Yes! Vanaf volgend jaar hebben ouders recht op negen weken betaald ouderschapsverlof

Yes! Vanaf volgend jaar hebben ouders recht op negen weken betaald ouderschapsverlof

In Nederland hebben we recht op 26 weken ouderschapsverlof in de eerste acht jaar na de geboorte van een kind, maar dit is onbetaald tenzij er iets is geregeld in je cao. Vanaf volgend jaar komt er wat die betaling betreft verandering in.

Afgelopen week stemde de Tweede Kamer in met een voorstel van minister Wouter Koolmees om ouders negen weken betaald ouderschapsverlof te geven. Als ze het verlof in het eerste jaar na de geboorte opnemen, betaalt de overheid tot maximaal de helft van hun salaris terug, meldt AD.nl. De regeling gaat vanaf 2 augustus 2022 in.

De uitbreiding van het ouderschapsverlof was nodig omdat er een nieuwe Europese richtlijn ligt waarin staat dat ouders twee maanden recht hebben op betaald verlof.

Lees ook:
Lees alles over het ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof nu te duur

Omdat het voor ouders soms te duur is om onbetaald ouderschapsverlof op te nemen, neemt slechts een derde van de Nederlandse ouders gebruik van deze regeling. Door de nieuwe regeling hoop minister Koolmees dat de drempel om tijdelijk minder te werken omlaaggaat. “Door het ouderschapsverlof deels te betalen wordt het makkelijker om zowel een baan te hebben als meer tijd thuis te besteden. En dat is belangrijk, want in het eerste jaar maken stellen afspraken over de werk- en zorgverdeling.”

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal was hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • NYVM

    Ik vind dat er in Nederland te weinig verlof wordt gegeven. Belachelijk. Ik probeer nu ritme in mijn baby te krijgen met het drukkende gevoel dat ik over 1,5 week ga werken en degenen die op der gaan letten iets kunnen doen waar zij vertrouwd aan zal zijn. Bij onze eerste dochter resulteerde het in heel de avond en nacht bij mama zij en drinken. Een baby heeft gewoon zijn moeder nodig en niet zo snel al gepusht worden in verwachtingen waar je bijna een burn out van zou krijgen.

    Daarbij vind ik het stom dat de regeling pas volgend jaar augustus ingaat.. als je het besluit, laat het dan gewoon ingaan. Net als die van 1 juli vorig jaar voor de vaders. 30 juni had je pech, is toch belachelijk..

  • Aapjeguppie

    Betaald tot een maximum van 50% van je salaris dus ik vraag mij af hoeveel gezinnen door kunnen gaan doen. Nu neemt slechts 1/3e het verlof op naar ik kan mij slecht voorstellen dat dit straks 80% zal zijn. Het blijft een luxe om dit verlof op te kunnen nemen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50