Wauw: zoveel kost de sportclub van je kind per jaar

Wauw: zoveel kost de sportclub van je kind per jaar

We weten allemaal hoe belangrijk beweging voor onze gezondheid is. Onze kinderen naar één (of meer) sportclubjes sturen is dan ook een vast onderdeel in de opvoeding van veel gezinnen. 

Sta je dan, langs een tochtig voetbalveld, in een benauwd zwembad of elke zaterdagochtend tussen de paardenstallen. Als je je kind ziet stralen, is het goed. Maar bij elke sport hoort een bijbehorend prijskaartje. De KU Leuven berekende welke kosten bij welke sporten kwamen kijken. En wij kunnen vast verklappen dat de populairste sporten helaas alles behalve de goedkoopste zijn. 

Gemiddelde kosten

De KU Leuven ontwierp een tabel waarin precies terug te zien is hoeveel welke sport jaarlijks kost. Let wel op: het gaat hier om een gemiddelde. Je kind heeft als wielrenner in spé namelijk niet elk jaar een nieuwe racefiets nodig. De onderzoekers zijn trouwens uit gegaan van de kosten voor de sport op zich, maar ook van de prijs voor aanschaf van de benodigde spullen: een sporttenue en andere items die belangrijk zijn. 


Bron afbeelding: Onderzoeksgroep Sport- & Bewegingsbeleid, KU LeuvenUitgaven door kinderen per sporttak

We zien bijvoorbeeld dat voetbal €458,- op jaarbasis kost en paardrijden €807,- Helaas hebben de onderzoekers de kosten voor het vervoer niet meenomen in de berekening. Je kunt je namelijk voorstellen dat een kind dat twee keer in de week moet trainen én ieder weekend een wedstrijd moet spelen, ervoor zorgt dat er de nodige liters benzine doorheen gaan. 

Sporten alleen voor rijken?

Zoals je ziet is sporten dus best een kostenpost. Helaas kan het prijskaartje een reden zijn voor gezinnen met een lager inkomen om van een sport af te zien. Gelukkig zijn er in Nederland veel gemeentes fondsen beschikbaar voor gezinnen met een laag inkomen. Je kunt op de site van het Jeugdsportfonds opzoeken welke gemeentes hier aan meedoen en aan welke voorwaarden je moet voldoen om op een financiële tegemoetkoming te kunnen rekenen. 

Op welke sport zit jouw kind? En klopt de berekening van de KU Leuven volgens jou?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


 • nog-even!

  Ik neem aan dat dit onderzoek in België is uitgevoerd?

 • Nx4

  oudste dochter zit op voetbal. 2 x per week trainen en op zaterdag wedstrijd.

  andere dochter doet aan turnen 1 x per week. jongste start in maart met zwemles 2 x per week.

  voetbal en turnen kloppen wel ong qua prijs alleen zwemmen kost wel wat meer. ik betaal 900 voor een jaar maar dan heeft hij wel gegarandeerd a b en c.

 • gewoonmoeders

  ik denk niet dat ze het over zwemles hebben maar over een gewone zwemclub. iets zoals aquavit voor kinderen of webstrijd zwemmen / duiken ectra.

  echte zwemles is iets anders. en is hierin niet ter spraken. de kosten van zwemles is trouwens ook heel verschillend per gemeente. ik betaal 750 euro voor het a en b diploma. daarin zitten alle kosten verwerkt en mag ze er net zolang over doen als dat nodig is. ze mag dab 2x per week komen zwemmen. voor 1x per week zwemles kost het 650 totaal.

  een vriendinnetje van mij woont in een andere regio en zij betaald 35 euro per maand voor 1x zwemles per week en moet dan de inschrijfkosten en het diploma kosten apart betalen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50