Zwanger tijdens de kerstdagen, geen peace of cake!

Zwanger tijdens de kerstdagen, geen peace of cake!

“Leuk” zwanger rond de feestdagen….Wat is het eerste dat je gaat eten (of hebt gegeten) na je zwangerschap? Lees verder; ik doe wat suggesties.

Eten en drinken; ik hou d’r van. Enkele favorieten? Witte wijn, sushi, stinkkazen (met een glas port), een witbiertje, carpaccio, rode wijn. Je voelt al waar dit heen gaat. De feestdagen waren behoorlijk afzien als het gaat om eten en drinken.  

Niet te ontkennen

Tijdens mijn eerste zwangerschap vielen de kerstdagen zo rond de negen weken. Eigenlijk werden we min of meer gedwongen om onze zwangerschap bekend te maken. Op elke kerstdisco en eindejaarsborrel stond ik met een alcoholvrij biertje en als ze dat niet hadden een colaatje. Ook wanneer collega’s, vrienden of familieleden tijdens een feestje een sigaret gingen roken moest ik afhaken. Ik stond dan binnen nagels te bijten en wist dat ze buiten over mijn zwangerschap aan het gissen waren. Hoewel we liever een originelere bekendmaking hadden gepland dan niet meer roken en drinken, wist de hele familie vlak voor de kerstdagen al dat er een nieuw familielid op komst was.

All I want for christmas is WIJN

Eerste kerstdag zitten we met traditioneel met twaalf personen aan een mooi gedekte tafel - met wijnkoelers en bestek voor zes gerechten - versierd in kerstsfeer. De groep is verdeeld in zes duo’s die elk een gang voor hun rekening nemen. Het eerste duo licht hun gerecht toe: ‘Dan hebben we hier een amuse van gerookte zalm met een ricottaroom. Ook aan de zwangere hebben we gedacht hoor, het is iets aangepast met gerookte kip!’ Ik zeg iets aardigs en zit met lange tanden de kip weg te werken met een vies alcoholvrij wijntje. Het zou fijn zijn als lekkere zwangerschapswijn in de reacties wordt gezet trouwens! Na het voorgerechtje wordt er door enkelen buiten gerookt. Met hun wijntje staan ze bij een vuurkorf. En in mijn hoofd klinkt ‘All I want for christmas is wijn…’

Tweede gerecht wordt gepresenteerd: ‘Ja, jullie weten allemaal dat wij niet kunnen koken dus we hebben kant-en-klaar carpaccio van de Appie.’ Iedereen lacht behalve ik. ‘We hebben voor jou bietencarpaccio, ook kant-en-klaar, je kent ons he?’ Nog meer lachen, en ik lach als een boer met kiespijn. Eerlijk is eerlijk; de bietencarpaccio was best lekker mocht je nog een recept zoeken.

We hebben ook aan jou gedacht!

Derde gerecht en het duo (dat er al een zwangerschap op heeft zitten) richt zich tot mij: ‘Omdat dit gewoon niet zo leuk voor jou is hebben we een lichtpittig Thais soepje, dat mag jij ook.’
Jeuj, ik doe dus ook mee dit diner. Dan draait het duo zich richting de overige gasten aan tafel en licht toe wat voor wijn je hierbij moet drinken. Hoewel we kerstfeest vieren weet ik het zeker; God bestaat niet, anders doet hij me dit niet aan.

Hoofdgerecht van duo vier: Biefstuk met portsaus. Why not. ‘We hebben hem voor jou doorbakken’. Ze steken hun duim omhoog om zichzelf te complimenteren. Het had ook een middelvinger kunnen zijn denk ik cynisch.

Maak me wakker voor stinkkaas

Nagerecht van duo vijf: Een kaasplank. Met passend drankje. Hoewel sommigen misschien gruwelen van stinkkaas; mij kun je hiervoor wakker maken. ‘ Ja. Ehm, we hebben het bij de kaasboer nagevraagd en hij heeft voor jou een apart bordje gemaakt.’ Superlief natuurlijk, maar ik denk alleen maar aan de zesde gang die wij voor onze rekening hebben genomen. Want dan komt mijn finest moment! De kaarsen zijn al een beetje opgebrand, het is tegen middernacht - ik wilde 2 uur geleden al naar bed -  maar eenmaal in de keuken word ik weer een beetje enthousiast. Want de koffie om het diner af te sluiten serveren wij met wat zoetigheid. En waar het woordje ‘wat’ staat bedoel ik eigenlijk gewoon veel.

