Wat ik had willen weten voor ik moeder werd

Wat ik had willen weten voor ik moeder werd
  • in Moeder
  • 0
  • 1171
  • 09/10/2022

Een moeder van grote kinderen denkt terug aan die eerste zware maar mooie maanden na de geboortes van haar kinderen.

Als je met je dikke buik of je pasgeboren baby op straat loopt, zijn er altijd voorbijgangers die je van ongevraagd advies voorzien. Dat advies is niet perse goed, het is wel goed bedoeld. Bedank ze vriendelijk en gebruik het of vergeet het gewoon.

Geen zwangerschap, bevalling of kind is hetzelfde. Het heeft dus geen zin om te vergelijken. Wel lijken de meeste belevenissen, gedachten en gevoelens van nieuwe moeders op elkaar. Het heeft dus heel veel zin om die met andere nieuwe moeders te delen. Niet om je uit te sloven voor elkaar, maar om steun te vinden bij elkaar.

Stel je de allerergste kramp voor. Die, maar dan iets erger, dat is hoe weeën voelen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je het niet weet als het zo ver is. Als het zover is, weet je het. Als het eenmaal zover is zul je denken dat er iets mis is, omdat het zo veel pijn doet. Dat betekent dat het goed gaat.

Het kind moet er uit en komt er ook uit, zoals miljoenen kinderen hebben gedaan. Heb vertrouwen in je lichaam,  je kind,  je verloskundige, je man, je moeder, God, de natuur of je yogaleraar, maar heb vertrouwen. Je kunt meer dan je denkt.

En bovendien kun je niet meer terug.

Net na de bevalling realiseer je je pas echt hoe de komst van de baby je wereld op zijn kop zet. Jouw lichaam lijkt niet meer van jou, je tijd is niet meer van jou en als de kraamhulp er is, lijkt zelfs je huis niet meer van jou. Dat komt allemaal goed. Voor je het weet is je leven weer normaal, alleen dan met kind.

Krampjes gaan uiteindelijk over.

Al heb je ooit over de rand van de Grand Canyon gekeken, Ayers Rock in het echt gezien, het Bounty-eiland in het echt bezocht of aan de voet van de piramides van Gizeh gestaan: niets is mooier dan de eerste glimlach van je baby.

Wat het consultatiebureau, de boeken, je moeder, je vriendinnen, de buren of voorbijgangers ook zeggen: jij bent de moeder en jij beslist  wat het beste is voor jouw baby.

Wees echter niet bang om hulp of advies te vragen. Mensen helpen graag.

Er worden dagelijks honderden baby’s geboren. Jij en je kind zijn niet bijzonder.
jij bent nooit eerder moeder geworden en jouw baby is nooit eerder geboren. Jullie zijn uniek.

Voorbijgangers die je aanraden er vooral van te genieten weten niet dat je al nachtenlang hooguit vijf uur geslapen hebt, dat het huis een bende is, dat je na al die weken nog steeds je oude broeken niet past en dat jij en je man nog voor zonsopkomst al naar elkaar snauwden van vermoeidheid. Voorbijgangers ruiken die zure melk niet. Ze zien alleen die blozende bolle baby die jij even niet meer kan zien.

Ooit gaan jij en je man elkaar weer sexy vinden. Heus.

Ooit ga je jezelf weer sexy vinden. Heus.

De vrouw die je ooit was bestaat nog steeds, al kun je haar even niet ontdekken tussen alle hormonen, extra kilo’s, donkere wallen en zure melkvlekken op je trui. Je gaat je elke maand weer meer als jezelf voelen. Op het eerste verjaardagsfeestje van je baby ben je terug, als vernieuwde en verbeterde versie van jezelf. Het is ook jouw eerste verjaardag als moeder. Vier het!

Realiseer je dan dat jij en je sexy man een zwaar maar heerlijk jaar achter de rug hebben met de mooiste en de liefste baby van de wereld: die van jullie.

Voorbijgangers die zeggen dat je ervan moet genieten omdat het zo snel gaat hebben gelijk.

Veel succes. Liefs van een voorbijganger met grote kinderen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50