Vrouwen bevallen van ‘verkeerde’ baby door fout in ivf-kliniek

Het zou je maar gebeuren. Zit je al in zo’n zwaar ivf-traject, wordt er ook nog zo’n gigantische fout gemaakt. Het viel Daphna Cardinale na haar bevalling in september 2019 meteen op dat haar dochter een andere huidskleur had dan zij en haar man Alexander.

Twijfel

Het echtpaar zegt tegen Sky News dat ze hun twijfels over hun dochtertje onderdrukten omdat ze ’verliefd waren geworden’ op de baby en het ivf-proces volledig vertrouwden. Hun vermoedens werden zeven weken na de geboorte echter bevestigd door een dna-test: het meisje was niet verwant aan een van hen. Het embryo bleek, door een fout van hun vruchtbaarheidskliniek, in de verkeerde baarmoeder te zijn teruggeplaatst. 

Verwisseld

Via de fertiliteitskliniek kwam het stel er daarna achter dat Daphna zwanger was van de baby van een ander stel, en dat de andere vrouw hun biologische dochter had gekregen. De kliniek bleek de embryo’s van de stellen te hebben verwisseld. De twee meisjes werden in september 2019 een week na elkaar geboren. De meisjes zijn volgens Sky News in januari 2020 weer ’omgeruild’. De vier ouders zullen in de toekomst hun best doen om contact met elkaar te houden.

Voelen groeien

De vruchtbaarheidskliniek wordt aangeklaagd voor medische wanpraktijken, contractbreuk, nalatigheid en fraude. “Ik werd overrompeld met gevoelens van angst, verraad, woede en liefdesverdriet”, zei Daphna tijdens een persconferentie waarin het stel een rechtszaak tegen de vruchtbaarheidskliniek in Californië aankondigde. “Ik heb tijdens de zwangerschap nooit de kans gehad om mijn eigen dochter te voelen groeien en een band met haar op te bouwen”.

Zusje

Ook voor de oudste dochter van het stel was de verwisseling een flinke schok. Het zevenjarige meisje kwam er na zeven weken achter dat haar zusje niet haar zusje bleek te zijn. “Dat aan haar vertellen was het moeilijkste dat ik in mijn leven heb moeten doen”, aldus moeder Daphna.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50