Als je je baby niet weg wilt brengen.. hoe ga je daar mee om?

Al twee weken voel ik mij intens verdrietig of misschien wel verscheurd.. We hebben een gesprek gehad op 'ons' kdv over de plaatsing van onze baby met een afwijking aan haar luchtwegen. Helaas is er uitgekomen dat zij onze baby geen plekje kunnen bieden zolang zij een saturatiemeter om moet tijdens het slapen en een noodplan bij zich draagt. Het medisch kdv voelt zo niet goed en rationeel snap ik dat het kdv daar niets aan kan veranderen.. Maar wat nu?! Hoe kan ik mijn baby daar achter lagen als ik nu al moet huilen van dat idee... Ik weet gewoon niet wat te doen. Het is ons derde kindje dus weet echt wel hoe je je kindje los kunt laten en met vertrouwen achter kunt laten maar mijn hart breekt al bij het idee.. Wie heeft er tips over wat te doen? Over een maand word ik op mn werk verwacht natuurlijk. In maart hopen we dat haar noodplan eraf gaat en ze alsnog naar het reguliere kdv mag, maar daar valt nu nog niets over te zeggen aangezien ze nog niet ziek is geworden sinds onze thuiskomt. Bedankt voor diegene die mijn eerdere blogs ook hebben gelezen en/of beantwoord hebben.

1971 x gelezen, 3

reacties (31)


 • mijn~meisje

  Het is moeilijk het blijft moeilijk. Als je echt nog niet wilt werken kun je altijd kijken of je ouderschapsverlof op kan nemen. Ik ben uiteindelijk, onbetaald, na mijn laatst bevalling pas na 4,5 of5 maand begonnen met werken. Ik had dus een paar weken onbetaald. Maar ik had die paar extra weken echt nodig. Daarna was voor het eerst werken ook wel zwaar maar ik kon het toch veel beter aan. Eventueel kun je ook kijken of zo iets mogelijk is.

 • 3kids1dog

  Gaat jouw kindje ook naar een medisch kdv? Misschien kun je jouw ervaring met mij delen via pb als je daarvoor openstaat alvast bedankt

  @ Helemaal geen sorry nodig hoor ☺️

 • mijn~meisje

  Nee mijn zoontje gaat niet naar een mkdv, sorry als ik die verwachting gaf.

 • Liesjesch

  Ben je als eens bij een mkd wezen kijken? Ik begrijp dat de drempel best hoog kan zijn. Maar ik lees een vertekend beeld.

  In jouw situatie zal ik juist eerder mijn kind naar een mkd brengen dan naar een kdv. Gezien het professioneel geschoold personeel, er zijn daar verpleegkundige voor de medische hulpvragen en pedagogisch voor de ontwikkeling.

  Dat je dochter sociaal geen aansluiting zal vinden wil ik ontkrachten. Ook al z8jn er kinderen met een verstandelijke beperking wil niet zeggen dat je daar niet mee kan samen spelen. Het pedagogisch klimaat is echt wel zo dat ze je dochter bieden wat ze nodig heeft.

  Ik zal eens her en der gaan kijken en informatie inwinnen.

  Wil je haar niet wegbrengen zal je moeten kijken of ouderschapsverlof of zorgverlof opnemen kan.

 • 3kids1dog

  Er zijn geen andere medisch kdv in de buurt dus echt vergelijken kan niet helaas. Zal diegene worden waar we geweest zijn. Er waren geen kleine baby’s verder, een bijna 1 jarige in soort wipstoel die daar de hele tijd zat ivm sondevoeding. De anderen zaten of lagen de hele tijd op dezelfde plek zonder aandacht van een van de leidsters zeg maar.. Het was een momentopname, heb absoluut vertrouwen in de leidsters en kdv zelf. Maar als er zo’n 9 kinderen tussen 0-18 jaar komen is de kans groot dat ze geen leeftijdsgenoten zal hebben. In het begin zal dit niet zo erg zijn maar zelfs als ik bedenk dat ze in maart misschien haar noodplan niet meer heeft voelt het verkeerd.. Werk heel graag dus twijfel of waar ik voor mezelf beter aan doe. Onze thuissituatie is niet heel relaxt en even paar uur iets anders aan mn hoofd hebben lijkt me ook heel fijn.. toch wil ik haar daar niet brengen en is de enige optie dusver ☺️ lastig dus maar ga er nog even over verder denken

 • Liesjesch

  Een MKD is niet definitief.. mocht de situatie van je dochter verbeteren kan ze gewoon naar een regulier kdv. Als jij echt weer wil gaan werken zal er geen andere optie zijn.

