Waarom je beter kunt ruiken in het eerste trimester

Waarom je beter kunt ruiken in het eerste trimester

Tijdens de eerste weken van mijn zwangerschap kon ik ineens de intense geur van koffie niet verdragen. Ook de lucht uit de koelkast, die ik eerder nog nooit had opgemerkt, kwam als een mokerslag binnen. Maar tijdens het tweede trimester had ik nergens last van. Hoe kan het dat je juist tijdens het eerste trimester alles beter kunt ruiken?

Ineens beter ruiken kan een aanwijzing zijn dat je zwanger bent, terwijl je dat nog niet eens hebt getest! Volgens Dr. William E. Schweizer, verbonden aan de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het NYU Langone Medisch Centrum in de Verenigde Staten komt het vaker voor bij vrouwen die net zwanger zijn dan je denkt.

Lees ook:
Alles over zwangerschapsmisselijkheid

Oorzaak

“Het is niet ongewoon voor vrouwen tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap dat ze ineens beter kunnen ruiken, maar waardoor de verbetering van het reukvermogen wordt veroorzaakt, is niet helemaal duidelijk.”

Volgens Schweizer kan het komen door het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor worden geuren in je neus beter geabsorbeerd.

Smaak en reuk

Het is wel bekend dat geur en smaak met elkaar zijn verbonden. Geuren die je dan ineens niet aanstaan kunnen misselijkheid veroorzaken. Zo zegt Schweizer dat vrouwen die lijden aan anosmie, dus niet het vermogen hebben om te kunnen ruiken, geen last van van zwangerschapsmisselijkheid.

Dus heb je (nog) geen last van opgezwollen borsten, het uitblijven van je menstruatie of misselijkheid - de meest gangbare aanwijzingen dat je zwanger bent - maar wel last hebben van een versterkt reukvermogen dan zou ik toch maar een zwangerschapstest in huis halen. Je weet maar nooit!

Wat kun/kon jij ineens beter ruiken tijdens je zwangerschap?

Chantal is voormalig online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


 • Mimzzy

  alles stinkt momenteel behalve de geur van autodrop rode bosvruchten cadillacs

 • mama-iris89

  15 weken 🤰🙋‍♀️ en nog steeds zoon super neus hier😂

 • Treasure°

  Moeder instinct denk ik?

 • Flamingobaby

  ja, ik kon zeker beter ruiken en ik vond het verschrikkelijk👎🏻. Vooral mijn vriend moest het ontgelden, want hij hoefde maar bij mij in de buurt te komen, net gedoucht en wel, en ik vond hem stinken. Deed hij zn arm omhoog in de auto, vloog de geur van zijn deo direct in mijn neus. Ben blij dat dat overging bij ongeveer 13 weken.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden