Dubbel gevoel: na ruim 3 jaar stoppen met borstvoeding

Nooit gedacht dat we het zo lang zouden volhouden. Mijn jongste is bijna 3 jaar en 4 maanden en ik geef nog steeds borstvoeding. Nouja, ik denk dat ik vanmorgen zomaar eens de laatste borstvoeding-knuffelsessie heb gehad. Ik wil eigenlijk nog niet stoppen (voor mijzelf), maar als ik naar mijn dochter kijk, denk ik dat ze er echt 'klaar' mee is. Soms wilt ze niet meer, of super kort.... en het is goed. Kleine meisjes worden groot. Mensen vroegen regelmatig hoe lang ga je door? Tot ze het zelf aangeeft, en volgens mij is dit dat moment. 


Ik ben benieuwd hoe lang we nog in zo'n tussenfase zitten (soms wel of soms niet), of dat het knopje radicaal om is gegaan bij haar. Ik heb vanmorgen maar genoten alsof het de laatste keer is...... en misschien wordt het mij nog een keertje gegund. 


maar ik denk toch een beetje met weemoed terug aan alle keren dat ik vroeg: 'wie wil er tiet?" (sorry voor mijn taalgebruik. En zei enthousiast riep: ik ik ik! en gillend op mij af kwam en gelijk hapte. en dat elke keer weer.


En gisteren vroeg ik het weer, haar legandarische reactie: "niemand!". Pijnlijk en mooi. het is goed zo. 


 


 

725 x gelezen, 2

reacties (14)


 • Kaat888

  Ik was er al lang klaar mee, maar mijn dochter niet. Ze is vorige maand gestopt op haar 4 jaar. Ik heb er geen traan om gelaten.

  Hoedje af voor jou dat je zolang hebt gegeven

 • Piep10

  Oh, ik herken je gevoel. Hier veel korter gevoed (1,3 en 1,5 jaar) maar vond het echt even slikken toen het stopte. Het is een prachtige tijd om op terug te kijken.

  Hahaha, moest wel enorm lachen om de reactie van je dochter, 3,5 jaar en dan al zo bijdehand uit de hoek komen.

 • Jojo91

  Mooi hoor als ze het zelf aangeven! Mijn oudste zoon dronk tijden een paar keer per week. Even na zn 4e verjaardag vond ik het zelf wel klaar.

  Dochter stopte rond 2.5/3jr, ze probeerde het nog 2x maar vond het gewoon niks meer. Ben benieuwd hoelang nr3 (en ik) het volhouden deze keer

 • Lama94

  Wat prachtig om te lezen.

  Zo herkenbaar het enthousiasme (ons zoontje is bijna twee).

  Lijkt me lastig voor jou zo'n reactie, maar ook een prachtige natuurlijke overgang wanneer ze zelf niet meer wilt.

  Misschien inderdaad af en toe nog een slokje en dan beiden extra genieten, misschien de laatste keer en dan heb je er in ieder geval bewust van genoten.

  Prachtig gedaan!

 • 3Blessings

  Ik begrijp je gevoel volkomen. In mijn geval wilde mijn dochter juist niet stoppen. In mijn geval was ik er helemaal klaar mee. Het was wel moeilijk, want het brengt zoveel mooie momenten. Nu bijna een jaar na het stoppen is mijn dochter nog net zo gehecht aan mij als daarvoor, ze heeft daar geen 'titi' voor nodig. Ook mis ik het niet, want het is ook wel weer prettig om mijn lichaam weer voor mijzelf te hebben.

 • Miiepj-aapie

  Ook als ze niet meer drinken kunnen ze mama honger houden. Mijn ventje van 8.5 heeft t nog zijn momenten 🥰 drinkt al vanaf zijn 2.3 jr niet meer. Er is nog hoop mama ook zonder bv ☺️

  Nu begint ie smorgens met zelfstandig naar beneden gaan zonder eerst mama te knuffelen. Dat is soms even slikken 😅

 • Grumble2.1

  Ik heb onze oudste ook 3.5 jaar gevoed .. juist veel leuke herinneringen ook aan die laatste tijd .. heel bijzonder :-) nu onze jongste 7 weken weer aan de borst .. ik hoop weer zolang

 • Lindaaaaaaaa

  Hier geen bv maar de fles.

  Maar zolang hij deze nog wil, krijgt hij deze ook

 • Yune

  Hehe, ik noem mijn borst ook gewoon tiet hoor

 • mama-van-5-wondertjes

  Wat zegt je kindje.Die van mij titie

 • Yune

  Gewoon tiet

 • 3Blessings

  Haha die van mij ook!

 • mama-van-5-wondertjes

  Je hebt het goed gedaan.

  Momenten samen bij honger en ook troost of gewoon ontspannend knuffel momentje.Je gaat het missen en mag pijn doen doet het ook.maar ook dat gaat weer over.

 • Lena87

  Precies dit