  Wat je nog zou kunnen proberen is om een PGB aan te vragen bij de gemeente, en met dat geld hulp in betalen. Maar dat heb je niet binnen een maand geregeld..

 • Myrtheflower

  Mag ik vragen hoe je het mkd ervaren hebt?

 • 3kids1dog

  Heb enkel het gevoel gehad dat onze baby daar niet medisch genoeg voor is.. Het was minder gestructureerd als ik gewend ben van ons kdv. Geen groepsgevoel maar vooral individuutjes in hun eigen wereldje. Op de grond liggend, in de box liggend, in een apart stukje afgezet bij ramen om lekker naar buiten te kijken. In soort wipstoel ivm sondevoeding. Er speelden twee peuters verder was elk kindje op een andere plek alleen zeg maar. Dit heb ik misschien wel ervaren als schokkend. Er was ook geen baby misschien is dat ook wel iets wat ik miste bedenk ik me nu.. Geen knutsels etc..

 • Myrtheflower

  Ik begrijp het, je ziet het gewoon anders voor je. Maar door haar hart problemen is je dochtertje toch medische, ondanks lijken haar klachten wel mee te vallen vergeleken met andere kinderen.

  Zie het desnoods als een tijdelijke optie, tot dat je een andere mogelijkheid gevonden hebt, of er meer rust in gevonden hebt. Als babytje zal ze sowieso niet veel missen, die spelen tenslotte alleen en knutselen nog niet ;).

 • Javian

  Als ik het zo lees en je reactie voelt het alsof het toch een drempel is waar je overheen moet omdat ze naar een medisch kdv zal moeten. Je zegt dat het bij jezelf ligt en dus zal je voor jezelf moeten kijken wat het probleem waar je tegenaan loopt dan is. Je kan zeggen dat je er geen moeite mee hebt maar diep van binnen misschien toch wel.

  Voor nu is het van belang dat ze de juiste zorg krijgt en dat er direct ingegrepen kan worden mocht dat nodig zijn.

  Ook een medisch kdv kijkt naar ontwikkelingslijnen van de kinderen en past zich daarop aan. Ze zal echt niet de enige zijn die wel op 'normaal' niveau kan mee komen en alleen wat medische zorg nodig hebt. Plus valt daar nu sws nog weinig over te vertellen omdat dat nog helemaal niet aan de orde is.

 • Tweede83

  Je bent straks ook weer een maand verder. Is je kindje misschien ook een maand sterker. Onze dochter is direct na geboorte onverwacht naar de ic gegaan. Onvoldoende longrijping. Kwam wel goed maar ik was net een waakhond. En nog heb ik dat met haar en ze is bijna 4. Ik had toen een gastouder en die was zo lief. Ondanks dat voelde het niet goed dat ik haar weg bracht. Waarom, geen idee. Toch alles bij elkaar geraapt en het gedaan. Ik heb wat langer de wendagen gedaan. Daar werd ik rustiger van. De ideale tip heb ik niet, maar misschien ook een paar wendagen doen op de medische kdv. Het is zo moeilijk om je kindje weg te brengen. Je weet het alleen hoe het gaat door uit te proberen. II zag dat het leuk was voor m'n kind en dat het goed ging. Ik hoop dat het ook zo is bij jullie.

 • Myrtheflower

  Heb je naar mijn link gekeken die ik eerder geplaatst heb, voor oppas? Zij hebben ook gewoon nannys, of je plaats een oproepje als.er nog geen aanbod is. Dan kan je kindje thuis blijven met de nanny bijvoorbeeld ipv naar het mkd.

 • 3kids1dog

  Heb de vraag bij het medisch kdv neergelegd aangezien zij daar ook in kunnen voorzien. Maar daar kom je niet snel voor in aanmerking begreep ik van een vriendin die daar veel van weet via haar werk. Die oppassite had geen verpleegkundige in deze regio beschikbaar helaas.

 • Mommyx3

  Voor mij zou veiligheid op nr 1 staan. En jou baby is nu veiliger op een medisch kinderdagverblijf. Dat moet je onthouden. Ga des noods een paar keer langs zodat je je vertrouwd voelt met de leidsters. Het is toch een fijn gevoel dat als er iets mis gaat dat de leidsters weten hoe ze moeten handelen ?

