fruitsuiker (fructose) is dat er bij fruitsuiker wat bouwstoffen, mineralen en vitaminen bijzitten en bij gewone suiker niet.

Als je bijvoorbeeld Diksap koopt met natuurlijke fruitsuikers geef je op een glaasje (aangelengd met water natuurlijk) 4 suikerklonten !!!!

Dat het “fruitsuiker”klontjes zijn, doet niets af aan het aantal calorieën.

Iemand stelt het heel mooi:  fruit is gezond, de fructose daar kan je niet onderuit. Ga het alleen niet opconcentreren door het sap van 20 peren ergens bij te voegen.

En gewone suiker wordt gewoonweg als boosdoener gezien omdat het voor de smaak TOEGEVOEGD wordt (en dus niet onvermijdelijk aanwezig is zoals in fruit) zonder dat het enig nut heeft voor het lichaam (geen bouwstoffen, mineralen, vitaminen), niks.

Sterker nog, de kritiek op bewerkte fruitsuikers in levensmiddelen (dus niet die van nature voorkomen in bijvoorbeeld een appel, maar zijn bewerkt om ergens aan toe te voegen) wordt steeds groter. Het lijkt erop dat ons lichaam hier sneller dik van wordt.



Voorbeeld, al deze producten hebben geen extra suiker toegevoegd en bevatten alleen fruitsuikers. Maar desondanks geef je je kind nog:

Friso Fruitfestijn: 4 suikerklontjes
Nestle Fruitflesje*: 4 suikerklontjes
Bambix Pyjamapapje: 4 suikerklontjes
Olvarit Rood Fruit: 6 suikerklontjes.

(*Nestle Fruitflesje aardbei-peer,  wordt door de Footwatch betiteld als “misleidend” omdat er naast een flinke hoeveelheid (vruchten)suiker, ook maar 1 aardbei en een theelepeltje perensap in zit : http://foodwatch.nl/pers/persberichten/03__2011/e37116/index_nl.html )





Voor  de geïnteresseerde onder ons, nog een stapje verder:

Fructose is een natuurlijke suiker, maar door de mens bewerkt tot een geconcentreerde vorm waar het lichaam niet mee om kan gaan, met als gevolg , 2x sneller overgewicht als door deze hoeveelheid gewone suiker, leverproblemen, aderverkalking, cholesterol verhoging, diabetes. De manier van produceren van fructose zorgt voor een aanzienlijke vervuiling van het eind product.

EN

Het klinkt zo onschuldig: fructose, fruitsuiker. Fruitsuiker is natuurlijk de suiker die voorkomt in fruit en groente. Die is prima voor ons!
In de jacht naar meer commercieel gewin heeft de mens met fruitsuiker iets gedaan wat de oorzaak is van veel ellende. Langzaam maar zeker verschijnen er meer en meer artikelen over. De mens haalt fructose uit maïs. ( vaak staat er op het etiket dan ook maïsstroop of gewoon fructose) Deze fructose is in essentie het zelfde als de suiker in een appel. Echter door deze fruitsuiker te concentreren en in grote hoeveelheden te gebruiken ontstaan ernstige problemen.

Fructose is een van de weinige suikers die geen snelle bloedsuikerstijging geeft en geen insulinerespons oproept. Het heeft, zoals deskundigen zeggen, zowel een lage glycaemische index als een lage insuline index. Dat lijkt op het eerste gezicht geweldig gezond, maar de lever wordt bloednerveus van een overdosis fructose.

Er zit nog een addertje onder het gras: je krijgt er geen vol gevoel van. Bij gezonde mensen zorgt blootstelling aan insuline na verloop van tijd voor een verzadigd gevoel. De hersenen krijgen een stopteken: stoppen met eten, het vat is bijna vol! Bij inname van fructose blijft dit signaal uit. Je kunt een halve kilo met fructose gezoet ijs eten, je hersenen hebben niet door dat er zojuist 1000 kilocalorieën zijn gebunkerd. De eetlust wordt op geen enkele manier gedempt en je blijft vrolijk doorsnaaien. Als je diezelfde 1000 kilocalorieën tijdens een gewone maaltijd naar binnen werkt, zit je voor een uur of vijf vol.’

Maar waarom reageert ons lichaam zo slecht op fructose?

Lees meer: http://vitalerleven.blogspot.com/2009/02/fructose-pas-op.html

Er bestaat nogal wat verwarring over het begrip suiker. De verschillende suikers staan vaak bekend onder een aantal verschillende namen. Suikers zijn koolhydraten, maar niet alle koolhydraten zijn suikers.

