Het kraampakket: handig om te weten

Het kraampakket: handig om te weten

Elke zwangere vrouw kan een kraampakket aanvragen bij haar zorgverzekeraar. Hierin zitten hulpmiddelen voor bij de bevalling. Benieuwd naar wat er in een kraampakket zit en waar je dit kunt aanvragen? Wij leggen het je uit.

Wat is het kraampakket?

Het kraampakket is een doos met medische hulpmiddelen die je kan aanvragen bij je zorgverzekeraar. Hierin zitten producten in die je nodig hebt tijdens de bevalling en voor na de bevalling. Vooral voor een thuisbevalling is een kraampakket handig om in huis te halen, omdat er medische producten in zitten die de verloskunde kan gebruiken om jou te verzorgen. Maar ook bij ziekenhuisbevallingen wordt het aangeraden om dit pakket in huis te halen, want er zitten ook producten in die na je bevalling nodig én handig zijn.

Wat zit er in een kraampakket

In een kraampakket zitten vooral medische hulpmiddelen voor tijdens de bevalling. De inhoud van het pakket kan per zorgverzekeraar verschillen. Deze basisproducten zitten er bijna altijd in:

  • Matrasbeschermer, dit beschermt het matras tegen vruchtwater of bloed. Dit plaats je voor de bevalling al op je matras.
  • Kraamverband, deze grote maandverbanden helpen bij het opvangen van bloedverlies na de bevalling
  • Netbroekje, in deze broekjes kan je het kraamverband doen.
  • Onderleggers, extra bescherming voor het matras tijdens en na de bevalling.
  • Flesje alcohol, dit is voor het ontsmetten.
  • Steriele gaasjes, voor de wondverzorging na de bevalling. Dit kan ook voor de baby zijn.
  • Navelklem, voor het afklemmen van de navelstreng.
  • Hechtpleisters, dit is voor het verzorgen van de wond.
  • Zoogkompressen, deze plaats je in je BH tegen het lekken van melk. Dit zijn ronde pads en beschermen tegen het doorlekken.

Er wordt aangeraden om deze producten niet te openen maar netjes te bewaren. Zo kan de verloskundige en de kraamhulp de spulletjes makkelijker vinden en gebruiken. Daarbij is het hygiënisch om de producten in de verpakking te laten zitten.

Wanneer aanvragen?

Het is handig om het kraampakket op tijd aan te vragen. Dan heb je hem in ieder geval al thuis staan, en hoef je je daar geen zorgen meer om te maken mocht je te vroeg bevallen. Je kan het kraampakket vanaf de vierde maand van je zwangerschap aanvragen. Er wordt aangeraden om het pakket zes weken voor je uitgerekende datum sowieso in huis te hebben.

Hoe vraag je het kraampakket aan?

Het kraampakket vraag je aan bij je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar checkt of je echt zwanger bent aan de hand van een zwangerschapsverklaring, daarna sturen ze het pakket naar je op. Sommige zorgverzekeraars vergoeden het kraampakket niet. Hier moet je dus even goed op letten bij het aanvragen van het pakket.  

Kopen van kraampakket

Als jouw zorgverzekeraar het kraampakket niet vergoedt, kan je deze zelf kopen. Dit kan je bij de apotheek laten samenstellen of in een thuiszorgwinkel kopen. Deze pakketten kosten rond de 30 euro.

Heb jij een kraampakket in huis gehaald?

Lees ook:

De zeven dingen die niemand je verteld over de bevalling 
De 'geheimen' van de kraamverzorgende

Bron: 24baby & babywereld

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Sharon

    Is dat nieuw dat je hem zelf moet aanvragen?

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50