Waarom je beter kunt ruiken in het eerste trimester

Waarom je beter kunt ruiken in het eerste trimester

Tijdens de eerste weken van mijn zwangerschap kon ik ineens de intense geur van koffie niet verdragen. Ook de lucht uit de koelkast, die ik eerder nog nooit had opgemerkt, kwam als een mokerslag binnen. Maar tijdens het tweede trimester had ik nergens last van. Hoe kan het dat je juist tijdens het eerste trimester alles beter kunt ruiken?

Ineens beter ruiken kan een aanwijzing zijn dat je zwanger bent, terwijl je dat nog niet eens hebt getest! Volgens Dr. William E. Schweizer, verbonden aan de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het NYU Langone Medisch Centrum in de Verenigde Staten komt het vaker voor bij vrouwen die net zwanger zijn dan je denkt.

Lees ook:
Alles over zwangerschapsmisselijkheid

Oorzaak

“Het is niet ongewoon voor vrouwen tijdens het eerste trimester van hun zwangerschap dat ze ineens beter kunnen ruiken, maar waardoor de verbetering van het reukvermogen wordt veroorzaakt, is niet helemaal duidelijk.”

Volgens Schweizer kan het komen door het verwijden van de bloedvaten. Hierdoor worden geuren in je neus beter geabsorbeerd.

Smaak en reuk

Het is wel bekend dat geur en smaak met elkaar zijn verbonden. Geuren die je dan ineens niet aanstaan kunnen misselijkheid veroorzaken. Zo zegt Schweizer dat vrouwen die lijden aan anosmie, dus niet het vermogen hebben om te kunnen ruiken, geen last van van zwangerschapsmisselijkheid.

Dus heb je (nog) geen last van opgezwollen borsten, het uitblijven van je menstruatie of misselijkheid - de meest gangbare aanwijzingen dat je zwanger bent - maar wel last hebben van een versterkt reukvermogen dan zou ik toch maar een zwangerschapstest in huis halen. Je weet maar nooit!

Wat kun/kon jij ineens beter ruiken tijdens je zwangerschap?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50