Zorginsituut: 'NIP-test niet opnemen in basispakket'

Zorginsituut:

De NIP-test is sinds 1 april beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. Door middel van deze bloedtest kan met bijna 100% zekerheid worden vastgesteld of het ongeboren kindje een geboorteafwijking als de syndromen van Down, Edwards en Patau heeft. 

Het Zorginstituut Nederland heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers geadviseerd deze bloedtest niet in het basispakket van de zorgverzekering op te nemen. Momenteel kost de NIP-test (vanwege een subsidie die tot 2020 is afgegeven) 175 euro en dat zal, als het dus aan het Zorginstituut ligt, zo blijven. 

Reden tot zorg

Als er een duidelijke aanleiding is tot verder onderzoek, moet de NIPT volgens het Zorginstituut wél vergoed worden. Over uiterlijk twee jaar moet een nieuw kabinet besluiten of de NIP-test in het basispakket opgenomen zal gaan worden, of de subsidie blijft bestaan (en de NIPT daardoor dus relatief betaalbaar wordt aangeboden) of dat dit wordt afgeschaft en alles geheel voor eigen rekening van de aanstaande ouders zal zijn. 

We wachten het af...

Wat vinden jullie? Moet de NIPT in het basispakket of is het goed geregeld zoals het is?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50