Voor ‘oudere’ moeders is het veiliger om op uitgerekende datum te bevallen

Voor ‘oudere’ moeders is het veiliger om op uitgerekende datum te bevallen

Het aantal doodgeboren kinderen en het aantal baby’s dat vlak na de geboorte overlijdt kan worden verlaagd als zwangere vrouwen op de uitgerekende datum bevallen. Dit geldt vooral voor vrouwen die 35 jaar of ouder zijn.

Dit blijkt uit onderzoek onder 80.000 vrouwen uit Engeland uitgevoerd door onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Lees ook:
Alles over een zwangerschap als je 35 jaar of ouder bent

Bevalling inleiden

Vaak wordt bij zwangeren vrouwen die de 40 weken zwangerschap hebben bereikt nog uiterlijk twee weken gewacht voordat er wordt gekozen om een bevalling in te leiden. Nu zeggen deze onderzoekers dat het veiliger is voor de 35+ moeder en de baby dat het veiliger om de bevalling op de uitgerekende datum in te leiden.

Groter risico

Onder de onderzochte vrouwen zat ook een groep 35-plussers die voor de eerste keer zwanger waren. Deze groep loopt al een groter risico op complicaties tijdens de bevalling, hoewel dat risico volgens de onderzoekers heel klein is. Het is echter wel een groep die steeds groter wordt. Zo is in Groot-Brittannië nu 14 procent voor het eerst zwanger als ze 35 of ouder is. In 2015 waren er bijna 40.000 vrouwen in Engeland en Wales 35 jaar of ouder toen ze voor het eerst moeder werden.

Ingeleide bevallingen

Om het risico op een doodgeboren kind te verkleinen wordt vaak een bevalling ingeleid. In Groot-Brittannië wordt maar liefst een op de drie bevallingen ingeleid. Uit het nieuwe onderzoek is gebleken dat het overlijden van één baby kan worden voorkomen voor elke 526 ingeleide bevallingen, als vrouwen van 35 jaar of ouder op de uitgerekende datum worden ingeleid en er dus niet nog een of twee weken wordt gewacht met inleiden.

Uitgerekende datum

Uit onderzoek onder de 80.000 vrouwen bleek dat het aantal doodgeborenen baby's of het aantal pasgeboren baby’s dat vlak na de geboorte overlijdt aanzienlijk minder (8 op 10.000 zwangerschappen) was als er werd ingeleid op de uitgerekende datum. Als er een of twee weken werd gewacht met inleiden dan lag dat aantal veel hoger: 26 op 10.000.

Als de onderzoekers het juist hebben berekend dan kan het inleiden op de uitgerekende datum het leven van zo’n 50 baby’s per jaar redden.

Meer onderzoek nodig

Toch zegt hoofdonderzoeker Hannah Knight dat het nog te vroeg is om de richtlijnen aan te passen, omdat meer onderzoek noodzakelijk is. Maar het is volgens haar wel iets wat zwangere vrouwen met hun arts kunnen bespreken.

Bron

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (5) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50