Zware dag met de kindjes? Zo gaat Anna daarmee om

Zware dag met de kindjes? Zo gaat Anna daarmee om

Soms zijn er dagen dat het allemaal wat zwaarder en vermoeiender loopt dan andere dagen. Je bent sneller geïrriteerd, de kindjes vragen meer aandacht van je of je bent moe van een lange werkdag. Hoe gaan andere moeders om met momenten als deze? Anna neemt je mee in zo'n dag en vertelt hoe zij bepaalde dingen oplost.

Afgelopen nacht was alweer de zoveelste slechte nacht door de zoveelste snotneus deze winter. Je weet gewoon dat na zo’n nacht een deel van het gezin ‘s middags chagrijnig kan zijn. Als ik vroeger bij de kindjes kan zijn kan ik wellicht het ergste voorkomen denk ik bij mezelf. Ik sta er in het weekend en ‘s avonds meestal alleen voor. Zo is dat nu, zo was dat bij ons altijd al. Niet erg, we zijn het gewend. Neemt niet weg dat het soms lastig kan zijn als we allemaal erg moe zijn. Dus als ik dat verwacht probeer ik daar actief op te handelen.

Standje relaxed

Zoals afgelopen vrijdag, de kinderen waren nog lekker aan het spelen op de opvang toen ik ze kwam halen. Het leek op het eerste gezicht mee te vallen. Emma wilde een keer wel mee naar huis, wil Robin toch ineens niet mee! Ik hoef me in ieder geval geen zorgen te maken dat de meiden het niet naar hun zin hebben op de crèche. Eenmaal buiten wordt het duidelijk. Emma speelt drama Queen en niks wat ik doe is goed. 'Schakelen mama, je hebt vaker met dit bijltje gehakt!' Geen stress, maar wel even doorpakken en de kindjes daarvan zo min mogelijk laten merken. Wij doen vanavond alleen het noodzakelijke. Op standje relaxed kan ik met de kindjes binnen een uurtje klaar zijn, dus met alleen het noodzakelijke moeten we eerder klaar kunnen zijn voor bed. Het eten hoeft altijd alleen maar opgewarmd te worden, de pyjama’s liggen klaar, moet lukken.

Driftbui in min drie

Maar Emma flipt alweer zodra ze uit het fietsstoeltje moet, ze zegt dat ze liever met min drie graden buiten in het fietsstoeltje blijft zitten dan dat ze eruit gaat. De tien minuten die daarop volgen blijft ze in haar bui hangen. Ik probeer verschillende benaderingen, maar zonder resultaat. Boos worden helpt hoe dan ook nooit, maar knuffelen of praten werkt op dit moment ook als olie op het vuur. Ik voel je aan Emma, ik weet wat me te doen staat. Twee minuten nadat ik haar met kleren en al in bed heb gelegd slaapt ze. Niet geheel volgens plan, maar zij heeft nu wel wat zij nodig heeft. We zien wel of en zo ja, wanneer ze wakker wordt om te eten. 

Lees ook: Omgaan met de peuterpuberteit doe je zo!

Principes overboord

Zo lijkt het wel alsof we helemaal geen structuur kennen of dat ik zomaar alle structuur en principes overboord gooi zodra één van de kindjes moeilijk doet. Maar juist omdat ik het vaak alleen doe is het voor ons heel belangrijk dat we regelmaat hebben, wel alleen vooral voor wat betreft de hoofdzaken (denk aan dagindeling, etenstijden, bedtijd routine en handhaving van regels). Zo behoud ik wel de vrijheid in alles eromheen, zoals impulsieve uitstapjes of plots toegeven aan de ongelooflijke vermoeidheid van mijn kindje.

Quality time

Ik was natuurlijk ook op mijn hoede voor het humeur van de jongste, Robin. Maar ik had een zo fijne tijd, drie kwartier quality time met z’n tweetjes. Dat heb ik anders nooit, tijd met haar alleen. Want Emma is vaker en langer wakker dan Robin, maar ik geloof dat Robin de één op één tijd wel fijn vindt. Meteen weer een leuk idee voor als mijn man en ik weer eens samen vrij zijn, ieder één op één tijd met één van de kindjes. 

Midnight snack

Uiteindelijk had ik ook om middernacht, volledig tegen mijn principes in, een half uurtje quality time met Emma. Ze werd wakker en vroeg me of ze alsjeblieft een boterham mocht, ze had honger. Ik maakte haar twee boterhammen, voegde daar voor de verrassing een vers gebakken chocolate chip cookie aan toe en picknickte met haar in haar bedje. Ik heb natuurlijk eerst heel streng tegen haar gezegd dat ze die broodjes alleen moest eten en daarna meteen weer moest gaan slapen, dat was ook echt mijn idee. Maar toen ik haar stralende oogjes zag toen ze mijn verrassing op haar bordje erbij zag liggen smolt ik gewoon. 

Wat kan het toch relaxed zijn om je principes eens te laten varen en je niet aan je eigen regels te houden.

Anna is sinds oktober 2012 getrouwd met Davy. Haar dochter Emma maakte haar in oktober 2013 moeder. Dochter Robin volgde in december 2015. Hoewel de meiden niet lang na elkaar geboren zijn, is het krijgen van kinderen niet zonder slag of stoot gegaan. 

Naast mama-zijn, werkt Anna tien jaar op een notariskantoor in Amsterdam Zuid, aanvankelijk als secretarieel medewerker en inmiddels al een paar jaar als notarisklerk. Een spannende en uitdagende baan. Haar werk is een ontlading van thuis en thuis is de ontlading van haar werk, zo houdt dit elkaar in balans.

Naast haar liefde voor de kinderen en haar passie voor het werk, is Anna super geinteresseerd in natuurlijke voeding, tuinieren, sport ze zoveel mogelijk en is ze verzot op het kijken van films en series. 

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50