  En als je het echt niet kan loslaten dan kijken of je half jaar kan stoppen met werken zorgverlof oid

 • Anoukx

  Wat geeft jou een beter gevoel bij de reguliere opvang? Is dat iets vertrouwds?

  Zelf zou ik blij zijn dat ze hun grenzen aangeven en dat je baby in goede handen is op het medisch kdv. Maar er bestaat ook zoiets als ouderschapsverlof… dat zou ik inzetten en zelf voor je baby zorgen de komende maanden.

 • Myrtheflower

  Voor veel vrouwen is ouderschapsverlof onbetaald, niet voor iedereen is dat weggelegd.

 • 3moppies

  Sja ik snap dat moeder gevoel. Voor dit kindje even een langere pauze nemen qua werk?

 • Lindaaaaaaaa

  Wat is het verschil met regulier en medisch?

  Of je haar nu links om of rechts om weg moet brengen... of is het iets van schaamte?

 • Miiepj-aapie

  Opzich simpel. Regulier is een pedagogisch medewerker en medisch zit een verpleegkundige en sommige locaties meer opleidingen (HBO) in het gebouw. Waardoor er meer medische handelingen verricht mogen worden. Herkenningspunten sneller door hebben en medisch veiliger is voor het kind. Groepen zijn vaak veel kleiner (hier in de regio dan) waardoor er adequaat gehandeld kan worden..

  Medisch kinderdagverblijf komt bijv sneller een reanimatie voor, epilepsie aanvallen. Snap je.

 • 3kids1dog

  Hier is het een grote groep die gesplitst kan worden qua ruimtes. Op dag dag we kwamen kijken waren er 9 kindjes 3 leidsters. Er is meer aandacht per kindje ivm medische handelingen. Allen verpleegkundigen inderdaad.

 • 3kids1dog

  Ik had gewoon geen goed gevoel bij het kdv en er is geen andere optie.. Bij reguliere voor mn andere twee kindjes heb ik er twee bezocht en die het beste voelde hebben we gekozen. Maar weet dus niet of dat dat meespeelt ofzo.

 • Vlindermoeder

  Je moet echt uit gaan zoeken waar dat gevoel vandaan komt. Pas dan kun je er iets mee.

  Je zegt dat je hoopt dat in maart het noodplan vervalt en dat je kindje dan naar het reguliere kdv mag. Kan dat wel als ze dan een saturatiemeter draagt? Je moet het idee dat ze misschien in maart naar het reguliere kdv kan los gaan laten (evt met hulp psycholoog), want het gaat een klap worden als je kindje dan alsnog niet naar het reguliere kdv kan.

  Weet je dat er heel veel vormen van rouw zijn? Het klinkt voor mij alsof je rouwt om het feit dat je kindje ziek is en daarmee afwijkt van 'de standaard'. Dat is een heel logisch gevoel. Laten we eerlijk zijn... we willen het liefst allemaal een gezond kind. Het lijkt mij heftig als je kind naar een medisch kdv moet, maar je kunt er nu niets aan veranderen. Dat stukje moet je gaan accepteren. Je weet niet hoe je kindje gaat ontwikkelen. Het is niet alleen de saturatiemeter, maar ook de schildklier ontbreekt (toch?). Dat heeft ook zo zijn gevolgen. Dan past een medisch kdv, hoe moeilijk ook, veel beter.

  Probeer eens 'groene gedachten' te hebben. Bedenk bijvoorbeeld dat de hulp bij een medisch kdv heel goed is. Bedenk dat je kindje het daar fijn gaat hebben en in goede handen is. Weerleg de 'rode gedachten' zoals dat je het niet aankunt je kindje weg te brengen.

  Veel succes!

 • Charliecharlie

  Mooi gezegd dit.

 • 3kids1dog

  Dankjewel. Ze is nadat we thuis zijn gekomen niet meer zo ziek geweest dus geen enkele opname so far. Ze heeft nul alarmen gehad Met haar meter tot nu toe dat stemt de artsen ook positief. Zij hebben zelf aangeven dat we dan kijken of de meter nog nodig is. Zo niet is haar noodplan weg en dus indicatie medisch kdv. Zonder schildklier kun je prima op regulier kdv want ze krijgt een keer per dag medicatie thuis en verder is daar geen zorg voor als ze van huis is gelukkig.

