Zwanger tijdens de kerstdagen, geen piece of cake!

Zwanger tijdens de kerstdagen, geen piece of cake!

“Leuk” zwanger rond de feestdagen….Wat is het eerste dat je gaat eten (of hebt gegeten) na je zwangerschap? Lees verder; ik doe wat suggesties.

Eten en drinken; ik hou d’r van. Enkele favorieten? Witte wijn, sushi, stinkkazen (met een glas port), een witbiertje, carpaccio, rode wijn. Je voelt al waar dit heen gaat. De feestdagen waren behoorlijk afzien als het gaat om eten en drinken.  

Niet te ontkennen

Tijdens mijn eerste zwangerschap vielen de kerstdagen zo rond de negen weken. Eigenlijk werden we min of meer gedwongen om onze zwangerschap bekend te maken. Op elke kerstdisco en eindejaarsborrel stond ik met een alcoholvrij biertje en als ze dat niet hadden een colaatje. Ook wanneer collega’s, vrienden of familieleden tijdens een feestje een sigaret gingen roken moest ik afhaken. Ik stond dan binnen nagels te bijten en wist dat ze buiten over mijn zwangerschap aan het gissen waren. Hoewel we liever een originelere bekendmaking hadden gepland dan niet meer roken en drinken, wist de hele familie vlak voor de kerstdagen al dat er een nieuw familielid op komst was.

All I want for christmas is WIJN

Eerste kerstdag zitten we met traditioneel met twaalf personen aan een mooi gedekte tafel - met wijnkoelers en bestek voor zes gerechten - versierd in kerstsfeer. De groep is verdeeld in zes duo’s die elk een gang voor hun rekening nemen. Het eerste duo licht hun gerecht toe: ‘Dan hebben we hier een amuse van gerookte zalm met een ricottaroom. Ook aan de zwangere hebben we gedacht hoor, het is iets aangepast met gerookte kip!’ Ik zeg iets aardigs en zit met lange tanden de kip weg te werken met een vies alcoholvrij wijntje. Het zou fijn zijn als lekkere zwangerschapswijn in de reacties wordt gezet trouwens! Na het voorgerechtje wordt er door enkelen buiten gerookt. Met hun wijntje staan ze bij een vuurkorf. En in mijn hoofd klinkt ‘All I want for christmas is wijn…’

Tweede gerecht wordt gepresenteerd: ‘Ja, jullie weten allemaal dat wij niet kunnen koken dus we hebben kant-en-klaar carpaccio van de Appie.’ Iedereen lacht behalve ik. ‘We hebben voor jou bietencarpaccio, ook kant-en-klaar, je kent ons he?’ Nog meer lachen, en ik lach als een boer met kiespijn. Eerlijk is eerlijk; de bietencarpaccio was best lekker mocht je nog een recept zoeken.

We hebben ook aan jou gedacht!

Derde gerecht en het duo (dat er al een zwangerschap op heeft zitten) richt zich tot mij: ‘Omdat dit gewoon niet zo leuk voor jou is hebben we een lichtpittig Thais soepje, dat mag jij ook.’
Jeuj, ik doe dus ook mee dit diner. Dan draait het duo zich richting de overige gasten aan tafel en licht toe wat voor wijn je hierbij moet drinken. Hoewel we kerstfeest vieren weet ik het zeker; God bestaat niet, anders doet hij me dit niet aan.

Hoofdgerecht van duo vier: Biefstuk met portsaus. Why not. ‘We hebben hem voor jou doorbakken’. Ze steken hun duim omhoog om zichzelf te complimenteren. Het had ook een middelvinger kunnen zijn denk ik cynisch.

Maak me wakker voor stinkkaas

Nagerecht van duo vijf: Een kaasplank. Met passend drankje. Hoewel sommigen misschien gruwelen van stinkkaas; mij kun je hiervoor wakker maken. ‘ Ja. Ehm, we hebben het bij de kaasboer nagevraagd en hij heeft voor jou een apart bordje gemaakt.’ Superlief natuurlijk, maar ik denk alleen maar aan de zesde gang die wij voor onze rekening hebben genomen. Want dan komt mijn finest moment! De kaarsen zijn al een beetje opgebrand, het is tegen middernacht - ik wilde 2 uur geleden al naar bed -  maar eenmaal in de keuken word ik weer een beetje enthousiast. Want de koffie om het diner af te sluiten serveren wij met wat zoetigheid. En waar het woordje ‘wat’ staat bedoel ik eigenlijk gewoon veel.

Mijn wraak is ZOET

‘Nou, nou, jullie hebben wel uitgepakt zeg!’ We zetten een schaal op tafel met veel te veel bonbons, taartjes, koekjes en noem maar op. Op de een of andere manier heb ik sinds een paar weken een enorme voorkeur voor zoetigheid. Ik geef normaal niets om suikers, maar nu….En dus heb ik nogal uitgepakt. Mijn humeur klaart weer op, ik val aan, en denk gepast: AMEN.

Nog meer zwangeren die de feestdagen iets minder feestelijk vinden?


Voor iedereen; fijne kerstdagen en een goed en vooral gezond 2022!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • Manon3

  Merk er niets van. Je kan heerlijk eten als zwangere, maar blijkbaar vinden sommige het heel belangrijk om even te klagen.

  Hier vandaag een heerlijk soepje vooraf, een vegan tonijntaartje als tweede voorafje. Kipfilet, pesto, aardappelpuree, salade en jus gemaakt met alcoholvrije wijn als hoofdgerecht en een lekker zoete cake met wat vanille ijs achteraf. Kijk er nu al naar uit.

 • Pinkl@dy

  Tsja het is maar waar je je druk om maakt. Wat sneu dat je even geen wijn mag en dat mensen rekening hebben gehouden met je zwangerschap...

 • Nog-even!

  Pff, wat een aanstellerij... Als kerst van wijn afhangt, kun je kerst beter overslaan... Waar gaat dit over?

 • flierefluiter

  Overdrijven is ook een vak…

 • Lady-Whistledown

  Wat een onzin. Er zijn genoeg alternatieven.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50