Wetenschapper: negatief zelfbeeld meisjes komt door moeder

Wetenschapper: negatief zelfbeeld meisjes komt door moeder

Veel jonge meisjes hebben een negatief zelfbeeld. Lang werd de oorzaak hiervan gezocht bij de manier waarop fotomodellen bewerkt worden en de graatmagere Barbie's waarmee onze dochters spelen. Nu blijkt echter uit onderzoek dat een negatief zelfbeeld bij meisjes voornamelijk te wijten is aan de moeders. 

Onderzoekster Stefanie richtte zich de afgelopen zeventien jaar op het onderwerp en ze kwam tot een schokkende conclusie: meisjes raken in hun zelfbeeld voornamelijk beïnvloed door hun moeder. Haar jarenlange onderzoek begon voornamelijk uit haar eigen ervaring: "Mijn moeder was altijd bijzonder kritisch over haar eigen uiterlijk. Ze vond zichzelf altijd te dik en zei dat ook regelmatig. Ze had vooral problemen met haar bovenarmen, liet ze altijd merken." Ook Stefanie's oma en tantes hadden veel op hun eigen lichaam aan te merken en roddelden regelmatig over het uiterlijk van andere vrouwen. 

Zelfbeeld

Volgens Stefanie had al deze negativiteit een groot effect op haar eigen zelfbeeld. "Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het eerst ontevreden was over mijn eigen lichaam, maar ik denk dat dat altijd al zo is geweest," ze vervolgt: "ook ik was op een gegeven moment obsessief bezig met mijn 'dikke bovenarmen' die bij nader inzien helemaal niet buitenproportioneel zijn!" Uit onderzoek van Stefanie is gebleken dat ongeacht het uiterlijk van een meisje, haar zelfbeeld was altijd vergelijkbaar met het zelfbeeld van haar moeder. Anders gezegd: als haar moeder heel negatief was over haar uiterlijk, was haar dochter dat ook. 

Onderzoek

Uit diverse onderzoeken blijkt dat meisjes negatiever zijn over hun zelfbeeld dan jongens. Zo bleek uit een peiling van de WHO (World Health Organization) dat meisjes zichzelf vaker dik vinden dan jongens, terwijl jongens feitelijk gezien vaker last hebben van overgewicht. Bovendien is zo'n 85-90% van de mensen die plastische chirurgie ondergaat vrouw én zijn negen van de tien anorexia-patiënten vrouw. Nog schokkender: 40% van de meisjes tussen vijf en acht jaar (!) geeft aan dat ze graag slanker zou willen zijn!!! 

Belangrijke boodschap!

Dus lieve moeders, een hele belangrijke boodschap aan onze dochters: laten we ons níet meer negatief uitlaten over onze lichamen! Sowieso niet als ze erbij zijn, maar liever gewoon helemaal niet! Draag kleding die je leuk vindt en ga gewoon mee zwemmen, ook als je je niet heel prettig voelt in een badpak. Het gaat er voor je kind niet om hoe je eruit ziet, het gaat erom dat je er bent! 

Hoe is jouw zelfbeeld? En heb je er wel eens bij stil gestaan dat dat effect heeft op je dochter?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (10) Stuur een bedankje


 • Krfm

  Totaal niet herkenbaar mijn moeder was heel zelfzeker en ik niet

 • keizerswensje

  voor velen blijkbaar herkenbaar maar bij mij totaal niet.

  ik heb een moeder die heel erg onzeker is over haar uiterlijk terwijl ik me nu eens aan niets echt stoor aan mezelf.

  nee ik ben niet perfect, bij lange na niet want ja ik heb wat striemen, mijn hoofd staat nog steeds vol puisten en ik heb geen mooie ronde heupen maar eerder vreemd hoekige heupen.

  en ja als puber stoorde ik me wel aan vanalles (mede dankzij mijn moeder -en stiefvader- die het ook nodig vond-en- opmerkingen te maken over hetgeen zij als mankement-en- zag-en- aan mij) maar eenmaal het huis uit (20j) begon ik steeds zelfzekerder te worden over mijn uiterlijk want hé, ik heb een gezond gewicht en heb geen fysieke kwaaltjes en da's toch nog steeds belangrijker dan eruitzien als een angel van victoria secret in mijn ogen?

 • I-surrender

  Ik zal het maar niet aan mn moeder laten lezen :p

 • Treasure°

  Mijn moeder was wel zelfverzekerd over zichzelf.

  Maar was toch heel kritisch over mijn uiterlijk. Ik was volgens haar nooit goed zoals ik was. Ik was niet meisjesachtig genoeg, niet leuk genoeg. En was meer eigenzinnig dan andere kinderen. Waardoor ik jarenlang iemand anders wilde zijn.

  In mijn puberteit werd ik het zo zat. Ik verfde mijn haar knalrood en droeg alternatieve kleding. Waar ik me goed bij voelde.

  Het kan inderdaad heel schadelijk zijn voor een kind. Ik verbrak uiteindelijk zelfs jarenlang het contact met mijn moeder. Omdat contact met haar mijn onzekerheid triggerde. Zodra ik haar sprak voelde ik mijn zelfbeeld omlaag gaan.

  In tijden dat ik mijn moeder niet sprak voelde ik mij zoveel sterker, meer zelfverzekerd en dus veel gelukkiger.

  Ik weet uit ervaring absoluut zeker dat een moeder sterke invloed heeft op het zelfbeeld van haar dochter. Gegevens uit wetenschappelijk onderzoek heb ik daar (helaas) niet voor nodig. 😔

 • Shrimp

  Eens, maar zit ook een heel deel bij wat je in je puberteit meemaakt. Nu is er niks mis met mn zelfbeeld, met die van mn moeder ook niet en van mn dochter ook niet. Maar toen ik 12 was, oh wat wilde ik graag bij de populaire meiden horen. Dat kwam vooral omdat ik zoals ik was niet geaccepteerd werd, dus dan moet je een " nieuwe" ik uitvinden. Ik ben een beetje " te" voor sommigen haha. Later weer goedgekomen maar mn zelfbeeld was in die jaren echt niet top en dat had niks met mn moeder te maken. Sommige dingen raken nog steeds een gevoelige snaar. Zo kwamen er gister jongens voorbij...puberjongens " volgens mij heeft zij anorexia" auwtsj...flashbacks. Kon het relativeren maar tdeed toch pijn. Heb ook meteen geroepen " klopt niet jongen, altijd zo mager geweest " maar het steekt... je zou bijna weer in die pubergedachtes verzinken. " vind iedereen dat? Is het echt zo erg?" En dat had dus nothing nada niksjes te maken met mn moeder.

 • Pooh-Lover

  Amen!

 • Littlecutie

  Super artikel!!!

 • Nx4

  gelukkig hebben mijn meiden een goed zelfbeeld. of dat nou komt omdat ik zelf ook wel goed in me vel zit of niet geen idee. maar indd het id een goed artikel.

 • nog-even!  En dan hebben we het nog niet eens over alle anti-suiker-bang-voor-eten-hype waarachter een groot aantal anorexiamoeders zich verschuilt... We gaan de gevolgen van alle niet-door-artsengeconstateerde voedselallergiën steeds vaker tegenkomen... Kijk maar naar het bericht uit België waar ouders zo bang waren voor alles, dat ze hun baby uitgehongerd hebben met ' alternatieve' melk...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden