Tweeling zwangerschap zonder tussenschot

hoi iedereen.

Ik heb donderdag te horen gekregen dat ik in
verwachting ben van een tweeling.
Als het goed is zit er geen tussenschot tussen de twee kinderen
krijg hierover een controle in het ziekenhuis.
heeft iemand ervaring met een tweeling in dezelfde
placenta? Verloskundige gaf aan dat het risico met zich
met zich mee kan brengen. Ik maak me nu wel een
klein beetje zorgen wat voor risico's het allemaal
kan hebben.

1958 x gelezen, 4

reacties (20)


 • MadelieVv

  Hoi gefeliciteerd!! Ik ben zwanger van een eeneige tweeling die ook de placenta delen maar wel een dus vliesje tussenzit. Ik heb weken gehad dat ik 2 en soms 3 keer per week voor de echo op controle moest komen. Angstige dagen gehad en zelfs naar het ziekenhuis in Leiden moeten gaan omdat er werd gezegd dat ik TTS had. Gelukkig bleek het achteraf niet zo te zijn en kwam er na enkele weken een verbetering in. Nu ben ik 32 weken zwanger en wacht op de bevalling. Ik vind het nog steeds erg spannend en hoop dat het allemaal goed komt.

  Enige tip wat ik je kan geven, stress niet en vertrouw op je lichaam.

 • Arzu87

  hoihoi gefeliciteerd. ik hoop dat ik ook zo ver kom. heb net de echo gehad er zit toch wel een dun vliesje maar zoveel negatieve dingen gehoord kans op aangeboren afwijking kans op tts dus ben benieuwd .. ik ga het rustig aandoen en genieten van me zwangerschap.

 • Chudo

  Op youtube is?er een vlogger die een tweeling heeft, zij hadden ook geen tussenschot en zaten in dezelfde vruxchtzak. Ze zijn volgensmij al?bijna 3 maar de hele zwangerschap, echos en bevalling (met 29 weken) kan je natuurlijk terugkijken als je geintresseerd bent!

  Ze heten 'stellig'.

 • Arzu87

  oooh tuurlijk ga ik kijken ben heel erg benieuwd.. bedankt voor je waardevolle tip.

 • Arzu87

  aaag dames ik ben jullie allemaal heel erg dankbaar.. hele leuke ervaringen allemaal en bijzonder is het zeker. ik hoop dat alles goed en gezond gaat verlopen en dat ik ook uiteindelijk mijn tweelingtjes mag verwelkomen..

  dames die zwanger zijn: hoop voor jullie een gezonde zwangerschap en dames die een kinderwens hebben zo spoedig mogelijk een kindje

 • Senik

  Zelf ben ik zwanger van een twee eiige tweeling dus met allebei een aparte placenta. Desalniettemin loop ik ook onder controle in het ziekenhuis. Bij een een eiige met gedeelde placenta moet dit nog alles nog iets strenger gecontroleerd worden. De groei houden ze dan ook heel goed in de gaten bijvoorbeeld.

 • Arzu87

  ja dat denk ik ook nou even wachten op maandag en anders maar streng onder controle.. jij ook gefeliciteerd met je tweelingjongens hoop op een gezonde zwangerschap voor je

 • Ckp

  Ik heb een monochoriale tweeling zwangerschap gehad. Dus met een tussenschot maar wel gedeelte placenta en buitenste vlies gedeeld.

  Met deze vorm van tweelingzwangerschap en die zonder tussenschot is er kans op TTS (tweelingtransfusie syndroom) ik kreeg om de week een echo om de groei te checken en werd met 36 weken ingeleid. Na deze termijn is de kans op TTS weer groter.

  Heb je inderdaad een tweelingzwangerschap zonder tussenschot dan wordt je waarschijnlijk ingeleid met 32/33 weken ivm navelverstrengeling. Deze zwangerschap is risicovoller. Je kan vragen of je naar het LUMC mag als je daar nog niet zit... ze zijn daar gespecialiseerd in meerlingzwangerschappen en het enige ziekenhuis wat TTS kan behandelen.

