Waarom staat de verschoontafel meestal in het vrouwentoilet?

Waarom staat de verschoontafel meestal in het vrouwentoilet?

Als je je baby wel eens in een restaurant, café, bibliotheek of andere openbare ruimte hebt moeten verschonen, heb je vast wel eens gezien dat dit meestal - áls er al een verschoontafel is! - alleen in het vrouwentoilet kan. 

Het symbool dat aangeeft dat een kind verschoond kan worden, is ook meestal een vrouwtje met een jurk aan. Hoewel veel vaders een steeds grotere rol hebben in de opvoeding van hun kinderen, is dit natuurlijk nog een ontzettende ongeëmancipeerde situatie. 

Genieten

Een Amerikaanse vader vond dat ook en besloot er een Facebook-post over te schrijven, die in een paar dagen al honderden keren is gedeeld. Hij vertelt:
"Als vader van een jong kind, baal ik ervan dat ik mijn eigen kind niet kan verschonen. Niet dat ik er zo van geniet om wiebelende poepbillen te verschonen, niemand vindt dat leuk. Maar ik baal er dus van dat mijn vrouw iedere keer de pineut is als we in een openbare gelegenheid zijn. Het ouderschap doen we namelijk sámen!

En dit gebeurt dus heel vaak. Als mijn vrouw en ik ergens heen gaan, is er geen verschoontafel in de mannentoilet. Ik kan dan kiezen: of ik verschoon mijn dochter op de vieze vloer, of mijn vrouw moet haar weer verschonen... Als ik er alleen op uit ga met mijn kind, zit er vaak niets anders op dan haar achter in de auto te verschonen. Ik heb gewoon medelijden met single vaders! 

Helaas is het dus niet zo dat in alle vrouwentoiletten wel verschoontafels zijn, maar vaker wel dan niet. En sowieso vaker dan in het mannentoilet. 

Boodschap voor andere vaders

Als je een vader bent en je leest dit en snapt het probleem niet zo omdat je geen zin hebt om je kind te verschonen: houd toch op! Je zet ons allemaal voor schut. En als je een bedrijf bent waar wel verschoontafels in beide toiletten staan: you rock!"

Suggestie

Bij zijn kerk kaartte deze vader zijn probleem aan en daar werd meteen gehoor gegeven aan zijn frustratie. Inmiddels is in zijn kerk een verschoonplekje ingericht, speciaal voor vaders. 

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (11) Stuur een bedankje


 • Bicky

  In de Lunch garden bij ons in de buurt hangt de verschoontafel buiten de toiletten, in de ruimte waar de wcdame/heer zit :) was leuk, mama kan eens op eigen tempo pipi gaan doen en papa kon zoontje verversen

 • gewoonmoeders

  bij de ikea is het goed geregeld. die hebben een aparte verschoonruimte.

  en bij de wc's een moeder-kind wc. (1 hokje met daarin 2 wc's naast elkaar, 1 grote en 1 kleine)

  geen idee of dat bij de mannen ook zit..

  maar zo'n aparte verschoonruimte is toch wel heel fijn! veel fijner dan een extra verschoontafel op de mannen wc..

 • china-dad

  Die Facebook post had ik ook kunnen schrijven. Ik heb zelfs foto's van keurige Chinese winkelcentra waar volop aan de kleine kinderen is gedacht, maar uitsluitend als aanhangsel van de moeder. NOOIT is er verschiningsruimte bij de heren. Dat is niet onlogisch in een land waar kinderen (en zeker kleine) uitsluitend het domein zijn van oma's en moeders. Waar ik mijn dochter al niet verschoond heb: achter een speeltoestel in een speelparadijs, op bankjes in parken, op het metroperron, zelfs in een restaurant op een bank waar mensen het gewoon konden zien. Tsja je moet wat, als participerende vader.

 • Soccer-Mom

  Gelukkig zijn er genoeg plekken waarbij aparte verschoningsruimtes zijn dus waar zowel vader als moeder gebruik van kunnen maken. Uiteraard blijft dit in Nederland nog wel een punt van aandacht. Had het relevanter gevonden als er een artikel was geweest met hoe het hier gaat. Het boeit mij echt niet hoe het in de USA gaat. Dat is voor ons hier toch in de verste verte niet relevant.

 • Ria1

  Ga dan toch gewoon met je kindje naar die vrouwentoiletten. Alsof vrouwen daar vies van opkijken als je met je kindje daar binnenwandeld. Wat natuurlijk leuk zou zijn is een apart plekje waar je je baby kan verzorgen, rustig borstvoeding kan geven of flesje warmen... Mis ik wel in al die parken. Ik gooi niet graag mijn boezem bloot in het openbaar.

 • kez

  Dat zou in Nederland kunnen, maar hier in Amerika absoluut niet! Een man die het vrouwentoilet inloopt, al is het dan met goede reden, daar gruwelen ze hier van! En de schrijver van de originele post is een Amerikaan, dus tja

 • Tiens

  Ik was een paar jaar terug in de dierentuin (volgensmij was het Burgerszoo) en zwanger van ons tweede kindje met de eerste nog volop in de luiers. Maar de zwangerschap had veel obstakels waar onder bloedingen en krampen. Kortom, rustig aan doen. We besloten een dierentuin te bezoeken omdat dit lekker op ons eigen tempo kon (het was ook een betere dag) en onze zoon toch nog leuke dingen met ons mee kon maken nu het nog lukte want ik het al zag gebeuren dat dit een hel van een zwangerschap kon worden... En wie weet hoeveel tijd we echt met hem zouden hebben als de baby er was.

  Kortom een dag voor ons gezinnetje met zn drieen... Mijn man deed de zorg die dag voor mn oudste aangezien het lange wandelen alleen al eigenlijk afgeraden werdt.

  En ja, na een tijdje lopen komt blijkt hij inderdaad gepoept te hebben en moest hij dringend verschoont worden. Mn man loopt met hem de toiletten in... En in een paar tellen loopt hij er weer uit... Geen verschoontafel.

  Dus ik vraag vriendelijk waarom die er niet is in het heren toilet... Ik werdt aangekeken of ik van mars kwam

  Naja, prima. Hij heeft hem gewoon een dames toilet in genomen en hem daar verschoont. Gelukkig had niemand er moeite mee... Maar dan nog kan ik me niet voorstellen dat zo'n familie georrinteerd bedrijf gewoon geen verschoontafel op een algemene plek of OOK in een heren toilet plaats. Een kind breng je in veel gevallen toch niet alleen groot? Wordt er altijd zo flauw van als alle verantwoording van het kind wordt gezien als "moeders taak" Het is 2017 hoor.

 • Soccer-Mom

  Heb je het ook officieel aangekaart bij de dierentuin in kwestie? Lijkt mij een simpel op de lossen probleem.

 • my-all

  Hier had ik het toevallig gisteren nog over met mijn man. Als alleen het vrouwentoilet een verschoontafel heeft, vind ik dat de man gewoon het vrouwentoilet mag betreden.

 • Nx4

  ik zie ze het vaakst in een invalide toilet, omdat die ook ruimer can binnen is.

 • Shrimp

  Ja ik ook

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50