  Ga proberen de groene gedachten te ontdekken erg goede tip want alles is heel rood (behalve dat ik de leidster echt fijn vond en vertrouw op hun kunnen hoor! Dat was zeker groen)

 • N22

  Als het zo slecht voelt en dat begrijp ik volledig. Zou je het dan niet een beetje kunnen uitstellen? Ik bedoel ik snap dat je op een gegevem moment moet gaan werken, maar ze is maar 1x zo klein en zeker in haar geval zo kwetsbaar. Misschien zou het helpen als ze van de aparatuur af is en wat is aangesterkt en ouder is dat het voor jou wat beter voelt. Ik zou haar niet met zoveel pijn in mijn hart wegbrengen. Je bent het absoluut niet verplicht.

 • 3kids1dog

  Dankjewel een lieve reactie en ga ook zo twijfelen inderdaad.. Ga ik mijn baby afgeven om te werken voor paar euro’s (maar weet dat dat stukje mij ook veel brengt ben blij te kunnen werken). Ga het even laten bezinken dankje

 • zegenwens

  Dit dacht ik ook

 • boterbloemen

  Waarom voelt het medische kdv niet goed? Is dat omdat ze dan echt officieel medisch is en je (voorlopig) afscheid moet nemen van het beeld dat het wel meevalt? Of is het omdat je gewoon geen goed gevoel hebt bij de sfeer daar of de mensen, geen vertrouwen? Of vind je het nu extra lastig omdat haar medische situatie het spannend maakt om haar aan een ander toe te vertrouwen? Wat maakt dat je hart breekt bij het idee van je kindje daar op die opvang?

 • 3kids1dog

  Dankje Boterbloemen, hele goede vragen. Het voelde niet goed qua sfeer denk ik en sociale aansluiting zal daar ontbreken. Het beeld dat ze dan echt medisch is heb ik ook al over nagedacht en vroeg de psy in zkh ook maar volgens mij is dat het niet zo zeer.. Wel denk ik dat ze te goed is voor een medisch kdv (klinkt raar misschien...) De mensen waren absoluut heel vriendelijk en ongetwijfeld zeer kundig. Het probleem zit echt in mijzelf.. Ik wil haar daar niet heen brengen, al mn vezels zeggen dat ik het niet kan.. maar waarom..

 • boterbloemen

  Ik vind het niet raar klinken hoor, ik kan me goed voorstellen dat je haar daar niet vindt passen, want ze heeft dan wel medische hulp nodig met haar hart, er is verder niets aan de hand. En op een medisch verblijf zitten toch kinderen met verstandelijke problemen of flinke fysieke problemen. Je gaat er vanuit dat ze alle reguliere activiteiten zou kunnen bijbenen, fysiek en mentaal, en dat krijgt ze daar niet of in mindere of andere mate aangeboden, en ze is de hele dag omringd met bijzondere kinderen. Je bent bang dat ze een buitenbeentje is daar, dat ze tekort zal komen. Maar als baby speelt dat nog niet zo. Een baby is sowieso nog niet sociaal of bewust van dit soort dingen en heeft vooral liefde en verzorging nodig. Je zou kunnen zeggen: we kijken het aan tot x maanden oud, of tot een bepaalde ontwikkelingsfase. En voelt het dan niet oke, zit ze niet op haar plek, dan is het tijd voor een andere oplossing. Misschien regulier kdv, maar misschien kan dat ook dan nog niet. Een gastouder aan huis, een andere baan of geen baan, een schema met ouderschapsverlof / oppas / minder werken en zo de hele week thuis opvang, andere medische opvang, etc. Misschien voelt het dan minder definitief, meer als een try out of een overbrugging. Dan leer je de sfeer, de mensen en de andere kinderen ook beter kennen. Misschien zitten er best wat bij waar ze een keuk groepje mee kan vormen.

 • 3kids1dog

  Dankje Boterbloemen, hele goede vragen. Het voelde niet goed qua sfeer denk ik en sociale aansluiting zal daar ontbreken. Het beeld dat ze dan echt medisch is heb ik ook al over nagedacht en vroeg de psy in zkh ook maar volgens mij is dat het niet zo zeer.. Wel denk ik dat ze te goed is voor een medisch kdv (klinkt raar misschien...) De mensen waren absoluut heel vriendelijk en ongetwijfeld zeer kundig. Het probleem zit echt in mijzelf.. Ik wil haar daar niet heen brengen, al mn vezels zeggen dat ik het niet kan.. maar waarom..