Waarom ik niet voor een kraamfeestje heb gekozen

Waarom ik niet voor een kraamfeestje heb gekozen
 • in Baby
 • 7
 • 14368
 • 10/05/2022

Je bent pas bevallen en op een roze- of blauwe wolk beland met je kleine wurm. Terwijl je herstelt van je bevalling, (borst)voeding onder de knie probeert te krijgen en oververmoeid bent door alle gebroken nachten staan je lieve familieleden en vrienden voor de deur te popelen om je kleintje te mogen ontmoeten. Ontzettend leuk, maar ook best heftig.

Tenminste, zo heb ik dat ervaren. Ik vond alles SCHITTEREND aan de eerste dagen met mijn kleintje en ik genoot volop. Maar ik was ook ontzettend overweldigd door de zorg voor dit kleine jongetje in combinatie met het herstellen van mijn zware bevalling. Ik ben dol op mijn familie en vrienden, dus ik wilde iedereen snel zien en ik genoot van het feit dat iedereen zoveel interesse in ons toonde. Toch vond ik de kraamvisite (elke dag vanaf dag 2, soms in meerdere shifts) ook wel eens zwaar. Koffie zetten als de kraamverzorgende er niet meer was, beschuit met muisjes smeren, alles opruimen na afloop. Ondertussen worstelen met de borstvoeding en het bevallingsverhaal vertellen. En dat zo ongeveer de gehele eerste maand. 

Lees ook:
Lief kraambezoek: houd je aan deze regels! DANK!

Begrijp me dus niet verkeerd: ik vond het allemaal ontzettend gezellig en ik kijk er met een positief en warm gevoel op terug, maar ik vond het van tijd tot tijd ook wel heftig om zoveel visite te ontvangen. Toen ik dus zwanger was van onze tweede, bedacht ik dat ik het misschien anders aan wilde pakken. Ik besloot een kraamfeestje te overwegen in plaats van losse kraamvisite, om zo de stroom van bezoek iets in te perken. Toch kwam ik al snel tot de conclusie dat deze vorm van mijn kleintje voorstellen niet bij ons paste. 

Kraamfeest of kraamborrel

Als je een kraamfeestje geeft, vraag je familie en vrienden om niet thuis langs te komen in de kraamweek of vlak daarna. Je organiseert ergens in de eerste maand van het leven van je kindje - als de uk geland is en jij iets bent hersteld - een feestje waarop je iedereen uitnodigt. Baby in een (reis)wiegje, de ruimte vol slingers en ballonnen, lekkere hapjes, drankjes en heerlijk bijkletsen. Het voordeel is dus dat je als ouders zijnde maar één keer kraamvisite krijgt en daarmee dus niet wekenlang iedere avond visite hoeft te ontvangen. Maar wat mij betreft zit er een groot nadeel aan een kraamfeest: ik vind het namelijk onpersoonlijk.

Uit ervaring weet ik dat vrienden en familieleden oprecht geïnteresseerd zijn en dolgraag willen horen hoe het gaat. Daarnaast willen ze in alle rust je kindje bewonderen en - heel misschien - zelfs even vasthouden. Op een kraamfeest is deze rust en persoonlijke aandacht niet echt mogelijk. Je begroet elkaar, het bezoek mag een blik in het wiegje werpen en een cadeautje afleveren. En dan moet je - afhankelijk van hoeveel visite je krijgt (ik heb een grote familie en veel vrienden dus wij zouden véél visite krijgen) - eigenlijk alweer door naar de volgende. 

Ik heb zelf ervaring met één kraamfeestje waar het zoals hierboven beschreven is en ik vond dat gewoonweg niet heel erg gezellig. Al zullen er vast (misschien kleinschaligere?) feestjes zijn waar wél meer ruimte is voor één op één-contact.


Bron afbeelding: Style and Cheek

Kraamviste

Echt persoonlijk wordt het bij kraamvisite natuurlijk wel. Maar hoe voorkom je dat je avond aan avond, wékenlang visite hebt, als je snakt naar een avondje samen laveloos op de bank hangen?

 • Bekijk wanneer je je fit genoeg voelt om visite te ontvangen en houd iedereen bij voorkeur de eerste paar dagen wat op afstand.
 • Plan kraamvisite overdag in, als de kraamverzorgende er nog is. Het scheelt écht als je niet zelf beschuitjes hoeft te smeren!
 • Combineer - waar mogelijk - wat bezoekjes. Vraag een aantal mensen die elkaar kennen tegelijk. 
 • Zorg in ieder geval dat je 's middags even inplant om zelf te kunnen rusten en dat je kraamvisite wat vroeger in de avond plant. Daardoor kan je hopelijk (als de baby dat toelaat ;-)) even bijslapen.

'Gelukkig' bleek de interesse voor onze tweede spruit uiteindelijk minder groot dan voor de eerste. De tweede keer kregen we dan ook aanzienlijk minder kraamvisite. Jammer, maar stiekem ook wel lekker rustig. 

Waar hebben jullie voor gekozen? Een kraamfeestje of kraamvisite?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • life1234567

  Ik had echt altijd een hekel aan kraamvisite!! Niet omdat ik de mensen niet aardig vond hoor, maar omdat ik gewoon in alle rust bij wilde komen met ons gezin en het kleintje. Op de meeste kaartjes van de kinderen had ik gezet 'bezoek alleen in de kraamtijd' en bijvoorbeeld iets van 'alleen tussen 10.00 en 11.00uur' en ook nog eens 'aub bellen van te voren' haha!! Onze jongste was te vroeg geboren en moest in het ziekenhuis gebleven en toen hebben we dat ook op het kaartje gezet , iets van "omdat A te vroeg geboren is, en rust nodig heeft, ontvangen we geen kraambezoek'. ;-) Dat vond ik dus echt het beste want kraamvisite was waar ik nog het meest tegenop zag tijdens elke zwangerschap!!

