Vijf tips voor nuttige, originele én alternatieve kraamcadeaus

Vijf tips voor nuttige, originele én alternatieve kraamcadeaus

"Is er nog iets dat je wilt hebben?" misschien was ik wel de verwendste zwangere ter wereld, maar ik wist dus niet wat ik daarop moest antwoorden. Toen mijn beide kinderen geboren waren, kwam ik bijna om in de kinderspullen en de kleertjes.

En hoewel ik het hélemaal niet erg vond om babykleertjes of speelgoed cadeau te krijgen (integendeel!!), was er ook een aantal cadeaus dat ik nuttiger had gevonden. Soms misschien iets minder leuk om te geven, maar zeker niet minder leuk om te krijgen. 

Lees ook:
Lezeressen vertellen: het verschrikkelijkste kraamcadeau dat ik heb gehad

1. Luiers

Van een aantal tantes kreeg ik - op mijn eigen verzoek - een berg luiers cadeau. Ik geef toe, het was voor hun waarschijnlijk niet heel erg leuk om bij de plaatselijke drogisterij een aantal pakken in te slaan. Ik was er echter verschrikkelijk blij mee. De voorraadkast was namelijk goed gevuld en de eerste maanden heb ik nooit misgegrepen. Bovendien heeft het me heel veel kosten bespaard én dacht ik bij iedere verschoning even aan mijn lieve familie. Win-win hoor!

2. Prentenboeken

Lees je een pasgeboren baby voor? Neuh. Ik niet, in ieder geval. Maar zodra mijn kleintjes hun hoofden rechtop konden houden en verder konden kijken dan hun eigen knuistjes, vond ik het wel leuk om zo nu en dan met ze door een boek te bladeren. Mijn kinderen zijn nu drie en anderhalf en gék op lezen. Als leerkracht in het basisonderwijs heb ik geleerd hoe belangrijk het is dat kinderen op vroege leeftijd al de lol van lezen in gaan zien, dus wat is een beter cadeau dan een prentenboek?

3. Fotoshoot

Als nieuwe moeder kan het zijn dat de fase als een roes aan je voorbij trekt. Misschien komt het door slaapgebrek, maar je vergeet al snel hoe die veel te schattige babyvingertjes en oortjes er ook alweer uit zagen. Foto's kan je dus niet genoeg hebben. Ik heb wel eens met een aantal vriendinnen een familieshoot cadeau gedaan. Geen newbornshoot in een schapenvachtje dus (hoewel dat ook leuk is), maar een professioneel fotograaf die thuis foto's kwam maken van het voeden en in bad doen van de baby. Mijn vriendin vertelde dat ze - een aantal jaar later - nog heel blij met deze fotoserie is. 

4. Ovenschotels en/of ingevroren soep

Eén van de dingen die mij het meest overweldigden tijdens de eerste periode met een baby was het oppakken van het 'gewone' leven. Opeens had ik een newborn die mijn aandacht nodig had, tussen het draaien van de gehaktballen door. Mijn moeder had tijdens de kraamweek enorm veel voor ons gekookt en een aantal porties van het één en ander ingevroren. Op regeldagen en sprongetjesdagen hebben wij daar nog héél veel plezier van gehad! 

5. Tegoedbon voor een avondje oppassen

De lijst met mensen die ik op mijn kinderen durf te laten passen, is vrij klein. Dus niet iedereen zit te wachten op je oppas-aanbod. Toch is het een fijne gedachte dat je als nieuwbakken moeder een backup hebt, als het echt nodig is. Laat je vriendin, zus of nichtje dan ook weten dat Je. Er. Bent. om op te passen. Als de nieuwe ouders even samen uit eten willen, als ze een middagje in bad wil, als ze een nachtje uit logeren willen of als ze een dag met buikgriep in bed ligt en daar geen pasgeboren baby bij kan verzorgen. Als je dit zo benadrukt, zal ze er vast een keer gebruik van maken. 

Welke kraamcadeaus hebben jullie gevraagd die echt nuttig waren? 
Niet dat kleertjes dat niet zouden zijn, natuurlijk. Maar daar heb je meestal zelf al een berg van gekocht ;-)

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • lispeltuut

    Abonnement op babyzwemmen

    Cadeaubon kruidvat, hem, Bart Smit oid

  • CelineG

    Ik blijf het raar vinden dat het in Nederland precies niet de gewoonte is om een geboortelijst aan te leggen. Zo'n lijst is juist super gemakkelijk; je bent zeker dat je krijgt wat je nodig hebt of wat je wil. Mijn familie woont bijvoorbeeld in Nederland en aangezien ik (nog) niet wist dat een geboortelijst niet gekend was, heb ik van hen dingen gekregen die ze zelf bedacht hadden om te geven. Wat ik bijvoorbeeld gekregen heb? Roze kleding met glitters en glinstersteentjes. Ik heb een hekel aan roze kleding en ondanks dat mijn schattig meisje geboren is, is dat niet veranderd. Neen, geef mij maar een geboortelijst. Dan ben je tenminste zeker dat de ouders het leuk en/of nuttig vinden.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50