Waarom mogen baby's geen honing?

Waarom mogen baby

Toen mijn zoon tien weken oud was, besloot hij de fles te weigeren. Het idee dat niemand anders hem kon voeden dan ik, benauwde me een beetje. Gelukkig kreeg ik de meest uiteenlopende tips van mensen uit mijn omgeving. Eén van de tips die ik veelvuldig heb gehoord was: “Smeer anders gewoon wat honing op de speen!” Een tip die ik - gelukkig - niet ter harte heb genomen. Later las ik namelijk in een folder van het consultatiebureau dat kinderen onder de één jaar nog geen honing mogen. Ik besloot eens uit te zoeken waarom niet.

Zeer gevaarlijk

In de grond zit de botulisme bacterie en door bijvoorbeeld de pootjes van de bijen of slechte hygiëne van de imker kan dit in de honing terecht komen. De bacterie is niet gevaarlijk voor kinderen die één jaar of ouder zijn. Dan is de darmflora er namelijk tegen bestand. Voor baby’s onder de één jaar, is de bacterie wel gevaarlijk. En niet zo’n beetje ook. De bacterie kan namelijk voor spierzwakte en verlamming zorgen en is in de meeste gevallen zelfs dodelijk. Kinderen die flesvoeding krijgen, overlijden vrijwel altijd aan de gevolgen van botulisme. Borstgevoede kinderen hebben een zeer kleine kans op genezing.

Lees ook:
Wat mag je als zwangere niet eten en waarom?

Waarschuwing

Botulisme is erg moeilijk te herkennen. Kindjes worden wat slapper, reageren trager, ze eten minder goed en ademen en slikken lastiger. De diagnose wordt meestal pas veel te laat gesteld, omdat er niet aan botulisme wordt gedacht.

Het verband tussen honing en botulisme is nooit wetenschappelijk aangetoond. Het vermoeden is echter wel erg sterk.

Voorkomen

Heel lastig is het niet om honing bij zuigelingen te vermijden: geef het gewoon niet. Smeer het niet op een speentje, roer het niet door de melk en voeg het niet toe aan een toetje met yoghurt. Pas als je kindje één jaar is, is het sowieso helemaal veilig!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


  • Lovely4c

    Toen mn zoontje 8 jaar geleden werd geboren, las ik een artikel over honing/baby verlamd, grote angst gehad hiervoor daarom vermeden bij mn kids onder 1 jaar

  • Betty

    Bedankt voor je aanvulling Partijtje. Ik ga het nog eens uitzoeken! :-)

Populaire topics

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50