Wat als alles anders gaat dan je je had voorgesteld?

Wat als alles anders gaat dan je je had voorgesteld?
  • in Moeder
  • 0
  • 1319
  • 30/01/2023

Als je zwanger bent, zie je om je heen bij andere moeders vaak 'hoe het hoort'. In je gedachten is het een grote roze wolk en daar hou je je als zwangere mama vaak aan vast... Maar wat als alles anders gaat dan je je had voorgesteld?

Je scrolt door talloze instafeeds heen van bekende moeders of momfluencers en ziet daar de ene mooie waterbevalling of thuisbevalling na de andere. Je ziet voor je hoe je straks wiegend met je baby in de schommelstoel zit en hoe je geniet van het mama zijn en van je kindje. Zo wil jij het ook...

Gefaald

Maar wat als het allemaal anders gaat dan je je had voorgesteld? Je zo gewenste thuisbevalling met zoutlamp verandert in een ziekenhuisbevalling, Omdat de ontsluiting niet vordert, je kindje in nood is of omdat je placenta niet loskomt. Dit soort dingen kunnen gebeuren en hier kan je zelf niks aan doen. Veel mama’s die ik zie in mijn praktijk voelen zich hierdoor enorm schuldig. Deze moeders hebben voor hun gevoel gefaald, omdat ze de bevalling niet op eigen kracht konden doen of omdat ze een ruggenprik hebben gekregen.

Of: je zit na de bevalling helemaal niet op die roze wolk en je vindt het moederschap eigenlijk helemaal niet zo leuk als je verwacht en wellicht gehoopt had. Je vraagt je dagelijks af hoe al die andere mama’s het doen en waarom jij zo worstelt met het moederschap. Ook dit komt vaker voor dan je denkt. Een op de drie moeders zit namelijk niet op een roze wolk na de bevalling.

Loyaliteitsconflict met jezelf

Al deze moeders hebben hetzelfde met elkaar gemeen: ze belanden in een negatieve spiraal en in een loyaliteitsconflict met zichzelf. Want, je vraagt je steeds af waar het mis ging en hoe je het beter had kunnen doen. Onbewust herbeleef je de zwangerschap, je bevalling en de periode erna, keer op keer weer opnieuw. Veel mama’s vragen zich af hoe ze het anders aan hadden kunnen pakken en geven zichzelf de schuld als het niet is gelopen zoals zij het graag hadden gewild. Deze moeders balen omdat de thuisbevalling een ruggenprik werd en schamen zich hier soms voor. Of mama’s die borstvoeding wilden geven en waarbij het niet lukte. Om uiteindelijk met veel schuldgevoel en schaamte over te stappen op flesvoeding. Of de moeders die bevallen middels een (geplande) keizersnede en die hierdoor het gevoel hebben gefaald te hebben.

Je hoeft je niet te schamen!

Lieve mama’s: je hoeft je niet te schamen voor dit alles. De dingen lopen vaak anders dan je denkt en je hebt niks verkeerd gedaan. Echt niet! Dit was geen keuze, het overkwam je gewoon. Want, laten we wel wezen: als je kon kiezen, had je voor een heel ander scenario gekozen! Dan had je waarschijnlijk die roze wolk gekozen of een voorspoedige bevalling en een fijne kraamperiode gewenst. Helaas kan je dit niet beïnvloeden en loopt het zoals het loopt in het leven. Laten we het loyaliteitsconflict met onszelf stoppen en eens wat liever zijn voor onszelf. Je doet je best als moeder, meer kan je niet doen. Dat geldt voor zowel de zwangerschap als de periode erna. Je hoeft je niet te meten aan bekende moeders of momfluencers. Laat de negatieve gedachten en de bijbehorende emoties gaan. Je bent meer dan al die schaamte en al dat schuldgevoel! Jij bent goed, precies zoals je bent.

Wil je hulp?

Merk je dat je veel negatieve gedachten hebt door je zwangerschap of na de bevalling? Loop je vast in het moederschap en wil je hier graag hulp bij? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nlinfo@froufroubegeleiding.nl. Ik ga je hiermee helpen!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50