Vertel jij het je familie als je bevalling is begonnen?

Vertel jij het je familie als je bevalling is begonnen?

Toen één van mijn liefste vriendinnen hoogzwanger was, bestookte ik haar driemaal daags met de vraag of ze al iets merkte. Ik was zelf halverwege mijn eerste zwangerschap en vond het niet normaal spannend allemaal. Bijna twee weken na haar uitgerekende datum had ik om tien uur 's avonds een gemiste oproep. Ik belde haar terug en wist genoeg: ze was mama geworden. 

Snikkend zat ik met haar aan de telefoon, ze had een dochter gekregen en alles was goed gegaan. Nu ik nog, dacht ik terwijl ik over mijn buik wreef. Een aantal maanden later braken mijn vliezen de avond voor de uitgerekende datum. Nog voordat ik de verloskundige had gesproken, had ik al mijn vriendinnen en de belangrijkste familieleden op de hoogte gebracht van de aanstaande bevalling. Totdat de weeën niet meer lachend weg te zuchten waren, hield ik iedereen in een speciaal opgericht whatsappgroepje op de hoogte van de vorderingen. Daarna nam mijn echtgenoot deze berichtgeving deels van mij over. 

Lachend centimeters delen

Ook tijdens mijn tweede bevalling was iedereen die ik lief heb op de hoogte van mijn bevalling. Tot zeven centimeter ontsluiting appte ik iedereen vrolijk lachend. Ik vind het nóg leuk om de screenshots terug te lezen die ik heb gemaakt van die opgewonden berichtjes van mijn vriendinnen. 

Niet iedereen kiest ervoor om Jan en alleman om de hoogte te brengen van de pijn, het aantal centimeters ontsluiting en de verdere vorderingen in de verloskamer. Niet iedereen wíl dat en ook niet iedere situatie staat het toe. Soms gebeurt er zoveel of gaat alles zo snel, dat een appje sturen het laatste is waar je mee bezig bent. 

Daarnaast zijn bovendien ook steeds meer vrouwen die een heuse Twitter- of Facebookbevalling beleven. Zij richten geen whatsappgroepje op met een select aantal geliefden, íedereen - van een oud-collega tot de buurvrouw van een ex-vriendje - kan volgen wat er in de verloskamer gebeurt. 

Zoveel mensen, zoveel wensen

Lang niet iedere aanstaande mama deelt evenveel en juist omdat die verschillen zo uiteenlopen, ben ik benieuwd naar jullie keuzes.

Wie heb jij op de hoogte gebracht van je bevalling, en waarom?

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (8) Stuur een bedankje


 • Anna-76

  Mijn ouders wisten het beide keren en mijn schoonzus de tweede keer ivm oppas. Voor alle anderen was het een verrassing.

 • Jojo91

  Bij de eerste vertelden we het aan niemand. Bij de tweede zouden mijn schoonouders ons zoontje opvangen, dus zij wisten het. Ik vond het dan wel zo leuk dat mijn ouders net zo ver op de hoogte waren.

 • B756

  Ja hoor, in beide familie apps (ouders, broers en zussen) waren ze er maar druk mee. Namen bedenken, tijdstip voorspellen, aanmoedigingen, superleuk om terug te lezen. Wij deden overigens niet mee hoor. Een paar vriendinnen wisten het en mijn zwangeren groepje. Gewoon 1 appje gestuurd: het is begonnen, we gaan naar het ziekenhuis! En daarna pas weer toen we terug op aarde waren en onze eerste foto wilden delen een uur of wat na de bevalling. Bij de 3e wist bijna niemand het, maar die is zó snel geboren dat we geen tijd hadden om mensen op de hoogte te stellen.

 • Strawberry88

  Mijn ouders omdat bij alle 3.

  Bij de 1e omdat we toen bij hun inwoonde en bij de 2e en 3e omdat ze op de jongens moest passen.

  Wel had ik een app groepje met een paar meiden die ook uitgerekend waren. Leuk om elkaar op de hoogte te stellen hoe ver etc.

 • My-Two-Pride-and-Joys

  Ik heb helemaal niemand op de hoogte gebracht. Mijn ouders wisten het omdat de weeën waren begonnen waar mijn moeder bij was. Maar voor de rest wist niemand het en dat wilden wij ook. Nu met de tweede doen we het weer net zo. Niemand die het te weten komt behalve degene die op onze zoon zal gaan passen.

 • Peepah

  Bij de eerste moest ik naar het ziekenhuis en mijn moeder ving de hond op. Eenmaal bij mijn moeder aangekomen was er een ontvangst comité die was ingelicht over mijn gebroken vliezen en toen ik de hond kwam brengen was er een vragenlijst. Ik had haar gevraagd dit niet te doen bij nummer 2. Toen ik melde dat dat ik ingeleid zou worden stroomden de appjes van familie binnen. Ze was even vergeten te melden dat ze niks mochten laten weten. Echt ben ik voor de inleiding al bevallen. Ik heb niks gestuurd tijdens de bevalling of wat dan ook.

 • LadyVee

  Mijn moeder/stiefvader omdat ik daar ook de kinderen niet brengen, mijn schoonzus omdat ze voor de hond moet zorgen, waarschijnlijk mijn zus omdat ik close met haar ben en mijn Oma.

  Er mag in t ziekenhuis toch niemand bij zijn behalve mijn vriend en het eerste uur na de bevalling ook niet. Moeder krijgt Het eerste uur huid op huid contact tenzij dat niet gaat dan verwachten ze dat vader dat doet. Denk ook niet dat ik heel veel behoefte heb aan veel bezoek wanneer ik met bevallen ben, doe mij maar eerst 24uur rust op een paar mensen die je heel dierbaar zijn en de kids dan.

 • CelineG

  De enige die op de hoogte waren, waren mijn man en het ziekenhuis personeel. En technisch gezien een medewerkster van het Kruidvat (vliezen gebroken maar nog even wat boodschappen gaan doen daar). Bij de tweede gaat het ervanaf hangen wanneer het gebeurt aangezien iemand ons eerste waarschijnlijk zal moeten opvangen...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50