Vertel jij het je familie als je bevalling is begonnen?

Vertel jij het je familie als je bevalling is begonnen?

Toen één van mijn liefste vriendinnen hoogzwanger was, bestookte ik haar driemaal daags met de vraag of ze al iets merkte. Ik was zelf halverwege mijn eerste zwangerschap en vond het niet normaal spannend allemaal. Bijna twee weken na haar uitgerekende datum had ik om tien uur 's avonds een gemiste oproep. Ik belde haar terug en wist genoeg: ze was mama geworden. 

Snikkend zat ik met haar aan de telefoon, ze had een dochter gekregen en alles was goed gegaan. Nu ik nog, dacht ik terwijl ik over mijn buik wreef. Een aantal maanden later braken mijn vliezen de avond voor de uitgerekende datum. Nog voordat ik de verloskundige had gesproken, had ik al mijn vriendinnen en de belangrijkste familieleden op de hoogte gebracht van de aanstaande bevalling. Totdat de weeën niet meer lachend weg te zuchten waren, hield ik iedereen in een speciaal opgericht whatsappgroepje op de hoogte van de vorderingen. Daarna nam mijn echtgenoot deze berichtgeving deels van mij over. 

Lachend centimeters delen

Ook tijdens mijn tweede bevalling was iedereen die ik lief heb op de hoogte van mijn bevalling. Tot zeven centimeter ontsluiting appte ik iedereen vrolijk lachend. Ik vind het nóg leuk om de screenshots terug te lezen die ik heb gemaakt van die opgewonden berichtjes van mijn vriendinnen. 

Niet iedereen kiest ervoor om Jan en alleman om de hoogte te brengen van de pijn, het aantal centimeters ontsluiting en de verdere vorderingen in de verloskamer. Niet iedereen wíl dat en ook niet iedere situatie staat het toe. Soms gebeurt er zoveel of gaat alles zo snel, dat een appje sturen het laatste is waar je mee bezig bent. 

Daarnaast zijn bovendien ook steeds meer vrouwen die een heuse Twitter- of Facebookbevalling beleven. Zij richten geen whatsappgroepje op met een select aantal geliefden, íedereen - van een oud-collega tot de buurvrouw van een ex-vriendje - kan volgen wat er in de verloskamer gebeurt. 

Zoveel mensen, zoveel wensen

Lang niet iedere aanstaande mama deelt evenveel en juist omdat die verschillen zo uiteenlopen, ben ik benieuwd naar jullie keuzes.

Wie heb jij op de hoogte gebracht van je bevalling, en waarom?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden