Zeven manieren om beter je grenzen aan te geven

Zeven manieren om beter je grenzen aan te geven
  • in Moeder
  • 1
  • 8187
  • 17/03/2017

Er zijn van die momenten in je leven waarop je achteraf denkt: had ik toen maar wat terug gezegd. Of: was ik toen maar assertiever geweest. Hoe komt het toch, dat wij vrouwen (en sommige mannen) het zo lastig vinden om onze grenzen aan te geven? Waarom vinden wij het woordje 'nee' zo lastig om te zeggen?

Sterker nog, de meeste mama’s die ik zie in de praktijk, voelen ook nog eens een grote behoefte om uit te leggen, waarom ze 'nee' zeggen. Eigenlijk is dit helemaal niet nodig, want het woordje 'nee' is in principe al voldoende. Je hebt antwoord gegeven, de teerling is geworpen, schluss. Ik geef je daarom graag tips om beter je grenzen aan te geven. Gewoon omdat je leven er een stuk makkelijker, en vooral een stuk leuker door wordt.

1. Luister naar je gevoel en volg dit vervolgens. Dus als jij intuïtief al aanvoelt, dat wat er van je gevraagd wordt niet oké is of over je limiet heen gaat, zeg dan nee. Je voelt dit om een reden en het is heel belangrijk om hier gehoor aan te geven.

2. Wees niet bang om anderen teleur te stellen. Het vergt moed om je grenzen aan te geven. Omdat je vaak al in kan schatten, wat het met de andere partij zal doen. Toch is het belangrijk om nee te zeggen, omdat jij anders teleurgesteld zal raken in jezelf.

3. Niemand zal zo goed voor jou zorgen, als jijzelf. Dus als jij al niet voor jezelf opkomt, wie zal het dan wel doen? Neem het heft in eigen handen, oefen in minder lastige situaties. Een afspraak met een vriendin verzetten of afzeggen, is vaak minder moeilijk dan nee zeggen tegen je baas

4. Leer afstand te nemen van mensen en situaties die jouw welbevinden en rust belemmeren. Dus als je merkt dat jouw normen en waarden en je zelfrespect worden verstoord en je uit balans wordt gebracht, denk dan eens goed na. Is dit het echt waard? Of verdien je beter?

5. Je leert mensen hoe ze je mogen behandelen, door wat je zelf toestaat. Dus als jij op tijd zegt: "stop, tot hier en niet verder", zullen mensen hier respect voor hebben. Je gevoel van eigenwaarde zal hierdoor bekrachtigd worden.

6. Vul niet voor een ander in. Denk niet: ze zullen me wel een enorme zeurpiet vinden, als ik dit niet wil doen. Ten eerste weet je niet wat een ander denkt, dus probeer dit niet in te vullen. Ten tweede: dan vinden ze je een zeurpiet. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Dit soort gedachten stellen vaak gerust, dus herhaal deze zo nodig een paar keer. 

7. Stop met door iedereen aardig gevonden te willen worden. Het is iets wat we allemaal doen, please-gedrag vertonen om maar in de smaak te vallen bij anderen. Het is energie-slurpend en een aanslag op je zelfvertrouwen. Als jij jezelf gaat accepteren zoals je bent en oprecht van jezelf leert houden, zal je dit minder snel doen.

Herken je bovenstaande en wil je werken aan meer evenwicht in je leven? Wil je leren hoe je jezelf kan accepteren precies zoals je bent? Check mijn site dan eens, zodat we er samen over kunnen praten. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50