Mijn wraak is ZOET

‘Nou, nou, jullie hebben wel uitgepakt zeg!’ We zetten een schaal op tafel met veel te veel bonbons, taartjes, koekjes en noem maar op. Op de een of andere manier heb ik sinds een paar weken een enorme voorkeur voor zoetigheid. Ik geef normaal niets om suikers, maar nu….En dus heb ik nogal uitgepakt. Mijn humeur klaart weer op, ik val aan, en denk gepast: AMEN.

Nog meer zwangeren die de feestdagen iets minder feestelijk vinden?
Voor iedereen; fijne kerstdagen en een goed en vooral gezond 2017!

Reageer op dit artikel

reacties (22) Stuur een bedankje


 • wish2bmom88

  Torres Natureo 0.0 van de Gall is heel lekker!

 • Mabel

  Hahaha heeeeeeel herkenbaar! Gelukkig maken mijn vriend en ik het hoofdgerecht (stoofvlees) en mijn moeder zorgt voor de hapjes en drankjes dus die houden helemaal rekening met mij. Alleen de wijn en de koffie met liquor43 achteraf zal ik zeer missen dit jaar!

 • Banne

  Wij gaan het 1e kerst dag vertellen maar ja de voorbereidingen voor het diner zijn natuurlijk al getroffen. Vond het best lastig moet ik zeggen. En die wijn met een lekker stukje eend had ik ook gelust maar helaas.

 • Linda-veronique

  haha ik vind het een leuk stukje! Wat een serieuze reacties zeg.... ik heb het idee dat dit enigszins sarcastisch is geschreven en grappig! Happy Holidays!

 • Carolijn-Schrijft

  Dank je, dit stuk is inderdaad geschreven met de nodige humor! Ook fijne dagen voor jou!

 • My-Pride-and-Joy

  Ik ben ook zwanger geweest met mijn verjaardag, kerst en oud en nieuw. Met alle feestdagen dronk ik niet, en ik miste het ook niet. Ik had er dus totaal geen moeite mee.

  Verder vind ik dat de schrijfster zich enorm aanstelt. Als je je drank mist tijdens de zwangerschap en niet zonder denkt te kunnen op die gelegenheden, nou dan is het toch ernstig met je gesteld. Wees blij dat iedereen er zo goed rekening mee hield wat het eten betreft! Anders had je 5 gangen uit je neus kunnen eten en maar van 2 gangen kunnen genieten.. kijk eens naar wat je wel hebt in plaats van niet.. dan wordt het alweer een stuk positiever..

 • Panini

  Tjaah..ik mis mijn wijntje toch wel na 22 weken. Tevens ook de filet americain..of een lekker stuk biefstuk. En dat proosten op oud jaars avond is toch heel anders als het met een glas cola of sap moet.

  En het dieptepunt in het bestaan van Sanne was wel toen ik op een bedrijfsfeestje bij de gratis cocktail-bar moest vragen om een Virgin..terwijl iedereen om mij heen aan mijn favoriete cocktail zat. Ik heb niet gehuild..(ook niet heel even in de wc) grapje..Maar als iemand die wel van een borrel houdt..snap ik de schrijfster heel goed.

 • Carolijn-Schrijft

  Na alle reacties hier en op Facebook ben ik blij dat ik ook vrouwen lees die dit enigszins herkennen... Hele fijne feestdagen (en gefeliciteerd!) en een gelukkig en bovenal gezond 2017!

 • Carolijn-Schrijft

  Het stuk is geschreven met het nodige sarcasme. Gelukkig functioneer en kan ik prima leven zonder een wijntje, maar wat sommige vrouwen hebben met filet americain of sushi had ik tijdens de zwangerschap met een wijntje. En uiteraard was ik blij met de hulp van anderen, vervelend dat het zo niet is geïnterpreteerd. Hele fijne feestdagen en een gezond 2017!

 • sandravries

  Zelf vind ik het wel een voordeel met kerst gaan we gourmetten en ik heb zwangerschap suikers kan ik mij lekker vol eten aan het vlees wel wat om de saus denken maar voor de rest kan er heerlijk van genieten......

 • CelineG

  Ik ben (morgen) dus ook 9 weken van mijn eerste. Omdat mijn moeder altijd speciaal voor mij een garnalen cocktail met sla, verse cocktailsaus en krabstukjes maakt (en mijn man niet wilt dat ik ook maar iets van risico neem), ging het nogal opvallen dat ik, die normaal de restjes uitlopen van iedereen aan tafel, hem nu niet moet hebben... Dus ook noodgedwongen het nu met kerst vertellen. We hebben voor beide ouders een trouwalbum laten drukken (zijn vier maand geleden getrouwd) en kleven ons eerste echo op de laatste bladzijde met 'op naar ons volgende avontuur'. Ben wel benieuwd hoe ze gaan reageren...

