Ervaring gezocht: Borstvoeding en werken in de wijkzorg

Hoi Meiden.
Ik wil graag jullie ervaring horen. In maart 2021 zal
mijn zwangerschapsverloof
afgelopen zijn en Dan ga ik weer werken in de wijkzorg.
De kinderopvang is in De zelfde wijk en alleen voor
1 dag nodig in de week, voor de hele dag
Dus ongeveer echt 10.5uur lang. Dus van 7:30 tot 18uur.
Ik wil graag zo lang mogelijk borstvoeding geven
tot ong 9maanden of tot de baby het niet meer wilt.

MAAR. Nou komt het. Hoe moet het nou als de
baby bij de opvang is? Ik ga natuurlijk kolven
maar kolven jullie voor de hele dag? Wanneer
Kolv je? In de ochtend? Of De avond ervoor?
En is het auberhaupt mogelijk dat ik de hele dag
loop met volle borsten? Dan doen ze ook pijn toch?
of kolven jullie tussen door op je werk?
Of ga je tussendoor naar de opvang om
daar de baby live bv te geven?
Is het wel te combineren werken en bv? Wat is jullie
ervaring? Graag jullie tips.

Groetjes van een onervaren mama to be.

641 x gelezen, 2

reacties (4)


  • Lady-Whistledown

    Ik kolfde onder werktijd. Daar heb je tot negen maanden na geboorte recht op. Je werkgever moet je die tijd ook gunnen en je salaris doorbetalen.

  • Afwachten0

    Ja maar in de wijk heb je cliënten die je moet douchen en Wondzorg en zo. Je kan niet zeggen van ik ga tijdens mijn route kolven. Dat kan niet. En we hebben gebroken diensten dus dan kolf ik tussen door.

  • Charliecharlie

    Ik werk niet in de wijkzorg, maar heb wel lang gewerkt en gekolfd (dik een jaar). Ik werk in de gezondheidszorg dus was bij mij ook niet altijd helemaal mogelijk op vaste momenten te kolven.

    Ja, het is zeker mogelijk!

    Je hebt de optie om gewoon elke voeding die je baby zou drinken te kolven, dat deed ik. Ik ben wat gewisseld in tijdstippen. In het begin (toen stage in verpleeghuis en later GGZ dus min of meer voorspelbare dagen) legde ik m’n baby rond half 6 aan, dan dronk hij nog een voeding. Dan kolfde ik op het werk om 10 uur vlak voor of tijdens de koffiepauze, in de middagpauze, en rond half 3 (die zat er eigenlijk te dicht op maar ik wilde als ik thuis kwam ook weer kunnen voeden).

    Later (toen in Huisartspraktijk werkzaam) naar 2x kolven gedaan, 1x in de ochtendpauze en 1x in de middag, meestal vlak voor m’n middagspreekuur.

    Ik kolf snel, 15 minuten helemaal uit en thuis ;) Vond het wel heel fijn om syntocinon neusspray bij me te hebben als ik de spanning niet goed uit m’n lijf kreeg, dat schiet toch net wat lekkerder toe. Meestal niet nodig, maar het in je tas hebben scheelt mentaal al.

    Ik had een handkolf en een enkelzijdige elektrische kolf die ik tegelijk gebruikte - echt super cheapy 😂 Het ging, maar ik heb nu een tweede kindje en voor als ik binnenkort weer ga werken heb ik een dubbelzijdige kolf aangeschaft met kolf bh. Dat zou ik achteraf gezien voor de eerste periode ook hebben gedaan.

    Een handkolf voor erbij zou ik wel aanraden. Soms ben je ergens dat het echt even niet uitkomt om je helemaal te installeren met een (bzzzt bzzzzt bzzzt) elektrische kolf, dan is een handkolfje heerlijk; stil, makkelijk.

    Het koeltasje van medela veelvuldig gebruikt, eerst durfde ik het niet te vertrouwen en zocht ik toch altijd nog een koelkast, maar de melk blijft echt de hele dag ijskoud.

  • Lispeltuut

    Ik werkte niet in de wijk (thuiszorg bedoel je?) toen ik borstvoeding gaf. In principe kolf je op de momenten dat je zou voeden. In het begin zal dat elke 3/4 uur zijn. Je kan er ook voor kiezen om te voeden op de opvang, maar dat is wat lastiger te regelen. Je moet maar net van je werk weg kunnen, op het moment dat je kindje een voeding wilt. In mijn optiek alleen mogelijk wanneer je redelijk vaste voedtijden hebt, en ook op vaste tijden weg kan van je werk.

    Ik kolfde zelf wanneer het uit kwam, en dat was een stuk minder dan ik had moeten doen maar ik had gelukkig een stabiele productie. Ik kolfde sowieso voor en na mijn werk, dan moest ik op mijn werk (8-urige werkdag) maar 1x te kolven.

    Wat je kolft op de ene werkdag, kan de andere werkdag mee naar de opvang. Ik kolfde een voorraadje van te voren. Je kan het invriezen.

    In de thuiszorg zou ik zeggen dat jouw planner na een aantal cliënten jou een tijd vrij moet roosteren als kolftijd (tot 9 mnd krijg je dat doorbetaald). En zorgen voor een kolfruimte (je werkgever is wettelijk verplicht dit te regelen). Dat is in de wijk misschien wat lastiger maar je kan kijken of voor jou naar kantoor gaan, of naar huis gaan, het meest praktisch is.

    Borstvoeding is wettelijk héél goed beschermd, lees je in, mocht je werkgever moeilijk doen.

    Succes!