Zorginsituut: 'NIP-test niet opnemen in basispakket'

Zorginsituut:

De NIP-test is sinds 1 april beschikbaar voor alle zwangere vrouwen. Door middel van deze bloedtest kan met bijna 100% zekerheid worden vastgesteld of het ongeboren kindje een geboorteafwijking als de syndromen van Down, Edwards en Patau heeft. 

Het Zorginstituut Nederland heeft minister van Volksgezondheid Edith Schippers geadviseerd deze bloedtest niet in het basispakket van de zorgverzekering op te nemen. Momenteel kost de NIP-test (vanwege een subsidie die tot 2020 is afgegeven) 175 euro en dat zal, als het dus aan het Zorginstituut ligt, zo blijven. 

Reden tot zorg

Als er een duidelijke aanleiding is tot verder onderzoek, moet de NIPT volgens het Zorginstituut wél vergoed worden. Over uiterlijk twee jaar moet een nieuw kabinet besluiten of de NIP-test in het basispakket opgenomen zal gaan worden, of de subsidie blijft bestaan (en de NIPT daardoor dus relatief betaalbaar wordt aangeboden) of dat dit wordt afgeschaft en alles geheel voor eigen rekening van de aanstaande ouders zal zijn. 

We wachten het af...

Wat vinden jullie? Moet de NIPT in het basispakket of is het goed geregeld zoals het is?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


 • rlyblue

  Ik vind dat dit in het basispakket hoort, geheel vergoed.

 • MamaJL

  Uiteindelijk zal het vast in het basispakket komen, met mogelijkheid dit te verzekeren in aanvullende pakketten. Gaat het zo niet met alles?

 • Soccer-Mom

  Het is het een of het ander. Iets dat in de basisverzekering zit, kan niet meer het aanvullende pakket in.

 • Soccer-Mom

  Als het ooit wel in de basisverzekering komt, kunnen ze het onder het eigen risico zetten en dan betaal je nog meer dan nu. Voor nu vind ik het dus een redelijke regeling. Trouwens, de eigen bijdrage is nu € 175,-. De test zelf kost veel meer.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50