Vijf simpele regels voor een liefdevol gezin

Vijf simpele regels voor een liefdevol gezin

Als ex-leerkracht in het basisonderwijs weet ik hoe belangrijk het is om duidelijke regels te stellen en je verwachtingen aan kinderen uit te spreken en waar mogelijk visueel te maken. In de klas hadden we dan ook de belangrijkste gedragsregels opgehangen op een plek waar iedereen ze kon zien. 

Laatst kwam ik een artikel tegen waarin een Amerikaanse moeder schreef over dergelijke gedragsregels, maar dan in haar gezin. Ze vertelde dat ze bij een therapeut was geweest, omdat ze het gevoel had dat het ouderschap haar een beetje aan het ontglippen was. Deze regels konden haar houvast geven en maakten haar gezin duidelijk wat er van hen werd verwacht. Ik vond het een inspirerend stukje en al denk ik niet dat ik direct een A4-tje met regels ga laten lamineren, is het toch een idee om in mijn achterhoofd te houden. Hierbij in ieder geval de mooie gezinsregels van Chaunie Brusie. 

1. Spreek met respect

"Dit geldt zowel voor mijn man als mijn kinderen," vertelt Chaunie, "Het is eigenlijk genant hoe vaak mijn kinderen hebben gezin dat ik met mijn ogen rolde als mijn man iets zei, of dat ik iets gemeens fluisterde... Oeps! Niets is confronterender dan het horen van mijn eigen, sarcastische woorden uit de monden van mijn kinderen. Het is echt heftig om te zien hoeveel van wat wij als volwassenen zeggen, wordt overgenomen door onze kinderen. Regel 1 is dus duidelijk: we spreken met respect naar elkaar en over elkaar!"

2. Ruim je spullen op

Chaunie: "Mijn dochter suggereerde dat het misschien aardig was als we allemaal 'mama zouden helpen met het huis schoonhouden', maar als fulltime werkende moeder is dat niet alleen mijn taak. Mijn man verboog de regel dan ook: 'we zorgen er allemaal voor dat ons huis netjes en opgeruimd is'. Een regel die wordt aangevuld door de aankoop van een Roomba (een apparaat die automatisch stofzuigt)."

3. Mooie herinneringen maken

"Natuurlijk is het niet het aller belangrijkst om regels na te streven. Het belangrijkst is uiteraard om als gezin mooie herinneringen te maken," vertelt Chaunie. "Het waren mijn kinderen die met dit belangrijke punt aan kwamen."

4. Gebruik je manieren

"Het zou toch fijn zijn als ik van andere ouders zou horen dat hun kinderen ook eten als monsters!" zegt Chaunie. "Mijn kinderen gedragen zich soms alsof ze nog nooit een vork, mes, lepel of servet hebben gezien. ELKE. AVOND. moet ik ze eraan helpen herinneren dat:

- Stoelen zijn om op te zitten. Niet om op te staan, op te wippen of om griezelige circusacts in op te voeren. 
- We niet met onze handen eten.
- We ons eten gewoon van een bord af eten. En niet eerst op de tafel schuiven en daarna van het tafelblad afzuigen. 
- Het niet netjes is om je neus - waarmee je zojuist nog in je neus hebt gepoerd - in de aardappelpuree te steken. 
- ALSJEBLIEFT BLIJF GEWOON ZITTEN!"

5. Wees dankbaar voor wat je hebt

"Ook een hele belangrijke: ik wil dat mijn kinderen leren dankbaar te zijn voor wat ze hebben. Eén van mijn kinderen is altijd obsessief gefocust op wat anderen hebben en wat hij niet heeft. Hij wil dat alles precies gelijk verdeeld wordt, al is dat niet altijd mogelijk. Het lijkt mij een goede zaak als mijn kinderen oprecht dankbaar zouden kunnen zijn met wat ze wél hebben, en dus niet gefocust hoeven zijn op wat ze níet hebben. 

Overigens is dat voor mij als hun moeder ook een goede regel om na te streven. Ik moet dus niet meer kijken naar de moeder die alles zo goed voor elkaar heeft. Of de moeder die mooiere nagels heeft dan mijn afgekloven stompjes, of die met een fitter lichaam of een dikkere bankrekening..."

Hebben jullie thuis uitgesproken regels?

Bron: Babble.com

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50