 • Carolijn-Schrijft

  Gefeliciteerd! En wat een leuke manier om je zwangerschap bekend te maken. Fijne dagen!

 • CelineG

  Dank je, jij (jullie) ook. De reactie van mijn moeder was zalig. Rustig in het album aant bladeren, laatste bladzijde begint ze te gillen. Heel de familie wtf heeft die :p 'ZE IS ZWANGER!!!' Ze wist een paar uur niet hoe te draaien of wat te doen, zo van de kaart was ze. Mijn oma leefde helemaal op (is in twee jaar tijd haar man en enige zoon, mijn vader, verloren) door het goede nieuws en zou al direct een volledige uitzet kopen (maar neutrale kleurtjes want ik weet nog niet wat het is he). En mijn schoonmoeder en schoonzus hadden tranen in de ogen. Al bij al, super reacties :D

 • Soccer-Mom

  Bij mijn oudste was ik drie maanden zwanger tijdens de feestdagen en ik heb dat net zo gevierd als alle andere jaren. Ik heb geen drank nodig om het gezellig te hebben en qua eten heb ik heerlijk genoten van de kalkoen, net als alle andere jaren. Het is toch fijn dat familie rekening houdt met jouw eetrestricties? Ik vind het nogal een negatief artikel en eigenlijk gewoon gezeur.

  Waarom staat er eigenlijk peace of cake en niet gewoon zoals het hoort piece of cake?

 • nog-even!

  Wat een kul. Als dát afzien is, neemt eten wel een érg belangrijke plaats in je leven in..... Dat je je humeur af laat hangen van een wijntje, getuigt in mijn optiek niet van volwassenheid..... Maar het zal allicht wat overdreven zijn om het artikel te kunnen verkopen?!

 • Puk31

  Wat een gezeur, juist heel lief dat iedereen aan je gedacht heeft!

  Vind het ook altijd een beetje raar dat er zo'n ophef gemaakt wordt over drank. Misschien eens kritisch naar jezelf kijken hoeveel je drinkt, als je even niet zonder kunt is het ook niet al te best. Als je weet hoe slecht het voor je kindje is lijkt het mij geen moeite.

 • mijn~meisje

  Normaal drink ik ook altijd wel wat alcohol tijdens kerst. Dit jaar natuurlijk niet. Maar ik moet zeggen dat ik nooit zin hebt in drank of alcohol maar sinds ik zwanger ben heb ik zin in passoa. Nog dik 7 maand wachten. Maar ik durf te wedden dat ik er dan geen zin meer in heb verder geen advies voor goede wijn alleen dat je er wel goed op moet letten of de wijn wel echt alcoholvrij is. Volgens mij mag het in Nl ook al alcohol vrij heten als er minder als 1% of 0.5% alcohol in zit. Maar in Frankrijk mag het al alcoholvrij heten als er minder als 2 of 3% in zit.

 • Shrimp

  3x zwanger geweest tijdens kerst en ik organiseer dus ik kook xd haha en drinken doe ik niet

 • MontBlanc

  Peace of cake? Maar on topic: ik vond het niet heel zwaar. Ik rook niet, eet geen vlees en drink weinig. Nou moet ik toegeven dat de wijn met Kerst wel vaak rijkelijk vloeide (voordat iedereen kinderen had), dus dit was eigenlijk de enige keer tijdens mijn zwangerschappen dat ik ook wel een wijntje had willen drinken. Tegenwoordig zijn we allemaal heel keurig en burgerlijk

 • Carolijn-Schrijft

  Peace (als in vrede met kerst) was een grapje van de redactie. Dat worden inderdaad burgerlijke en keurige feestdagen tegenwoordig... Geniet ervan!

 • MontBlanc

  Ahhhh... Ik dacht dat het een slordige schrijffout was. En de reacties op babybytes zijn altijd bloedserieus, op elk artikel. Ik zit deels op babybytes als zelfkwelling, om me af en toe lekker te ergeren. Jij ook fijne feestdagen!

 • Lillybell

  Hier met de feestdagen 8,5 maand zwanger en zwangerschapsdiabetes. Dus die lekkere kerststronken mag ik op mijn dikke buik schrijven. Gelukkig is mijn zus een wonder in de keuken en gaat ze diabeteswafels maken die ik bij het diner bij pap kan opeten. Om het toch feestenijk te maken, neem ik mijn pot diabeteschocopasta mee (die van delinut (aldi-merk) is trouwens heerlijk!) en smeer ik lekker veel choco op de nog warme wafel. Verder gaan we verschillende dagen gourmetten

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50