Koolhydraten zijn een groep chemische verbindingen, varidrend van simpele stoffen, zoals glucose (druivensuiker), fructose (fruitsuiker) en galactose, tot complexe polymeren, zoals cellulose en zetmeel.

Enkelvoudige koolhydraten, zoals glucose, fructose, galactose en andere, kunnen aan elkaar gekoppeld zitten, waardoor langere verbindingen ontstaan:

lactose (melksuiker) : galactose en glucose
saccharose (gewoon suiker) : glucose en fructose
raffinose (uit bonen) : galactose, glucose en fructose

Aangezien er enkele tientallen bouwstenen (monosacchariden) bestaan, zijn er vele duizenden combinaties mogelijk. Monomeer eenheden kunnen op verschillende manieren aan elkaar zitten, waardoor er nog eens vele extra combinaties mogelijk zijn.

Lees meer: http://www.smulweb.nl/135123/artikel/Alles-over-suiker-en-zoetstoffen

http://www.hoeveelsuikerziterin.nl/artikel/suiker-artikelen/id19-hoe-slecht-is-suiker.html

http://www.hoeveelsuikerziterin.nl/artikel/suiker-artikelen/id13-suiker-de-bittere-waarheid.html

1391 x gelezen, 1

reacties (0)


  • BVMAMADAANTJE

    @banaantje, je zou anders je vragen een aan een dieetist moeten stellen! Op de verpakking staat of het gaat om fruitsuikers (fructose) of gewone suiker (saccharose). Helemaal suikervrij moet je je kindje ook niet willen houden vind ik. Dan maak je lekkere dingen tot "verboden" dingen en die willen ze des te harder. Wel vind ik dat je moet weten hoe of wat. Dat je 4 suikerkloten met een bekertje geef. Das echt niet zo erg, maar gewoon niet elke dag. Probeer een groentenat, en fruitsmoothies? Krijg je zoontje bv op verzoek dan is dat genoeg, met kc moet je wel extra vocht bijgeven. Toch maar steeds water blijven aanbieden?

  • banaantje

    ja, lastig allemaal. lees ook constant info op verpakkingen, maar blijf 't lastig vinden. helemaal "suikervrij" kun je n kindje toch niet houden ...
    wat vinden jullie van "gewone" ranja dan? heb mn zoontje geprobeerd water, thee en later zelfs diksap te laten drinken, maar hij drinkt 't gewoon niet! nu wil ik graag, zeker straks met (nog) warmer weer, dat mn zoontje wel wat extra vocht binnen krijgt. wat zal/kan ik gaan geven?
    wat mij wel opvalt; in roosvicee/diksap puur zit wel minder suiker dan ranja, maar in aangelengd roosvicee/diksap zit juist weer minder suiker ... zit er dan ook nog weer verschil in deze suikers?
    vind zelf wel dat de verhoudingen van aanlengen van welke siroop dan ook, niet kloppen! veel te zoet! maar ja, hou dan zelf ook van waterige ranje veeeeeel water en n drupje siroop. haha

  • BVMAMADAANTJE

    @Meslina:

    Klopt. Maar alleen "bewerkte" fruiksuikers. Dus van fruitsuikers gewoon in fruit (een appel bijv) niet. Dat is een wel heel belangrijk verschil.

    Fructose is een van de weinige suikers die geen snelle bloedsuikerstijging geeft en geen insulinerespons oproept. Het heeft, zoals deskundigen zeggen, zowel een lage glycaemische index als een lage insuline index. Dat lijkt op het eerste gezicht geweldig gezond, maar de lever wordt bloednerveus van een overdosis fructose.

    Er zit nog een addertje onder het gras: je krijgt er geen vol gevoel van. Bij gezonde mensen zorgt blootstelling aan insuline na verloop van tijd voor een verzadigd gevoel. De hersenen krijgen een stopteken: stoppen met eten, het vat is bijna vol! Bij inname van fructose blijft dit signaal uit. Je kunt een halve kilo met fructose gezoet ijs eten, je hersenen hebben niet door dat er zojuist 1000 kilocalorieën zijn gebunkerd. De eetlust wordt op geen enkele manier gedempt en je blijft vrolijk doorsnaaien. Als je diezelfde 1000 kilocalorieën tijdens een gewone maaltijd naar binnen werkt, zit je voor een uur of vijf vol.’

