Wel of niet samen in bed? Is dat wel zo veilig?

Wel of niet samen in bed? Is dat wel zo veilig?

Heerlijk vind ik het die dromerige nachten met mijn kleintje in bed. 's Nachts draai ik rondjes om hem heen. Eerst de linkerborst, dan de rechterborst. Heerlijk dat ik 's nachts niet mijn bed uit hoef, maar hem gewoon naar me toe grabbel om te voeden. Echter, is het wel zo veilig? 

Wiegendood

Volgens de deskundigen op het consultatiebureau niet. Bij mijn laatste consult gaf ik aan dat hij 's nachts nog vaak kwam en ik hem daarom bij mij in bed houd. De kinderarts keek me serieus aan en zei dat ze me toch wel moest meedelen dat er een verhoogde kans op wiegendood is bij het samen in een bed liggen.

Ik ga echt niet op heb liggen 

'Maar hij heeft een eigen slaapzak', zei ik. Dat zou blijkbaar niks uitmaken. Het verband is wetenschappelijk gelegd. Wat dan precies het verband is begrijp ik eigenlijk nog steeds niet. 'Ik ga echt niet op hem liggen hoor'. 'Dat doen moeders niet, ben je zelf moeder?' Ze leek me erg jong. Maar blijkbaar was ze zelf toch moeder. 'Oh sorry'. 'Je ziet er erg jong uit.' Mijn vriend zat naast me te gniffelen. 'Er bestaan ook co-sleepers', zegt ze vriendelijk. 'Ja dat weet ik, maar die heb ik niet'. Eigenlijk bedoel ik, die wil ik niet. Als we de deur uitlopen, twijfel ik uiteraard toch. 'Vind jij het gevaarlijk?' vraag ik mijn vriend. 'Tja je moet het zelf weten', zegt hij, 'gewoon je intuïtie volgen.'

Het is maar net welk onderzoek je leest

Mijn intuïtie zegt duidelijk wél samen slapen. Ik heb zelfs het idee dat ik hem voel en continu bewust ben van zijn ademhaling. Zonder dat ik er slecht door slaap. Het voelt zó natuurlijk. Als ik op Google speur, wordt dit onderschreven. Samen slapen helpt de baby met het reguleren van hartslag en de ademhaling. Ook is het goed voor de hechting en zijn gevoel van geborgenheid. De baby slaapt bovendien meer en dieper door de aanwezigheid van zijn moeder. Er zijn ook onderzoeken die aangeven dat het de kans op wiegendood juist verkleint. Dan kies ik voor dat onderzoek. Want ik wil rondjes om hem heen draaien, linkerborst, rechterborst. Heerlijk... 

Doen jullie aan co-sleeping?

Ik ben Joke en ik ben newborn- en gezinsfotograaf bij Precious People Media. Ik vind het belangrijk dat een fotoshoot bij mij niet alleen hele mooi foto’s oplevert, maar ook een bijzonder fijne ervaring is. Het helpt daarbij enorm dat ik zelf moeder ben van drie kleine kinderen (4,2 en bijna 1). 

Reageer op dit artikel

reacties (14) Stuur een bedankje


 • Nx4

  Ik heb met al mijn kinderen samen geslapen en nog steeds, de 4de is nu 16 maand en slaapt heerlijk naast mij, ze drinkt snachts nog bv ook.

  Ik zou niet anders willen en mijn kinderen ook niet

 • Lispeltuut

  Hier sliepen ze ook meestal bij ons. Niet eens zozeer omdat het onze keus was, maar omdat ze anders niet sliepen.

  Ik ben wel erg benieuwd of er ooit is vastgelegd waar de kindjes sliepen op het (vermoedelijk) moment van overlijden met als reden wiegendood. Als de arts de waarheid spreekt, zou er ergens vastgesteld moeten zijn dat er meer kindjes bij hun ouder(s) in bed lagen op dat moment, dan dat ze in hun eigen bedje lagen.

 • Kim991

  Met m'n oudste ging k half rechtop tegen m'n kussen aan 'liggen' en dan zij op me borst, bij elke beweging die ze maakte schrok ik dan wakker. Ons 2e kindje komt ook bij ons op de kamer te liggen in een wiegje, als ze dan gevoed is, dan weer lekker op me borst dommelen.

 • Kim991

  Met m'n oudste ging k half rechtop tegen m'n kussen aan 'liggen' en dan zij op me borst, bij elke beweging die ze maakte schrok ik dan wakker. Ons 2e kindje komt ook bij ons op de kamer te liggen in een wiegje, als ze dan gevoed is, dan weer lekker op me borst dommelen.

 • Mamaromina

  Wij doen het nu al 2jaar. Ik het begin lag hij in een wiegje naast ons bed, maar na een paar weekjes sliep hij gewoon bij ons. Ik heb me erg goed ingelezen over wat veilig is en wat niet. Zo wordt het enkel als veilig beschouwd als de moeder borstvoeding geeft, niet onder een donsdeken slaapt en in de maternale houding slaapt. Kindje moet altijd aan de kant van de moeder slapen en niet tussen beide in.

  Dus ja, de kans op wiegendood is groter, maar vaak ook omdat mensen het niet veilig doen. Kindjes er tussenin laten slapen, geen borstvoeding geven..

 • Vivien

  Weet jij waarom het alleen veilig is als je borstvoeding geeft dan? Had ik nog nooit van gehoord 😉

 • Jojo91

  Ik geloof omdat je dan dezelfde slaapcyclus hebt als je baby. Je slaapt op dezelfde momenten licht en diep. Als je kindje dan licht slaapt en beweegt of anders gaat liggen merk je dat omdat je zelf ook licht slaapt.

 • Mamaromina

  Ja omdat je dan blijkbaar een bepaald hormoon hebt, waardoor je meteen reageert op je kindje. Dat zou je blijkbaar niet hebben als je geen borstvoeding geeft.

 • Lispeltuut

  Hier lag ze er inderdaad tussenin, omdat ik bang was dat ze eruit zou rollen.

 • My-Pride-and-Joy

  Ja ik doe er wel aan. Vind het heerlijk om samen te slapen. Bij mijn zoon heb ik het gedaan en ga het straks weer doen als het kindje in het begin niet in zijn eigen bedje wil slapen.

 • MamaJL

  Nee, want er zijn dus echt moeders die in hun slaap wel bovenop hun kind gerold zijn waardoor het stikte. Gebeurt gelukkig echt bijna nooit. Maar zelfs als dat niet mis gaat is er nog het risico van rebreathing, wat wellicht nog meer gevaar oplevert. Dus als mijn kind in mijn bed ligt doe ik zelf geen oog dicht. Ik denk dat cosleepers hele goede uitvindingen zijn.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50