Veel nieuwbakken moeders verbergen postnatale depressie voor buitenwereld

Veel nieuwbakken moeders verbergen postnatale depressie voor buitenwereld
  • in Moeder
  • 0
  • 2569
  • 22/11/2018

“Is het normaal dat ik me zo voel? Ben ik de enige? Vast wel… Als ik er met iemand over praat, verklaart ‘ie me vast voor gek, dus laat ik dat maar niet doen…” Heel veel nieuwbakken moeders krijgen te maken met een postnatale depressie, maar verbergen dat voor de buitenwereld, blijkt uit onderzoek.

Een postnatale depressie komt na een bevalling vaker voor dan je denkt, maar toch zit deze aandoening nog behoorlijk in de taboesfeer. Uit onderzoek dat werd uitgevoerd door HealtyWomen en Sage Therapeutics onder 1.000 vrouwen die zwanger zijn of die van plan zijn om zwanger te worden, blijkt dat maar liefst 51 procent van de vrouwen die gediagnosticeerd zijn met een postnatale depressie zich ervoor schamen.

Lees ook:
Emma had een postnatale depressie: 'Ik wilde mijn baby op het strand achterlaten'

Meer voorlichting

Volgens de onderzoekers is het hard nodig dat artsen meer voorlichting geven over een postnatale depressie aan kersverse moeders of moeders in spe. Zo weet meer dan de helft van de moeders niet dat een postnatale depressie te maken heeft met een schommelende hormoonspiegel. Ook weet slechts 38 procent dat zelfmoordneigingen een symptoom kan zijn van een postnatale depressie.

Verder kwam naar voren dat 32 procent van de vrouwen die te maken kreeg met een postnatale depressie minder geneigd zijn om voor gezinsuitbreiding te gaan. En wat zeer alarmerend is: maar liefst 91 procent voelt een sociale druk om symptomen van een postnatale depressie zoals angsten en eenzaamheid te verbergen.

Stimuleren om hulp te zoeken

Onderzoekers zijn verbaasd dat ondanks dat er steeds meer bekend is over een postnatale depressie er nog steeds zo’n taboe op deze aandoening heerst. Zij pleiten ervoor dat artsen vrouwen meer voorlichting geeft over de symptomen. Ook moeten vrouwen meer gestimuleerd worden om hulp te vragen.

Vond jij het vervelend om aan je omgeving hulp te vragen na je bevalling?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50