Wanneer slaapt mijn baby door?

Wanneer slaapt mijn baby door?
 • in Baby
 • 6
 • 31919
 • 28/12/2021

Een van de vele vragen die ik in mijn kraampraktijk tegenkom is: wanneer slaapt mijn baby door? Dat lijkt een makkelijke vraag maar deze is een stuk minder eenvoudig te beantwoorden dan je op het eerste gezicht zou denken.

Want wat verstaat een moeder onder doorslapen? Wanneer de ouders onder doorslapen acht tot tien uur aaneengesloten slapen verstaan, heb ik een slechte mededeling voor de eerste paar maanden. De eerste paar maanden is het heel normaal dat de baby (net als al die maanden in de baarmoeder) continu voeding krijgt op verzoek. Dit betekent in de praktijk dat een baby gemiddeld iedere drie uur gevoed wil worden, ook ‘s nachts. Tussen de twee en vier maanden begint een baby met doorslapen. Rond deze periode bedoelen we met doorslapen een uur of vijf achtereen.

Boeken & methodes
Er zijn vele boeken en methodes om een baby te laten doorslapen, variërend van ‘de baby laten huilen-methode’ tot het trainen van het kind door het overdag vaker wakker te maken. In beide gevallen wordt de baby daar over het algemeen niet gezelliger van.

Beter kun je als ouder accepteren dat het wakker worden van baby's 's nachts er nou eenmaal bij hoort. Baby’s worden niet alleen maar wakker van de honger maar ook omdat ze nog niet zo diep slapen als wij en dus ook wakker worden omdat ze zich alleen voelen, oftewel: even checken waar mama is. Ook worden ze wakker omdat ze gewoon even klaar zijn met slapen; wie ligt er niet af en toe wakker ‘s nachts zonder geldige reden? Een natte luier, koud, warm, geschrokken van een geluid: er zijn tal van redenen om even om je vader of moeder te roepen 's nachts.

Advies
Naarmate de maanden verstrijken slapen de meeste baby's steeds wat meer door. De meeste moeders zijn het wakker worden 's nachts en een extra slaapje overdag al gewend. Dit omdat ze de laatste maanden van de zwangerschap al regelmatig wakker werden 's nachts om te plassen, om te draaien (wat naarmate de buik groter wordt steeds lastiger gaat) of vanwege de baby die 's nachts trappelt.

Mijn advies is om overdag waar het kan een slaapje mee te pakken of 's avonds wat vroeger naar bed te gaan. Ga ook niet twijfelen of je het goed doet wanneer je van andere ouders verhalen hoort over hoe vroeg hun kind al doorsliep. Ook jouw baby gaat doorslapen, wanneer hij of zij daaraan toe is.

Truste!

Lees ook de vorige artikelen van Simone van Kraamzorg Mammae Mia!

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons dan op Facebook en volg ons op Twitter!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Simone Compier is moeder van twee kinderen en naast lactatiekundige ook eigenaresse van kraambureau Mammae Mia in Amsterdam. Ze heeft op vrij jonge leeftijd twee kinderen gekregen en weet (mede door haar ervaring in de kraamzorg) hoe ontzettend leuk, maar ook intensief de babytijd kan zijn. 
  
Naast het runnen van een kraambureau geeft Simone ook nog cursussen aan aanstaande ouders en scholingen aan zorgverleners. 
  
Haar missie is om ouders zo goed en eerlijk mogelijk voor te bereiden op het ouderschap.

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Shrimp

  Ik reken er gewoon een jaar voor. Heb er 5 en ik leef nog.

 • yune

  Hier komt ie standaard ook nog 2x in de nacht voor een luier en 2x drinken, 't is zoals 't is. Hij doet wel minstens 2x slaapjes overdag :) daarmee is ie wel gezelliger en lacht ie meer.

 • Lady-Whistledown

  Zolang een baby een ouder in de nacht nog wakker maakt, is er wat mij betreft absoluut geen sprake van doorslapen. Ook al slaapt een baby van zeg 23:00 - 5:00 uur. In de nacht wakker = geen doorslapen.

 • Barbamammie79

  Eens

 • C.helletje

  Ben ik het ook mee eens

 • Maria87

  Helemaal mee eens

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50