 • Maartje07

  Ik zou nooit een kraamfeest doen; past niet bij ons, want ik vind het te onpersoonlijk. Heerlijk die mensen die langskwamen! Zelf plannen wanneer het ons uitkwam. Zeker na Corona bij onze 4e vonden we het zo leuk, al die mensen weer over de vloer.

  Ik heb er 4x enorm van genoten om kraamvisite te krijgen.

 • Lehaison

  Nadat we bij de eerste ruim een half jaar in kraamvisite zijn blijven hangen, dacht ik, dit doen we bij een 2e anders! Ook was onze eerste ontzettend gevoelig en moest erg wennen aan de komst van een baby en de kraamverzorgster in huis. Een kraamfeest, dat was erg goed bevallen. Je ouders, beste vrienden en dichte familie komt sowieso wel van te voren, maar al je collega's, iets minder dichte familie of de mensen die je alleen nog een keer op een verjaardag zie, die categorie plaatste ik heel graag in ons kraamfeest. Toch bij iedereen wel even kunnen kletsen en iedereen de baby laten bewonderen. Ik ben ook ook niet zo van het hand op hand laten gaan en merk dat het bij een kraamfeest toch ook minder vanzelfsprekend is dat de baby rond gaat. Dus ik zeg heerlijk een kraamfeest!

 • Jvb

  Kraamvisite vind ik zó veel leuker dan een kraamfeest. Je plant je bezoek wanneer je zelf wil, ik snap echt niets van mensen die het druk vinden. Je plant het toch zelf? Ik had echt niet elke dag visite en zeker niet 2x op een dag. Collega's ofzo, die zag ik pas na een maand en familie waar ik weinig contact mee had stuurde gewoon een kaartje. Met bezoek kun je gewoon echt met elkaar praten, je kind uitgebreid laten zien, je verhaal vertellen of hoe je je voelt, aandacht voor het cadeau geven, etc. Zoveel intiemer, zowel voor de ouders als het bezoek veel fijner. En ook: je kan aangeven als je moe bent en het verzetten of een bezoek kort houden.

  Ik snap een kraamfeest ook niet zo. De meeste mensen dichtbij komen alsnog al voor het kraamfeest al op bezoek dus voor de rust hoef je het niet te doen. Er komen vaak ook mensen op een kraamfeest die niet perse op kraamvisiste waren gekomen, of pas heel laat, en voor dat soort connecties hoef ik geen feest te geven. Maar vooral dat het inderdaad zo onpersoonlijk is. Het is te groot om met je gasten te kunnen praten. Je gasten komen een cadeautje brengen (soms moet je die zelfs op een tafel leggen en wordt het pas thuis uitgepakt) en werpen 1 blik op de baby (zelfs een keer in een rij langs een box moeten schuifelen waar de baby in lag te slapen) en verder is het socializen met andere gasten ipv de ouders. Voor de kraamvrouw is het nog best een gedoe om zo naast je eerste babyweken een feest te organiseren en hosten. En de baby ligt maar in de drukte.

  Ik heb 3 kraamfeestjes meegemaakt als gast, en ik vond er niks aan. En mijn schoonzus heeft spijt van haar eigen kraamfeest, omdat ze kapot was van het vele staan na die dag en ze er eigenlijk helemaal niet aan toe was om zoveel mensen tegelijk te zien, de drukte, de prikkels, het er mooi uit willen zien maar je belabberd voelen, etc. Doe mij maar visite!

 • Njenz

  Kraamvisite bij de eerste en bij de tweede gelukkig een kraamfeest (na 6 weken). Lekker veel tijd kunnen nemen om zelf te wennen en grote broer ook zonder continu visite. Intimi zoals ouders, dus Opa's en Oma's, ouderlijk gezin kwamen wel in de eerste week. Vond het bij de eerste echt vermoeiend, verklaar mezelf voor gek dat ik soms mensen in de middag zag en ook nog in de avond. Het afzeggen was ik ook niet goed in, 's avonds/'s nachts steeds een overprikkelde baby en de mensen die op kraamvisite waren geweest konden wel lekker zo hun bed in duiken 😅 Kraamfeest was super, gewoon bij ons thuis en iedereen onderhand alsnog kunnen spreken. Het ging om het feest voor de geboorte van de baby en niet om mijn bevallingsverhaal te vertellen, dat is grotendeels privé en van onszelf 😊

 • Shrimp

  Kraamvisite 😊 ik vind het reuze gezellig en je spreekt mensen echt omdat ze in kleine groepjes komen. Ik geef m’n kind sowieso maar mondjesmaat aan iemand dus als ze komen om te knuffelen hebben ze meestal pech 🤣. Als baby slaapt of onrustig is haal ik ze niet uit bed of de doek omdat er iemand is.

 • Shrimp

  Kraamvisite 😊 ik vind het reuze gezellig en je spreekt mensen echt omdat ze in kleine groepjes komen. Ik geef m’n kind sowieso maar mondjesmaat aan iemand dus als ze komen om te knuffelen hebben ze meestal pech 🤣. Als baby slaapt of onrustig is haal ik ze niet uit bed of de doek omdat er iemand is.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50