Wel of niet samen in bed? Is dat wel zo veilig?

Wel of niet samen in bed? Is dat wel zo veilig?

Heerlijk vind ik het die dromerige nachten met mijn kleintje in bed. 's Nachts draai ik rondjes om hem heen. Eerst de linkerborst, dan de rechterborst. Heerlijk dat ik 's nachts niet mijn bed uit hoef, maar hem gewoon naar me toe grabbel om te voeden. Echter, is het wel zo veilig? 

Wiegendood

Volgens de deskundigen op het consultatiebureau niet. Bij mijn laatste consult gaf ik aan dat hij 's nachts nog vaak kwam en ik hem daarom bij mij in bed houd. De kinderarts keek me serieus aan en zei dat ze me toch wel moest meedelen dat er een verhoogde kans op wiegendood is bij het samen in een bed liggen.

Ik ga echt niet op heb liggen 

'Maar hij heeft een eigen slaapzak', zei ik. Dat zou blijkbaar niks uitmaken. Het verband is wetenschappelijk gelegd. Wat dan precies het verband is begrijp ik eigenlijk nog steeds niet. 'Ik ga echt niet op hem liggen hoor'. 'Dat doen moeders niet, ben je zelf moeder?' Ze leek me erg jong. Maar blijkbaar was ze zelf toch moeder. 'Oh sorry'. 'Je ziet er erg jong uit.' Mijn vriend zat naast me te gniffelen. 'Er bestaan ook co-sleepers', zegt ze vriendelijk. 'Ja dat weet ik, maar die heb ik niet'. Eigenlijk bedoel ik, die wil ik niet. Als we de deur uitlopen, twijfel ik uiteraard toch. 'Vind jij het gevaarlijk?' vraag ik mijn vriend. 'Tja je moet het zelf weten', zegt hij, 'gewoon je intuïtie volgen.'

Het is maar net welk onderzoek je leest

Mijn intuïtie zegt duidelijk wél samen slapen. Ik heb zelfs het idee dat ik hem voel en continu bewust ben van zijn ademhaling. Zonder dat ik er slecht door slaap. Het voelt zó natuurlijk. Als ik op Google speur, wordt dit onderschreven. Samen slapen helpt de baby met het reguleren van hartslag en de ademhaling. Ook is het goed voor de hechting en zijn gevoel van geborgenheid. De baby slaapt bovendien meer en dieper door de aanwezigheid van zijn moeder. Er zijn ook onderzoeken die aangeven dat het de kans op wiegendood juist verkleint. Dan kies ik voor dat onderzoek. Want ik wil rondjes om hem heen draaien, linkerborst, rechterborst. Heerlijk... 

Doen jullie aan co-sleeping?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Joke en ik ben newborn- en gezinsfotograaf bij Precious People Media. Ik vind het belangrijk dat een fotoshoot bij mij niet alleen hele mooi foto’s oplevert, maar ook een bijzonder fijne ervaring is. Het helpt daarbij enorm dat ik zelf moeder ben van drie kleine kinderen (4,2 en bijna 1). 

Reageer op dit artikel

reacties (14) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50