  • Meslina

    Ik had wat gelezen dat gewone suiker je honger gevoel wegneemt, maar Fructose niet. Weet je daar ook iets van? Het stond in een tijdschrift. Dus hoeveel je ook eet (fruitsuiker) je hongergevoel gaat niet weg, dus het is gevaarlijker..

  • suzanne24

    Wat een goede blog joh! En wat ben ik blij met al die links. Wat worden we vreselijk misleid met z'n allen....

  • BVMAMADAANTJE

    @Imogen,

    De microbiologische en chemische eigenschappen van moedermelk zijn dusdanig dat nachtvoedingen geen schade aanrichten. Combi van de eigenschap van bv, met hoe een kindje drinkt.

    http://www.borstvoeding.com/voorjebegint/motivatie/borstvoeding-caries-en-zuigflescaries-2.html

    http://www.ouders.nl/lacta/bv0510.htm

    http://www.ouders.nl/lacta/bv0011.htm

    Samenvattend, het is dus niet slecht om kinderen een nachtvoeding te geven.

  • Mama van een super ventje

    Daar sta ik toch niet zo bij stil.... bedankt! H eet niet veel vers fruit (alleen banaan, bosbes en een hapje hier en daar van iets anders), dus meestal vul ik zijn fruit aan met een potje (dat vindt hij heerlijk). En zo zijn er nog wel meer dingen. Ik ga erop letten. Thanks

  • roosmarijns~

    Op t kdv geven ze 's morgens fruit, diksap en dan een koekje ik vind dat eigenlijk best veel suikers in 1x... Gelukkig krijgt die van mij alleen nog maar melk en wat fruit maar ik denk dat ik daar toch wat van ga zeggen.

  • Anna369

    extra toevoeging: zeggen dat ergens een aantal procenten suiker in zit, zegt niet zoveel als je niet weet wat er verder nog in zit. Als er weinig suiker in zit, maar veel vet is het eindresultaat nog steeds veel suiker (glucose). Of omgekeerd, als ergens 0% vet op staat, kan er nog wel 100% suiker in zitten (de claim van chupa chups lollies fabrikant, 0% vet in onze lollies, uuuuuhm.....)

  • Anna369

    Het is (inderdaad) een kwalijke zaak dat fabrikanten allerlei claims op hun producten kunnen zetten (geen toegevoegde suikers, o%vet etc), waardoor een product 'gezond' lijkt. Vind wel belangrijk om toe te voegen dat ons lichaam wel draait op suiker, wij kunnen alleen maar glucose verbranden. Alle voedingsstoffen worden omgezet naar glucose voordat we ze 'verbruiken'. De vorm waarin deze glucose wordt aangevoerd is wel belangrijk ivm het behouden van een evenwichtige bloedsuikerspiegel. En teveel suiker is niet goed of dat nou fruitsuiker, geraffineerde suiker of suiker 'vermomd' als koolhydraat is.

  • BVMAMADAANTJE

    Suiker zit echt in heel veel dingen. Alhoewel ik niet weet hoe het met suiker in bv zit.

    https://www.babybytes.nl/vip-blog/BVMAMADAANTJE/1285793974

    Waar heb jij die cijfers vandaan Lelietje? Wil me even inlezen op suikers in bv en kv.

  • BVMAMADAANTJE

    Nee hoor, geen "geluk" kindjes weten niet beter, dus als wij als ouders gewone pure producten zonder (fruit)suiker aanbieden zit het wel goed. Idd beetje schipperen. Wel een koekje, dan geen sapje.

  • BVMAMADAANTJE

    Nou ja, het is niet per difinitie slecht..... Het allerbeste is natuurlijk zelf iets maken en geven! Gewoon water met wat aardbei erdoorheen. Wat je dan het beste kunt geven...je zou even op het etiket moeten kijken. Weet gewoon wat je geeft, diksap is prima, maar om nou je kindje elke dag 4 suikerklontjes te geven..... samen met een Yogolino hapje (4 klontjes) en een nijntje koek (3,5 klontjes) krijgt je kindje al 11,4 suikerklontjes binnen ! En wat is er mis met gewoon water, he??

    leuke suikersite: http://www.hoeveelsuikerziterin.nl/voedsel-product/koekjes/id3-bolletje-nijntje-dreumesbiscuit.html.html

  • roosmarijns~

    Maar vraagje voor de toekomst wat kan je ze dan het beste geven? Appelsap of roosvicee of is dit allemaal even slecht?

  • BVMAMADAANTJE

    Acht, dat moet gewoon kunnen, maar ik vind het wel belangrijk dat men gewoon weet wat erin zit. Aan suiker, vet, vruchtensuiker etc.