'Zwangerschapsdiabetes vergroot kans op postnatale depressie'

Uit onderzoek van de Icahn School of Medicine van het Mount Sinai en Karolinska Institute onder meer dan 700.000 vrouwen blijkt dat vrouwen die last hebben gehad van zwangerschapsdiabetes, meer kans hebben op een postnatale depressie. Bovendien hebben vrouwen die al eerder last hebben gehad van depressieklachten ruim twintig keer meer kans op een postnatale depressie. 

De Icahn School of Medicine van het Mount Sinai en Karolinska Institute publiceerde de resultaten van het onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Depression and Anxiety. Omdat er zoveel vrouwen bij betrokken waren, is het grootste onderzoek naar het mogelijke verband tussen zwangerschapsdiabetes en een postnatale depressie dat er tot dusver is gedaan.

Zwangerschapsdiabetes

Tussen de 5 en 10 procent van de vrouwen krijgt last van zwangerschapsdiabetes. Dit ontstaat vaak tussen de 24 en 28e week van de zwangerschap. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen vaker kindjes met een verhoogd geboortegewicht, wat de bevalling kan vermoeilijken. Het komt dus vaker voor dat een kindje dan met een keizersnede ter wereld komt. 

Lees ook: Zo herken je een postnatale depressie (bij jezelf of je vriendinnen)

Andere risicofactoren

De onderzoekers hebben bovendien naar meer dan twaalf andere risicofactoren gekeken die tot een postnatale depressie kunnen leiden. Vrouwen die hun kind kregen op jonge leeftijd, die middels een keizersnede zijn bevallen of die vroegtijdige waren bevallen, hadden een grotere kans op een postnatale depressie. 

Postnatale depressie

Ongeveer 10 tot 15 procent van de pasbevallen vrouwen krijgt te maken met een postnatale depressie. Dokter Michael E. Silverman raadt gynaecologen en verloskundigen aan zwangere vrouwen te vragen of ze eerder depressies hebben meegemaakt, zodat ze het risicobeeld op een postnatale depressie in beeld kunnen brengen en eventueel vroegtijdig actie kunnen ondernemen om het te voorkomen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50