  Maak je nog niet druk, gaat vaker goed dan niet. Geniet ervan dat je twee kindjes in je buik hebt zo bijzonder. Enne gefeliciteerd

 • Arzu87

  Ik ga maandag voor een uitgebreide echo en waarschijnlijk wordt er meer verteld over de risico's en heb al gehoord over de ziekenhuis in Leiden dus ben benieuwd wat me te wachten staat.. Ik ben wel heel erg in de wolken dankjewel voor informatie

 • Ckp

  Ik ben twee x bevallen in leiden. Eerste keer met een kindje die een hartafwijking had en tweede x met de tweeling. Ik was/ben erg tevreden met de zorg daar. Succes

 • Simba1

  Bij mij bleek er na een aantal echo's toch een heel dun vlies tussen te zitten. Dit was eerst steeds niet te zien..

  Buitenste vruchtzak en placenta was gedeeld.maar daarin toch beide een aparte vruchtzak . Ik kreeg elke 2 weken de echo. Alles goed gegaan met 36 weken ingeleid en we konden na 2 dagen maar huis. Beide gezond gewicht.

  Samen in 1 vruchtzak echt zonder klein dus vliesje komt gelukkig heel weinig voor.

  In zo'n zwanger schap is er kans op navelstreng verstrengeling.

 • Arzu87

  ik ben dus al heel erg nieuwschierig wat me te verwachten staat..

 • Simba1

  Snap ik. Ik vond t ook erg spannend allemaal .

  Gelukkig bleek er na een aantal echo's en meerdere artsen er na te hebben gekeken, er toch een schotje tussen te zitten.. Dit was eerst echt niet te zien.

  Ik vond t wel heel Bijnzonder altijd.. 2 kindjes die een vruchtzak delen.. de buitenste deelden ze namelijk wel echt.

  Ondanks dat ik onder strenge controle stond, is alles helemaal goed gegaan. Geen enkele zorg om iets en geen enkele complicatie.. (Tot de bevalling dan)

  Gewicht van beide was nagenoeg gelijk elke keer. Scheelde 200 gram bij geboorte.

  T zijn nu 3 jaar later echt de beste vriendinnen van elkaar.. en 2 kopietjes van elkaar.. qua uiterlijk dan.. qua gedrag totaal verschillend.

  Echt heel leuk een tweeling.

 • Vlindermoeder

  Het risico op TTS is dan groter geloof ik. Elke tweelingzwangerschap is risicovol. Je wordt met een tweelingzwangerschap gelukkig goed in de gaten gehouden in het zkh. Hopelijk mag je een voorspoedige zwangerschap hebben!

 • Arzu87

  hopelijk en zonder enkele risico's ..

 • Mamsievan3

  Mijn collega had dat. Deze vorm van zwangerschap komt niet vaak voor. Ik ga je niet te veel info geven maar bij haar waren de navelstrengen helemaal in elkaar verwikkeld met 30 weken en de kindjes groeiden slecht dat de bevalling is ingezet met 30 weken. Hele spannende en nare tijd maar ze heeft nu wel 2 gezonde knullen van 5

 • Arzu87

  Ja heb ik ook net gelezen op internet dat het na 30 weken wel wat moeilijker kan gaan. Ik hoop dat alles in orde komt ben wel wat voorzichtiger..

 • Faome

  Ja wij hebben dat ook. Maar wij hebben wel 2 vruchtzakken. Ik ben nu ook 13+1 en lopen ook in het zh. Het blijft spannend.. laat alles op je af komen, doen wij ook☺️

 • Arzu87

  ja aanstaande maandag heb ik een echo in het ziekenhuis dus ik ben benieuwd en hopelijk gaat alles goed met de twins.. voor jou ook een fijne zwangerschap toegewenst