Welke zwangerschapscursussen kun je volgen?

Welke zwangerschapscursussen kun je volgen?

Er zijn tal van zwangerschapscursussen die je kunt volgen om je goed voor te bereiden op de bevalling. Tijdens een zwangerschapscursus leer je zowel mentale als fysieke oefeningen om voorbereid de bevalling in te gaan. Maar welke soorten zwangerschapscursussen zijn er?

Wanneer volg je een zwangerschapscursus?

Een zwangerschapscursus volg je als je voorbereid de bevalling in wilt gaan. Je leert tijdens zo’n cursus handige oefeningen om je zelf gecontroleerd te houden tijdens de bevalling. Daarbij krijg je meer informatie van het bevalproces en weet je dus wat je te wachten staat. De meeste vrouwen volgen een zwangerschapscursus in hun tweede en/of derde trimester. Zorg dat je op tijd ingeschreven bent bij een cursus omdat er vaak wachtlijsten zijn.

Zwangerschapsgym

Zwangerschapsgym is een cursus waarbij je de focus legt op je spieren. Er worden oefeningen gedaan die draaien om het verstevigen en soepeler maken van de spieren die je tijdens de zwangerschap belast. Ook worden er technieken aangeleerd om te kunnen ontspannen. Zo leer je beter met krampen tijdens de zwangerschap en bevalling omgaan.

Zwangerschapsyoga

Zwangerschapsyoga is bedoeld om ontspannende technieken te oefenen. Denk aan het leren van verschillende ademhalingsoefeningen zoals puffen en het opvangen van weeën. Tijdens zwangerschapsyoga wordt ook de focus gelegd op een goede lichaamshouding om je lichaam zo min mogelijk te belasten tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapszwemmen

Tijdens een cursus zwangerschapszwemmen kan je verlichting in je lichaam voelen door het drijven in het water. Er worden ook oefeningen gegeven die je spieren versterken. 

Hypnobirthing

Hypnobirthing is een zwangerschapscursus waar je leert om in een diepe staat van ontspanning terecht te komen. Door deze oefeningen te leren kan je de weeën beter opvangen en zou dit zelfs minder tot geen pijn meer doen. Leer hier meer over hypnobirthing.

Mensendieck

Bij deze cursus leer je hoe je bewegingen en houdingen het beste kunt aannemen tijdens je zwangerschap. Zo leer je op een goede manier zitten, tillen en lopen om rug- en bekkenpijn te voorkomen.

Zwangerschapshaptonomie

Tijdens een cursus haptonomie leer je contact te maken met de nog ongeboren baby. Je probeert al een band op te bouwen met het kind door middel van aanrakingen op de buik. Ook leer je om de baby te begeleiden om een goede positie aan te nemen in de buik. Een cursus zwangerschapshaptonomie doe je samen met je partner, daarbij leert je partner verschillende massagetechnieken om verlichting te kunnen bieden.

Groepscursus of individuele cursus?

Het voordeel van een groepscursus is het uitwisselen van ervaringen en informatie met andere zwangere vrouwen. Zo zit je samen in hetzelfde schuitje en leer je ook nieuwe mensen kennen. Als je het prettiger vindt om individuele begeleiding te hebben, kan je er ook voor kiezen om een zwangerschapscursus alleen te volgen. Deze optie verschilt per cursus en bedrijf.

Met of zonder partner?

De meeste zwangerschapscursussen organiseren een partneravond. Zo is er een mogelijkheid om je partner mee te nemen en kennis te laten maken met de cursus. Ook worden er handige oefeningen gegeven voor de partner om jou te ondersteunen. Bij sommige cursussen mag de partner altijd mee. Dit verschilt per bedrijf. Als jij en je partner hier geen behoefte aan hebben, hoeft dit natuurlijk niet.

Welke zwangerschapscursus heb jij gevolgd?

Lees ook: 

Hoe betrek je je partner bij de zwangerschap? 13 tips! 
Waarom hypnobirthing jou helpt bij de bevalling

Bron: Consumentenbond & Wij.nl

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Ikendochter

    Heb niets gevolgd

    Je weet toch nooit hoe je bevalling loopt dus ik zag er zelf het nut niet van in.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50