Verantwoordelijkheidsgevoel van moeder slecht voor gezondheid vrouw

Verantwoordelijkheidsgevoel van moeder slecht voor gezondheid vrouw

Kinderen zijn hartstikke leuk, maar blijkbaar zijn ze voor een moeder slecht voor haar gezondheid! Het 24/7 verantwoordelijkheidsgevoel en ook de emotionele verantwoordelijkheid als het gaat om de opvoeding, drukken zwaar op de gezondheid van een vrouw.

Het onderzoek werd gedaan aan de Arizona Staatsuniversiteit en de Oklahoma staatsuniversiteit onder vrouwen met een relatie en kinderen tot 18 jaar. Het blijkt dat mannen zich steeds vaker bezighouden met het huishouden, maar dat vrouwen nog steeds als hoofd van het huishouden wordt gezien ook al heeft ze een baan.

Lees ook:
Lezeressen vertellen: 'Ik werk en mijn partner zorgt voor de kinderen'

Verantwoordelijkheidsgevoel

Bijna negen van de tien vrouwen heeft het gevoel de enige te zijn die verantwoordelijk is voor de organisatie van en agenda met activiteiten van het gezin. Volgens professor Suniya Luthar is dit een extreem groot deel, omdat 65 procent van de vrouwen een baan heeft. Zeven op de tien vrouwen zegt ook de zorg op zich te nemen als het gaat het reilen en zeilen in het gezin en het verdelen van huishoudelijke taken. En een groot gedeelte van de onderzochte vrouwen heeft het gevoel verantwoordelijk te zijn voor het welzijn van hun kind(eren). 80 procent gaf aan dat zij degene was die de namen van de leraren kenden en tweederde gaf aan dat zij degene in het gezin zijn die alert is op de emotionele behoeften van het kind.

Ongelukkig

Deze onzichtbare taken wegen zwaar op de mentale gezondheid van een vrouw. Volgens professor Luthar voelen vrouwen zich vaak leeg en voelen ze daardoor vaak ongelukkig, ook als het gaat om hun relatie.

Herken jij je hierin? Heb jij het gevoel dat je veel op je neemt als het gaat om je gezin en dat je je daardoor niet echt gelukkig voelt?

Bron: The Independent

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • NYVM

  Ja hier herken ik me in. Het vergt veel van me

 • Nog-even!

  Wordt het dan geen tijd om te accepteren dat veel vrouwen anders zijn dan mannen en dat het dus belachelijk is om van vrouwen te eisen dat ze meer als mannen moeten worden en vooral evenveel uren moeten werken?!

  In dit stukje zie ik trouwens niet de positieve effecten van het verantwoordelijkheidsgevoel terug.... Reken maar dat kinderen daar namelijk wél de vruchten van plukken

 • Mama-van-meisje

  Wat jij zegt is zo gek nog niet hoor. Ik bind emancipatie in de zin van gelijke rechten helemaal top. Maar met dat beide werken enzo hebben we volgens mij als bevolking onszelf alleen maar genaaid.

 • Soccer-Mom

  Conclusie: word maar geen moeder want dat is slecht voor je gezondheid, pfffff

 • Mama-van-meisje

  Is deels wel herkenbaar. Mijn man doet alles wat ik hem vraag in de verzorging van mijn dochter en de regeldingetjes maar ik moet t wel verzinnen dat het moet gebeuren. Dus ook al helpt manlief met alles en is hij niet te beroerd om te lopen. Als ik er niet aan denk gebeuren zaken niet.

 • CelineG

  Hetzelfde wel hier ja. En het feit dat ik vanuit thuis werk helpt ook niet echt. Men denkt te gemakkelijk van dat ik het allemaal wel kan doen maar ik moet ook mijn uren presteren en mijn deadlines halen... Ik hou van mijn man maar af en toe ... Aaaargggg

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

8 leden zijn nu online
Aanmelden