Waarom middagdutjes tijdens je zwangerschap goed zijn

Waarom middagdutjes tijdens je zwangerschap goed zijn

Even vijf minuutjes je ogen sluiten... Tijdens je zwangerschap moet je dat vooral niet laten, want het een heel groot voordeel!

In het begin van mijn zwangerschappen wilde ik maar al te graag dutjes doen. Maar ja, je hebt nog niet wereldkundig gemaakt dat je zwanger bent, dus dan is het een beetje raar om een middagdutje te doen terwijl je dat normaal gesproken niet doet.

Lees ook:
Alles over slaap tijdens je zwangerschap

Middagdutje

Tijdens mijn verlof werd juist aangeraden om het wat rustiger aan te doen vanwege veel harde buiken en dan vooral ook even een middagdutje te doen. Dat vond ik moeilijk om aan toe te geven. Had het gevoel dat ik nog zoveel moest doen en regelen dat ik zo’n dutje zonde van mijn tijd vond. Wist ik veel dat je na je bevalling zoveel gebroken nachten zou hebben;-)

Tijdens mijn tweede zwangerschap heb ik er dan ook echt van genomen. Zodra het maar kon deed ik even een dutje. Heerlijk!

Geboortegewicht

Nu is het onderzoek naar voren gekomen dat het niet alleen goed is voor jezelf, maar ook voor je ongeboren kind! Zo hebben middagdutjes vooral veel invloed op het geboortegewicht van je kind. De kans op te licht/klein kind wordt door middagdutjes een stuk kleiner.

Onderzoekers in China, waar een middagdutje sowieso heel normaal is, keken naar gegevens van 10.000 vrouwen die al betrokken waren bij het onderzoek Healthy Baby Cohort. Voor het onderzoek werd deelnemers gevraagd naar hun slaapgewoonten tijdens hun zwangerschap en na de bevalling.

Vergeleken met vrouwen die geen middagdutjes deden, bleek dat bij de vrouwen die minstens anderhalf uur in de middag slapen aanzienlijk minder kans hebben op een baby met een laag geboortegewicht. Vrouwen die een uurtje in de middag slapen, hebben ook minder kans op een baby met een laag geboortegewicht, maar het half uurtje extra slaap verdubbelt het effect.

Hoe vaker hoe beter

Hoe vaker je een middagdutje doet, hoe groter het verband met het geboortegewicht. De vrouwen die vijf tot zeven keer per week anderhalf in de middag slapen hebben de grootste kans op een baby met een gezond geboortegewicht.

Hoe zit het met jouw middagdutjes? Kom je er een beetje aan toe tijdens je zwangerschap?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Hibaby

    Ik probeer echt met mijn dochtertje van 2 mee te slapen maar toch heb ik een klein meisje in mijn buik! Ik ben benieuwd wat haar geboortegewicht gaat zijn straks in september. 馃

  • Hibaby

    Ik probeer echt met mijn dochtertje van 2 mee te slapen maar toch heb ik een klein meisje in mijn buik! Ik ben benieuwd wat haar geboortegewicht gaat zijn straks in september. 馃

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50