Zo voed je een kleintje op die van eten houdt

Zo voed je een kleintje op die van eten houdt

Het is niet altijd even makkelijk om een kieskeurige eter in huis te hebben. Het is vele malen makkelijker als je een kleintje hebt die dol is op verschillende smaken en gerechten. Je kunt hier zelf slim op inspelen, dit is hoe je dat doet:

Begin vroeg

Een vroeg begin is het halve werk! Als je jouw kindje in het eerste levensjaar diverse dingen laat proeven zal dit zijn vruchten afwerpen. Kleintjes hoeven namelijk niet extreem lang op gepureerde hapjes te leven. Sterker nog: als je dit een te lange tijd alleen maar als eten geeft zullen zij andere smaken en texturen wellicht minder aantrekkelijk vinden. Varier daarom met verschillende texturen en smaken.

Sommige texturen liggen hen nu eenmaal niet

Net als volwassenen hebben kinderen voorkeuren voor bepaalde texturen. Er zijn bijvoorbeeld mensen die het niet lekker vinden om een tomaat in een hun mond te persen, of heel gekruid te eten. Kleintjes hebben dit soort ervaringen net zo. Ze hebben voorkeuren voor verschillende smaken, texturen en geuren. Probeer vanaf kleins af aan lekker te experimenteren en laat hen kennis maken met een breed scala aan smaken, geuren en texturen. Bouw dit voorzichtig op, overdrijven is absoluut geen must.

Houd rekening met hun angsten voor het onbekende

Als je een kleintje hebt heb je waarschijnlijk al ervaren dat zij niet altijd even graag verrast worden. Op het gebied van voeding houden zij ervan om te weten wat zij krijgen. Ze weten hoe het gaat proeven en hoe het aan zal voelen in hun mond. Geef het niet per direct op als hij of zij de eerste keer niet toehapt. In het begin zijn ze misschien een beetje bang voor het onbekende maar dit betekent niet dat ze het definitief niet lekker vinden. 

Kijk ook even naar hoe je zelf eet

De manier waarop je gaat eten heeft vaak directe invloed op de manier waarop je kind eet. Als je bijvoorbeeld gespannen aan tafel stapt kan dit ervoor zorgen dat je kindje minder content aan tafel zit. Als je gelukkig en relaxed bent zullen ze veel sneller geneigd zijn om lekker te eten. Een gevoel van vertrouwen zorgt ervoor dat ze meer accepteren. Probeer daarom altijd gezellig en interactief te gaan eten. 

Beperk snacks en junkfood

Als kleintjes vanaf jongs af aan veel snackjes krijgen zullen zij minder snel geneigd zijn om van een zelfgemaakt avondeten te genieten. Pas daarom op met de hoeveelheid voorverpakte snacks. Kies eerder voor snacks waar gezonde vetten in zitten en eiwitten, fruit en groenten zijn uiteraard ook geschikt. Hoe eerder je begint met diverse groenten, hoe eerder zij dit zullen accepteren en zullen leren waarderen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50