Waarom staat de verschoontafel meestal in het vrouwentoilet?

Waarom staat de verschoontafel meestal in het vrouwentoilet?

Als je je baby wel eens in een restaurant, café, bibliotheek of andere openbare ruimte hebt moeten verschonen, heb je vast wel eens gezien dat dit meestal - áls er al een verschoontafel is! - alleen in het vrouwentoilet kan. 

Het symbool dat aangeeft dat een kind verschoond kan worden, is ook meestal een vrouwtje met een jurk aan. Hoewel veel vaders een steeds grotere rol hebben in de opvoeding van hun kinderen, is dit natuurlijk nog een ontzettende ongeëmancipeerde situatie. 

Genieten

Een Amerikaanse vader vond dat ook en besloot er een Facebook-post over te schrijven, die in een paar dagen al honderden keren is gedeeld. Hij vertelt:
"Als vader van een jong kind, baal ik ervan dat ik mijn eigen kind niet kan verschonen. Niet dat ik er zo van geniet om wiebelende poepbillen te verschonen, niemand vindt dat leuk. Maar ik baal er dus van dat mijn vrouw iedere keer de pineut is als we in een openbare gelegenheid zijn. Het ouderschap doen we namelijk sámen!

En dit gebeurt dus heel vaak. Als mijn vrouw en ik ergens heen gaan, is er geen verschoontafel in de mannentoilet. Ik kan dan kiezen: of ik verschoon mijn dochter op de vieze vloer, of mijn vrouw moet haar weer verschonen... Als ik er alleen op uit ga met mijn kind, zit er vaak niets anders op dan haar achter in de auto te verschonen. Ik heb gewoon medelijden met single vaders! 

Helaas is het dus niet zo dat in alle vrouwentoiletten wel verschoontafels zijn, maar vaker wel dan niet. En sowieso vaker dan in het mannentoilet. 

Boodschap voor andere vaders

Als je een vader bent en je leest dit en snapt het probleem niet zo omdat je geen zin hebt om je kind te verschonen: houd toch op! Je zet ons allemaal voor schut. En als je een bedrijf bent waar wel verschoontafels in beide toiletten staan: you rock!"

Suggestie

Bij zijn kerk kaartte deze vader zijn probleem aan en daar werd meteen gehoor gegeven aan zijn frustratie. Inmiddels is in zijn kerk een verschoonplekje ingericht, speciaal voor vaders. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

1 leden zijn nu online
Aanmelden