Waarom babyzwemmen zo leuk (én goed) is

Waarom babyzwemmen zo leuk (én goed) is
  • in Baby
  • 0
  • 594
  • 03/02/2024

Als je je baby kennis wilt laten maken met water is babyzwemmen de geschikte activiteit. Daarbij zitten er ook een hoop voordelen aan voor zowel jou als de baby. Welke voordelen dit zijn en waarom babyzwemmen zo goed is lees je hier!

Wat is babyzwemmen eigenlijk?

Bij babyzwemmen ga je samen met je kleintje zwemmen in het zwembad. Bij veel zwembaden worden er baby zwemlessen aangeboden onder begeleiding. Dé ideale manier om je kleine kennis te laten maken met het water.   

Dit zijn de voordelen van babyzwemmen

Er zitten veel voordelen aan het babyzwemmen:

  • Een van de belangrijkste is dat babyzwemmen een positieve werking heeft op de ontwikkeling van de motorische vaardigheden van je baby. De coördinatie gaat enorm vooruit en het houden van evenwicht wordt alleen maar verbeterd.
  • De band tussen jou als ouder en je baby wordt versterkt. Door het vele huid-op-huid contact tijdens de zwemles wordt de vertrouwensband groter.
  • Tijdens de zwemles heeft de baby indirect ook contact met andere ouders of baby’s. De sociale vaardigheden worden hiermee gestimuleerd.
  • Een babyzwemles is bedoeld om ontspanning te creëren voor jou en de baby. Neem dit momentje ook echt even om samen met je kleine te ontspannen in het water.

Vanaf wanneer kan je beginnen met babyzwemmen?

Als je met je kleintje voor het eerst wilt gaan babyzwemmen, kan dit rond de 2-3 maanden. Voor te vroeg geboren baby’s, baby’s die last hebben van hun luchtwegen of baby’s die niet goed groeien, gelden andere regels. Dan kan je het beste even met het consultatiebureau overleggen wat voor jouw baby geschikt is. Daarbij wordt ook aangeraden om te beginnen met babyzwemmen als de baby de eerste vaccinatie van 8 weken gehad heeft. Je kleine is anders nog te kwetsbaar voor infecties, die makkelijk verspreid kunnen worden in een zwembad.

Babyzwemmen in een zwembad

Als je met je baby wilt gaan zwemmen in een zwembad is het handig om even te letten op de volgende punten. Het is belangrijk om te weten of ze babyzwemlessen aanbieden bij je zwembad. Ook moet er altijd een gekwalificeerde begeleider aanwezig zijn en moet het water van het zwembad een goede temperatuur hebben. Dit kan namelijk verschillen per locatie. Een ideale temperatuur voor je baby is rond de 31-32 graden. Als er sprake is van al deze punten kan je jezelf inschrijven.

Hoelang kan je met de baby gaan zwemmen?

Als je voor het eerst gaat babyzwemmen wordt aangeraden om ongeveer 15 minuutjes in het zwembad te blijven. De nieuwe prikkels kunnen dit voor een baby erg intensief maken. Als je vaker gaat babyzwemmen kan je tot maximaal 30 minuten in het bad zwemmen. Als je merkt dat je kleintje het te koud krijgt door blauwe lippen, kippenvel, of bibberen kan je het best uit het badje gaan en samen opwarmen.

Babyzwemmen in openwater

Het is natuurlijk ook leuk om met je kleintje in de openlucht te zwemmen. En dit kan ook gewoon prima als je op vakantie bent bijvoorbeeld. Let er dan wel op dat natuurwater echt te koud is voor een baby. Je zou eventueel wel even kunnen pootje baden op een beetje spelen met het water.  Ook is zeewater zout en dit kan pijnlijk zijn voor de oogjes of voor eventuele eczeemplekjes. Het beste is om met je kleintje te zwemmen in een verwarmd buitenbad.

Extra tips:

  • Het kan fijn zijn om voor de eerste keer je partner of een vriendin mee te nemen. Dit is natuurlijk gezellig maar geeft jouw misschien wel een veiliger gevoel.
  • Laat je baby rustig aan het water wennen. Je merkt zelf of je kleintje het fijn vindt of niet. En neem als het nodig is ook gewoon een stapje terug. Misschien gaat het de volgende keer weer beter.
  • Vergeet je eigen zwemspullen niet ;) Er zijn genoeg moeders die alles ingepakt hebben voor de baby behalve hun eigen badpak.  

Vond jouw baby het fijn om te gaan zwemmen?

Lees ook:

Misschien handig om je peuter te leren: overlevingszwemmen 
Is deze zwemtechniek voor baby's wreed of hartstikke goed?

Bron: swimessentials & negenmaandenbeurs

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50