Wat kost een kind grootbrengen nou eigenlijk? (schrik niet..!)

Wat kost een kind grootbrengen nou eigenlijk? (schrik niet..!)
  • in Baby
  • 0
  • 4279
  • 18/12/2015

Jullie hebben besloten dat jullie willen proberen een kindje te krijgen, hoe leuk?! Maar… daar zitten wellicht meer financiële gevolgen aan dan je denkt. Want wat kost het nu eigenlijk: een kind grootbrengen?

Van hele kruiwagens vol luiers tot schooltassen, van babykamers inrichten tot tienerkamers behangen, van peuterballet tot hockeytraining en van kinderopvang tot collegegeld: een kind grootbrengen gaat je niet in de financiële koude kleren zitten zullen we maar zeggen. Maar met welk bedrag moet je nou in godsnaam rekening houden?

Kosten volgens het CBS
Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft hier weleens onderzoek naar gedaan en komt met het volgende (gemiddelde!) resultaat. Het eerste kind kost ongeveer 18% van je nettoloon. Als je uitgaat van een nettogezinsinkomen van € 2000 per maand dan betekent dit €360 per maand. Uiteraard is dit een schatting. Tot je kind 18 is geworden kom je gemiddeld uit op € 77.760 in totaal. Háálelujah, die laten we even bezinken.

En een tweede kind? Nee, gelukkig betekent dit niet automatisch dat je dan het dubbele (36% van jullie inkomen) kwijt bent. Gemiddeld blijft het onder de 30% van jullie netto loon.

Word je gezin groter dan twee kinderen dan kunnen de kosten weer aardig oplopen. Bij drie kinderen moet je rekening houden met ongeveer 33% procent van jullie netto inkomen. Maar de kosten van bijvoorbeeld kinderopvang worden vaak zo hoog dat het dan financieel zelfs voordeliger kan worden dat één ouder stopt met werken. Daarnaast krijg je bij een gezin van meer dan drie kinderen ook te maken met ruimtegebrek als je in een doorsnee eengezinswoning woont. De kosten kunnen dan dus erg oplopen terwijl het eigenlijk niet meer te doen is dat beide ouders werken.

Kosten besparen
De conclusie van dit verhaal? Als je ergens kosten kunt besparen als je kinderen hebt, is dat toch wel érg gewenst. Nu verschijnt er binnenkort een uitgebreid artikel op Babybytes met tips om kosten te besparen, maar we geven je alvast één tip: kijk even op bespaar.babybytes.nl. In samenwerking met Sloopdecrisis.nl hebben we namelijk speciaal voor jou als Babybytes-bezoeker korting geregeld op je energierekening. Stap nu over van energieleverancier en bespaar gemiddeld honderden euro’s per jaar!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Sloopdecrisis.nl. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50