Zo kwam ik erachter dat ik een zwangerschapsvergiftiging had...

Zwangerschapshypertensie (of pre-eclampsie, zwangerschapsvergiftiging of toxicose) is een aandoening die meestal na de 20e zwangerschapsweek optreedt. De aandoening uit zich door een verhoogde bloeddruk in combinatie met een hoog eiwitverlies via de urine. Het eiwitverlies leidt op zijn beurt tot vochtophoping.

Pre-eclampsie

De aandoening komt helaas voor bij 3 tot 5 procent van de zwangere vrouwen voor die niet eerder zwanger zijn geweest. Ook Kalyn kreeg te maken met pre-eclampsie. In deze video vertelt ze hoe het begon. 

Gezwollen oog en hoge bloeddruk

Al dagen had Kalyn last van zwellingen en vooral in haar voeten, maar de verloskundige vertelde dat dit een zwangerschapskwaal was. Tot ze op een dag wakker werd met een enorm opgezwollen oog. Ze ging naar haar werk en daar kon ze haar bloeddruk opmeten. De bovendruk was op dat moment 147, ook al was ze ontspannen. 

Urine en eiwitten

Opnieuw ging ze naar de verloskundige en daar werd haar bloeddruk opnieuw opgemeten. Dit was inmiddels 160 en toen werd besloten dat Kalyn naar het ziekenhuis moest. Haar urine werd getest op eiwitten. Ook werd gemeten of het aantal ml water dat ze tot zich nam, ook weer uit werd geplast. Dit bleek maar de helft te zijn. 

Uiteindelijk heeft Kalyn een gezonde dochter op de wereld gezet via een keizersnede. Heb jij ook een zwangerschapsvergiftiging gehad?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50