Je baby groeit als kool, de eerste hapjes zijn achter de rug en dan komt er ineens dat moment: de eerste boterham. Spannend, maar ook leuk. Alleen wat smeer je erop? Geen chocopasta of hagelslag natuurlijk, maar wat dan wél?
Wat is het beste broodbeleg is voor baby’s, vanaf wanneer je het kunt geven en hoe help je die kleine ontdekker aan gezonde eetgewoontes? Dit is een smakelijke gids voor de allerkleinste boterhamliefhebbers.
Wanneer mag je baby brood eten?
Meestal begint de ‘broodfase’ ergens tussen de 6 en 8 maanden, afhankelijk van hoe goed je baby al kan kauwen en slikken. Begin met zachte korstloze stukjes of week het brood licht in wat (afgekoelde) moedermelk, formule of water. Volkorenbrood is prima, maar let erop dat het niet té vezelrijk is voor jonge darmpjes. Begin bijvoorbeeld met licht volkoren of halfvolkoren brood.
De basics: wat niet smeren
Laten we eerst even wat broodbeleg afvinken dat níét geschikt is:
Honing – kans op botulisme en mogen kinderen pas vanaf 1 jaar
Chocopasta, hagelslag, jam – te veel suiker en weinig voedingswaarde
Zoute vleeswaren – te veel zout voor die kleine niertjes
Pindakaas met toegevoegde suiker en zout – kies altijd de 100% variant
Leversmeerworst of -paté - te zout en te veel verzadigd vet
Smeerkaas of gewone kaas - te zout en te veel verzadigd vet
Brood met boter
Smeer altijd wat margarine, halvarine of roomboter op het brood van je baby. Deze vetten leveren belangrijke bouwstoffen én vitamines A, D en E.
Volgens het Voedingscentrum is margarine de beste keuze voor jonge kinderen: het bevat veel goede, onverzadigde vetten en extra vitamine D. Halvarine is ook prima. Roomboter bevat vooral verzadigd vet en minder vitamine D, en wordt daarom iets minder aangeraden.
De toppers: gezond broodbeleg voor baby’s
Hoewel het voor de meeste hapjes-fase nog niet nodig is om brood te beleggen (alleen wat zachte margarine is voldoende), is het op een gegeven moment leuk en lekker om wat te variëren in broodbeleg. Dit zijn de béste keuzes: gezond, voedzaam én verrassend lekker.
1. Avocado
Romig, zacht en boordevol goede vetten. Prak het tot een gladde spread, eventueel met een drupje citroensap. De meeste kindjes vinden het heerlijk.
2. Groentenpuree (zoals wortel of pompoen)
Zelfgemaakte puree van zachte groenten is een verrassend lekker broodbeleg. Mild, zoetig en bomvol vitamines.
3. Gepureerd fruit
Banaan of mango pureren en op het brood smeren is ook een goede manier om je kindje wat extra vitamines te geven.
4. Zelfgemaakte hummus
Mix kikkererwten, citroensap, tahin en olijfolie door elkaar en je hebt een heerlijke zelfgemaakte hummus voor op brood. Aangezien er verder geen kruiden of zout aan toegevoegd is, is het gezond een perfecte optie voor wat oudere baby’s.
5. Geprakte ei
Hardgekookt ei prakken met een drupje water of een beetje olie (het liefst extra vierge olijfolie). Een ei is rijk aan eiwitten en ijzer.
6. Cottage cheese of hüttenkäse
Mild van smaak, eiwitrijk, en makkelijk smeerbaar. Kies voor een variant met zo min mogelijk zout.
7. 100% pindakaas of notenpasta
Rijk aan gezonde vetten, maar let op: altijd dun smeren en goed roeren (olie komt vaak bovenop).
8. Vis of vlees
Vanaf de 10 maanden kun je je kindje ook vis, magere vleeswaren zoals kalkoen-, kipfilet of ham geven.
Is appelstroop en jam gezond als broodbeleg?
Een boterham met appelstroop of jam kan prima – als je kind verder gezond eet. Kies bij voorkeur voor halvajam of suikervrije jam, daarin zit minder suiker.
Appelstroop bevat ijzer, maar ook veel suiker: één portie (20 g) staat gelijk aan zo’n 3 suikerklontjes. Pure appelstroop – alleen van appel – bevat minder suiker dan Rinse appelstroop, waar ook suikerbieten in zitten. IJzer haal je ook uit groenten, peulvruchten, noten en mager vlees.
Afwisseling is het geheim
Net als bij volwassenen geldt: variatie is key. Door je baby al vroeg verschillende smaken en structuren te laten proeven, vergroot je de kans op een avontuurlijke eter later. Mix gerust beleg met bijvoorbeeld wat fijngestampte groenten of fruit voor extra smaak (denk: avocado + banaan = een heerlijke, romige spread).
Bonus: een paar creatieve combi’s
Avocado + geprakte banaan
Cottage cheese + gestoomde broccoli (geprakt)
Ei + pompoenpuree
Pindakaas + banaan (of aardbei)
Het beste broodbeleg voor je baby is voedzaam, zacht, zoutarm en vooral: puur. Geen poespas, gewoon eerlijk eten. En vergeet niet: vieze smoeltjes horen erbij. Want voor je het weet zit er meer beleg óp je baby dan op het brood. Smakelijk!
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Demi Schoenmakers is moeder en online redacteur voor onder andere BabyBytes, Libelle en Women's Health. Met een scherp oog en een luisterend oor zoekt ze naar verhalen die de lezer prikkelen. Of het nu gaat om gezondheid, lifestyle of opvoeding; ze probeert haar artikelen op een toegankelijke en boeiende manier over te brengen.
Reageer op dit artikel
reacties (0)