Vertel jij het je familie als je bevalling is begonnen?

Vertel jij het je familie als je bevalling is begonnen?

Toen één van mijn liefste vriendinnen hoogzwanger was, bestookte ik haar driemaal daags met de vraag of ze al iets merkte. Ik was zelf halverwege mijn eerste zwangerschap en vond het niet normaal spannend allemaal. Bijna twee weken na haar uitgerekende datum had ik om tien uur 's avonds een gemiste oproep. Ik belde haar terug en wist genoeg: ze was mama geworden. 

Snikkend zat ik met haar aan de telefoon, ze had een dochter gekregen en alles was goed gegaan. Nu ik nog, dacht ik terwijl ik over mijn buik wreef. Een aantal maanden later braken mijn vliezen de avond voor de uitgerekende datum. Nog voordat ik de verloskundige had gesproken, had ik al mijn vriendinnen en de belangrijkste familieleden op de hoogte gebracht van de aanstaande bevalling. Totdat de weeën niet meer lachend weg te zuchten waren, hield ik iedereen in een speciaal opgericht whatsappgroepje op de hoogte van de vorderingen. Daarna nam mijn echtgenoot deze berichtgeving deels van mij over. 

Lachend centimeters delen

Ook tijdens mijn tweede bevalling was iedereen die ik lief heb op de hoogte van mijn bevalling. Tot zeven centimeter ontsluiting appte ik iedereen vrolijk lachend. Ik vind het nóg leuk om de screenshots terug te lezen die ik heb gemaakt van die opgewonden berichtjes van mijn vriendinnen. 

Niet iedereen kiest ervoor om Jan en alleman om de hoogte te brengen van de pijn, het aantal centimeters ontsluiting en de verdere vorderingen in de verloskamer. Niet iedereen wíl dat en ook niet iedere situatie staat het toe. Soms gebeurt er zoveel of gaat alles zo snel, dat een appje sturen het laatste is waar je mee bezig bent. 

Daarnaast zijn bovendien ook steeds meer vrouwen die een heuse Twitter- of Facebookbevalling beleven. Zij richten geen whatsappgroepje op met een select aantal geliefden, íedereen - van een oud-collega tot de buurvrouw van een ex-vriendje - kan volgen wat er in de verloskamer gebeurt. 

Zoveel mensen, zoveel wensen

Lang niet iedere aanstaande mama deelt evenveel en juist omdat die verschillen zo uiteenlopen, ben ik benieuwd naar jullie keuzes.

Wie heb jij op de hoogte gebracht van je bevalling, en waarom?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • Grace84

  Bij de eerste bevalling hebben we alleen de verloskundige geïnformeerd. Bij de tweede verwacht ik dat we oppas voor onze oudste (en misschien de hond) nodig hebben, dus de oppas zal het weten. Verder wachten we tot (ruim) na de geboorte.

 • Charliecharlie

  Ja. 1x inleiding, kwam heel plotseling, vond het echt heel spannend en maakte me zorgen (bevindingen op echo). 2e keer duurde het gewoon heel lang. Had ook al wat staan met vriendinnen bij ons thuis dus die heb ik ook (kort) op de hoogte gehouden.

 • Bosco

  Ik werd opgenomen in het ziekenhuis en had oppas nodig voor de hond. Mijn moeder wist precies hoe laat het was. Helaas gaf ze die avond net een feestje en wist de iedereen hoe laat het was. Of ik ook nog even wilde blijven voor een borreltje... Bij de tweede wilden we het niemand vertellen. Maar deze kwam midden op de dag... En mijn oudste had oppas nodig. We hadden mijn moeder goed geïnstrueerd, toen ze onze oudste zoon terug wilde brengen vroeg ze wel of ik mijn zus de wel eerst wilde vertellen waarom ze moest oppassen, ze heeft het netjes stil gehouden. Maar had wel onverwacht visite gekregen.

 • Druif89

  Moet er niet aan denken zeg! Hier hoorde iedereen het pas toen de baby er was. Zelfs bij de tweede toen oma moest oppassen wist ze niet meer dan dat ik ingeleid zou worden en me moest melden in het ziekenhuis. Nou was er met een stort bevalling en weeën storm ook niet echt tijd om te appen, maar dan had ik het alsnog niet gedaan 😅

 • OemSaifeddin

  Hahah nee kan ik me goed voorstellen. Ik had ook een weeenstorm en me zoontje werd in zn vliezen geboren en ze wist niet hoe me telefoon werkte. Mij boeit die hele foto niet ik wou van de pijn af hahah. En mijn man die kwam rennend binnen, en er werd gevraagd of ik wou wachten. Wat denk jezelf😂en dan nog appen nog nee. Leave me alone 🙈

 • Miiepj-aapie

  Sommige mensen zullen het weten. Die zullen niet perse familie zijn. Bijv mijn beste vriendin.

  Als beetje mee zit zal alleen mijn schoonouders en schoonzus het weten ivm opvangen kinderen. Als langer duurt mijn moeder de hond. En mijn beste vriendin omdat we elkaar meermaals per dag appen als ik niet reageer hangt ze denk bij me man aan de telefoon bij haar ook zo gehad met de bevalling 🤣

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50