Zwanger tijdens de kerstdagen, geen peace of cake!

Zwanger tijdens de kerstdagen, geen peace of cake!

“Leuk” zwanger rond de feestdagen….Wat is het eerste dat je gaat eten (of hebt gegeten) na je zwangerschap? Lees verder; ik doe wat suggesties.

Eten en drinken; ik hou d’r van. Enkele favorieten? Witte wijn, sushi, stinkkazen (met een glas port), een witbiertje, carpaccio, rode wijn. Je voelt al waar dit heen gaat. De feestdagen waren behoorlijk afzien als het gaat om eten en drinken.  

Niet te ontkennen

Tijdens mijn eerste zwangerschap vielen de kerstdagen zo rond de negen weken. Eigenlijk werden we min of meer gedwongen om onze zwangerschap bekend te maken. Op elke kerstdisco en eindejaarsborrel stond ik met een alcoholvrij biertje en als ze dat niet hadden een colaatje. Ook wanneer collega’s, vrienden of familieleden tijdens een feestje een sigaret gingen roken moest ik afhaken. Ik stond dan binnen nagels te bijten en wist dat ze buiten over mijn zwangerschap aan het gissen waren. Hoewel we liever een originelere bekendmaking hadden gepland dan niet meer roken en drinken, wist de hele familie vlak voor de kerstdagen al dat er een nieuw familielid op komst was.

All I want for christmas is WIJN

Eerste kerstdag zitten we met traditioneel met twaalf personen aan een mooi gedekte tafel - met wijnkoelers en bestek voor zes gerechten - versierd in kerstsfeer. De groep is verdeeld in zes duo’s die elk een gang voor hun rekening nemen. Het eerste duo licht hun gerecht toe: ‘Dan hebben we hier een amuse van gerookte zalm met een ricottaroom. Ook aan de zwangere hebben we gedacht hoor, het is iets aangepast met gerookte kip!’ Ik zeg iets aardigs en zit met lange tanden de kip weg te werken met een vies alcoholvrij wijntje. Het zou fijn zijn als lekkere zwangerschapswijn in de reacties wordt gezet trouwens! Na het voorgerechtje wordt er door enkelen buiten gerookt. Met hun wijntje staan ze bij een vuurkorf. En in mijn hoofd klinkt ‘All I want for christmas is wijn…’

Tweede gerecht wordt gepresenteerd: ‘Ja, jullie weten allemaal dat wij niet kunnen koken dus we hebben kant-en-klaar carpaccio van de Appie.’ Iedereen lacht behalve ik. ‘We hebben voor jou bietencarpaccio, ook kant-en-klaar, je kent ons he?’ Nog meer lachen, en ik lach als een boer met kiespijn. Eerlijk is eerlijk; de bietencarpaccio was best lekker mocht je nog een recept zoeken.

We hebben ook aan jou gedacht!

Derde gerecht en het duo (dat er al een zwangerschap op heeft zitten) richt zich tot mij: ‘Omdat dit gewoon niet zo leuk voor jou is hebben we een lichtpittig Thais soepje, dat mag jij ook.’
Jeuj, ik doe dus ook mee dit diner. Dan draait het duo zich richting de overige gasten aan tafel en licht toe wat voor wijn je hierbij moet drinken. Hoewel we kerstfeest vieren weet ik het zeker; God bestaat niet, anders doet hij me dit niet aan.

Hoofdgerecht van duo vier: Biefstuk met portsaus. Why not. ‘We hebben hem voor jou doorbakken’. Ze steken hun duim omhoog om zichzelf te complimenteren. Het had ook een middelvinger kunnen zijn denk ik cynisch.

Maak me wakker voor stinkkaas

Nagerecht van duo vijf: Een kaasplank. Met passend drankje. Hoewel sommigen misschien gruwelen van stinkkaas; mij kun je hiervoor wakker maken. ‘ Ja. Ehm, we hebben het bij de kaasboer nagevraagd en hij heeft voor jou een apart bordje gemaakt.’ Superlief natuurlijk, maar ik denk alleen maar aan de zesde gang die wij voor onze rekening hebben genomen. Want dan komt mijn finest moment! De kaarsen zijn al een beetje opgebrand, het is tegen middernacht - ik wilde 2 uur geleden al naar bed -  maar eenmaal in de keuken word ik weer een beetje enthousiast. Want de koffie om het diner af te sluiten serveren wij met wat zoetigheid. En waar het woordje ‘wat’ staat bedoel ik eigenlijk gewoon veel.

Mijn wraak is ZOET

‘Nou, nou, jullie hebben wel uitgepakt zeg!’ We zetten een schaal op tafel met veel te veel bonbons, taartjes, koekjes en noem maar op. Op de een of andere manier heb ik sinds een paar weken een enorme voorkeur voor zoetigheid. Ik geef normaal niets om suikers, maar nu….En dus heb ik nogal uitgepakt. Mijn humeur klaart weer op, ik val aan, en denk gepast: AMEN.

Nog meer zwangeren die de feestdagen iets minder feestelijk vinden?
Voor iedereen; fijne kerstdagen en een goed en vooral gezond 2021!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Vavavoom

  Het is "piece of cake", geen peace...

 • Vavavoom

  Het is "piece of cake", geen peace...

 • Pebblish

  Ik vond het de eerste keer zeker wel een piece of cake. Ik drink sowieso niet en vond het niet erg mijn biefstuk op de gourmet iets langer door te laten bakken. Ik had juist zo'n sereen gevoel omdat die kerst juist extra feestelijk voelde omdat ik zwanger was.

  Bij de 2e raakte ik zwanger in januari, dus geen kerst mee gemaakt.

  Bij nummertje 3 was ik kots en kots misselijk. Behalve tijdens het eten op de 1e kerstdag. Het was een kerstwonder En ik wist niet zeker toen of ik brie mocht, dus deed ik een kaiserbroodje met brie in de oven. Muy bueno 👌

 • Paprikaplantje

  Peace of cake?🤣 Check ff je spelling😅

 • Nog-even!

  dit!!!!

 • Shrimp

  Ik ben beetje slecht in het uit handen geven van het diner ( ik vind dat ik het best kook...erg he en bovendien vind ik het super leuk om te doen ) so I run the show. Ben 5x zwanger geweest tijdens de kerst, vind het juist extra bijzonder. Bij de vierde was ik in januari uitgerekend , eerlijk is eerlijk, m’n rug lag wel in 5 stukjes aan het eind van de dag .

Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden