Wacht liever jaar na bevalling om weer zwanger te worden

Wacht liever jaar na bevalling om weer zwanger te worden

Als je net bevallen bent, dan voel je dat je lichaam even bij moet komen. Wonden moeten genezen, baarmoeders moeten weer naar hun normale grootte krimpen, overtollig gewicht moet worden geloosd. Maar wat als je nog een kind wilt krijgen? Misschien ben je er geestelijk wel aan toe, maar hoe zit het met je lichaam?

Nieuw onderzoek maakt het duidelijk: het is het beste om je lichaam een jaar rust te geven voordat je weer zwanger wordt. Daardoor beperk je de gezondheidsrisico’s zowel voor jezelf als voor je toekomstige baby.

Als er minder dan een jaar wordt gewacht dan is het risico op vroeggeboortes, kleinere baby’s en de kans dat een moeders sterft bij een bevalling groter.

Lees ook:
Celebs die moeder werden na hun 40e

Goed nieuws voor 35 plussers

In het huidige advies van de Wereld Gezondheidsorganisatie gaat men uit van minstens 24 maanden en niet minder dan 18 maanden. Met de resultaten van de studie hopen de onderzoekers dat dat goed nieuws is voor vrouwen die 35 jaar en ouder zijn als ze aan het moederschap beginnen. Volgens de onderzoekers hebben de oudere moeders nu wat meer richtlijnen die ze kunnen aanhouden als ze meerdere kinderen willen krijgen.

Andere resultaten

Verder kwamen er uit het onderzoek waarbij 150.000 bevallingen in Canada werden bestudeerd, nog enkele andere resultaten naar voren, zoals:

  • Als je eerder dan twaalf maanden na je bevalling zwanger wordt dan brengt dat risico’s met zich mee voor vrouwen van alle leeftijden.
  • Jonge vrouwen die zes maanden na een bevalling weer zwanger werden hadden 8,5 procent kans op een vroeggeboorte.

Volgens hoofdonderzoeker Laura Schummers zijn de resultaten van groot belang voor vrouwen van 35 jaar en ouder. Zij hebben de neiging om kinderen dichter op elkaar te krijgen dan jongere vrouwen.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50