Wat is (verborgen) reflux en wat kun je eraan doen?
- Redactie
- in Baby
- 0
- 61355
- 02/11/2019
In een eerdere blog heb ik al eens verteld dat onze zoon Tommy last kreeg van een verborgen reflux. Omdat dit de week nadat de kraamhulp vertrokken was begon, was dit een extra pittige tijd. Een verborgen reflux kan behoorlijk stressvol zijn voor zowel je kindje als voor de ouders. Je kindje huilt veel en heeft er waarschijnlijk ontzettend veel last van. In onderstaande blog leg ik uit wat reflux is en wat je er eventueel aan kunt doen.
Wat is een (verborgen) reflux?
Bij (verborgen) reflux stroomt de maaginhoud van je baby terug de slokdarm in. De oorzaak hiervan is een niet volledig ontwikkeld maagklepje. Dit komt bij baby’s wel vaker voor. De maagklep sluit de maag niet geheel af. Ook kan een verslapping van de sluitspier van het maagklepje de oorzaak zijn. Je hebt twee verschillende vormen van reflux.
- Gewone reflux
Een gewone reflux houdt in dat de inhoud van de maag de slokdarm instroomt en je kindje het uitspuugt. Sommige kindjes geven een klein beetje voeding terug en andere kindjes een halve fles. Dit verschilt per kind en kan per periode verschillen. Niet alle kindjes hebben hier evenveel last van.
- Verborgen reflux
Bij een verborgen reflux loopt de voeding ook de slokdarm van je kindje weer in maar slikt deze het vervolgens weer door. Hierdoor gaat de vaak zure voeding twee keer door de slokdarm. Dit veroorzaakt een scherpe brandende pijn en je kindje kan hier erg van slag van raken.
Deze refluxen zijn nog onderverdeeld in drie subgroepen n.l. ongecompliceerde reflux, gecompliceerde reflux en atypische reflux. Deze geven de ernst van de reflux aan, aan de hand van bijkomende symptomen.
Hoe herken je een verborgen reflux?
Een gewone reflux is vrij gemakkelijk te herkennen omdat je kindje de voeding weer uitspuugt. Maar omdat je een verborgen reflux, zoals de naam al aangeeft, niet ziet kan het moeilijker zijn deze te herkennen. Er zijn wel een aantal punten waar je op kunt letten.
- Je kindje kan zuur uit zijn of haar mondje ruiken
- Je kindje slikt veel, vooral na de voeding
- Huilt als je hem plat legt (ook bij gewone reflux)
- Krijst en word rood, je ziet ook aan het gezichtje dat het pijnlijk is
- Je kindje wilt veel drinken. Drinken verzacht de keel weer
- Heeft veel de hik
- Slaapt niet veel en/of niet lang
Artsen en andere medici zijn tegenwoordig heel voorzichtig met het geven van medicatie voor reflux omdat dit nogal wat bijwerkingen kan hebben. Ook onderzoeken als röntgenonderzoek, gastronomie en een 24-uurs PH meting worden alleen in ernstige gevallen uitgevoerd.
Wat je kunt proberen en wat bij ons heel goed hielp was de voeding indikken met Johannesbroodpitmeel. Nutrilon heeft deze op de markt maar het is ook te koop in verschillende reformwinkels. Als je borstvoeding geeft kun je kolven en zo de voeding in een fles indikken of aanlengen met water en er een papje maken, dit geef je dan met een lepeltje voor de borstvoeding. Ook is het raadzaam om je kindje tot minstens een halfuur na de voeding rechtop te houden. En in bed het matrasje een beetje omhoog te leggen. Zo kan de voeding minder goed de slokdarm weer inlopen.
Vermoed je een (verborgen) reflux en heeft je kindje hier veel last van of maak je, je zorgen? Maak dan een afspraak met je huisarts of vraag advies aan het consultatiebureau
Bron: Eigen ervaring en https://www.mlds.nl/ziekten/reflux-bij-babys/
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)