Zo merk je dat je baby een groeispurt heeft

Zo merk je dat je baby een groeispurt heeft

Ineens is zijn leukste truitje te klein, of zit dat ene relaxte broekje te strak. Je baby maakt overduidelijk een groeispurt. Er zijn nog andere dingen waaraan je kunt merken dat je baby in een groeispurt zit.

Tijdens het eerste levensjaar groeit je kind het meeste (de periode in de baarmoeder niet meegeteld). In het eerste jaar kan je kind ongeveer 25 centimeter groeien. Lactatiedeskundige Leigh Anne O’Connor zegt dat ze meestal rond drie en zes weken een groeispurt ziet, en rond de drie en zes maanden. Maar bij ieder kind is dat verschillend.

Lees ook:
Alles over de ontwikkeling van je baby

Groeispurt

Zo merk je dat je baby een groeispurt heeft:

1. Je baby heeft constant trek

Net als je een beetje regelmaat in het voedingsschema van je baby hebt, gaat het plotseling weer helemaal anders. Ineens wil je kind om het uur worden gevoed. Als je borstvoeding geeft kan dat betekenen dat je twee tot vier dagen een soort van voedingsmarathon moet doen. Een baby die flesvoeding krijgt, is ineens niet meer voldaan na een flesje.

2. Ander slaappatroon

Sommige ouders zeggen dat hun baby meer slaapt tijdens een groeispurt, andere ouders merken dat hun kind minder goed slaapt tijdens zo’n periode. Een ding is zeker: slaap heeft een grote rol in de aanmaak van een belangrijk groeihormoon. Dus als je baby behoefte heeft aan meer slaap laat dat dan zo en voor degenen die minder slaap nodig heeft: tja, dat wordt iets intensiever rondlopen met je baby om hem in slaap te sussen…

3. Groeipijnen?

Dit kan een gevolg zijn van de eerste twee symptomen van een groeispurt: extra trek en vermoeidheid/slapeloosheid. Want hebben baby’s last van groeipijnen? Volgens Dr. May zou dat best kunnen als je je bedenkt dat de botten en spieren uitgerekt worden door de snelle groei waardoor er pijn kan ontstaan. “We komen dat zeker tegen als kinderen ouder zijn.”

4. Nieuwe trucjes

Bij het groter worden van het lichaam groeien ook de hersenen mee. Het hoeft niet per se gelinkt te worden aan een specifieke groeispurt dat je baby ineens in zijn handen kan klappen of kan omrollen, maar door de groei van de hersenen leert je kleine steeds meer van de wereld. Ook sluit over het algemeen de fontanel als een baby de leeftijd van een jaar heeft bereikt.

Bron: Parents.com

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • MamaJL

    Vanaf 3 jaar is het hier bij de oudste en mindere mate bij de middelste goed raak geweest met groeipijnen. Huisarts adviseerde paracetamolletje voor de nacht en dat deed wonderen. Maar zo zielig als ze zo'n pijn hebben.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50