Zó kun je van je na-de-bevalling-lichaam leren houden

Zó kun je van je na-de-bevalling-lichaam leren houden
  • in Moeder
  • 0
  • 674
  • 18/04/2023

Soms sta je er niet heel erg bij stil: maar na een zwangerschap kan je lichaam enorm veranderen. Ook van je na-de-bevalling-lichaam kun je leren houden. Wij hebben tips!

Littekens, wat extra kilo's en striemen. Na je bevalling komt het maar zelden voor dat je lichaam weer wordt zoals voor je zwangerschap. Bij de een is de verandering groter dan bij de ander. Soms zijn die veranderingen moeilijk te accepteren.

Meghan Trainor over haar na-de-bevalling-lichaam

Zangeres Meghan Trainor, bekend van haar body positivity nummer All About That Bass, en zwanger van haar tweede kindje, bekent dat ze wel weer wat moeite moet doen om haar na-de-bevalling-lichaam te accepteren. “Ik heb leven gecreëerd. Ik ben bevallen. Ik heb een keizersnede gehad. Ik heb het altijd moeilijk gevonden om van mezelf en mijn lichaam te houden en er komen weer heel wat nieuwe littekens bij. Dus ik moest weer naar mezelf kijken en weer leren opnieuw van mezelf te houden", vertelt ze in een interview.

Schaamte voor haar man 

“Ik durfde niet eens naakt voor mijn man te staan. En dan kijkt hij naar mijn litteken van de keizersnede en zegt: ‘Daar kwam mijn baby uit. Dit is het mooiste litteken dat ik ooit heb gezien'. En dan heb ik weer: ‘Ik wil ook zo naar mijn lichaam kunnen kijken!’”

Hoe leer je van je na-de-bevalling-lichaam te houden?

Maar hoe doe je dat? Hoe leer je weer van je lichaam te houden na de bevalling? 

Stop met vergelijken 

Vergelijk jezelf niet met anderen. Zeker foto's op social media doen de waarheid anders voorkomen dan de werkelijkheid is. Alle lichamen zijn verschillend en iedereen lichaam herstelt na een bevalling op zijn eigen tempo en manier. 

Houd perspectief 

Zie je zwangerschap als het trainen van een atleet, die maanden, jaren bezig is met de voorbereiding van een belangrijk kampioenschap. Jouw lichaam is ook negen maanden lang bezig geweest om zich voor te bereiden op een topprestatie: een bevalling. Dit kan je lichaam volledig uitputten. Zie alles in perspectief  en gun jezelf de tijd om te herstellen. 

Wees lief voor jezelf 

In navolging van het vorige punt: wees ook lief voor jezelf en geef jezelf ook de tijd om je na-de-bevalling-lichaam te accepteren. Je hebt immers een topprestatie verricht! En als je in een negatieve gedachtenspiraal over je lichaam terechtkomt, druk dan op de pauzeknop en vraag jezelf af of die gedachten echt waar zijn, of ze lief zijn, maar vooral: of ze nodig zijn.

Model en influencer Chrissy Teigen doet haar best om haar na-de-bevalling-lichaam te accepteren. Ze plaatste onlangs een foto op Instagram waarop te zien is dat ze met haar kleine in bad zit. Ze schuwt er niet voor om haar lichaam te laten zien. “Een borst die op de een of andere manier over mijn hele zijde hangt en diepe paarse levenslange littekens, maar jij bent te perfect om me daar druk over te maken", schrijft ze bij de foto.

Praat met je partner 

Zoals zangeres Meghan Trainor bekende: ze schaamde zich voor haar partner. Maar wees open naar je partner over je onzekerheden. Jullie zitten samen in deze trein. Je partner zal er alle begrip voor hebben. Wees in ieder geval duidelijk waar jij nu behoefte aan hebt. 

Heb jij je na-de-bevalling-lichaam geaccepteerd?

Lees ook:

Hoe je lichaam er 12 uur na de bevalling uit kan zien
Bevallen? Deze dingen veranderen (bijna altijd blijvend) aan je lichaam

Bron: The Bump

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50