Vaders voelen zich gelukkiger dan moeders. Hoe kan dat nou?

Vaders voelen zich gelukkiger dan moeders. Hoe kan dat nou?

Als er kinderen komen, is er tussen vaders en moeders een duidelijk verschil te zien in het gevoel van geluk. Zo voelen vaders zich gelukkiger door hun kinderen dan moeders. Hoe kunnen moeders net zo gelukkig worden? Het antwoord lijkt heel simpel…

Blijkbaar voelen vaders zich gelukkiger door hun kinderen dan moeders, omdat ze veel vaker met hun kinderen spelen! Tot deze conclusie kwamen onderzoekers aan de Universiteit van Californië at Riverside. Psychologen analyseerden drie andere onderzoeken waaraan 18.000 mensen aan hebben meegewerkt. Volgens de onderzoekers zou dat kunnen komen, omdat vaders vaker met hun kinderen spelen.

Lees ook:
Geluksmomentjes van een nieuwbakken moeder

Onderzoeken

Hoofdonderzoeker Katherine Nelson-Coffey zegt dat uit de twee onderzoeken naar voren komt dat ouders zich gelukkiger voelen dan stellen zonder kinderen en dat vaders weer gelukkiger zijn dan moeders als er wordt gekeken naar positieve emoties, depressieve gevoelens en dagelijkse beslommeringen. Het derde onderzoek ging wat dieper op de materie in, zoals: hoe voelen vader en moeder zich als ze verschillende dingen doen met hun kinderen? Deelnemers aan het onderzoek moesten een app downloaden waarmee ze konden bijhouden welke activiteiten ze ondernamen met hun kind en hoe ze zich op dat moment voelden.

Hieruit bleek dat zowel vaders als moeder blijer waren als ze met hun kind aan het praten waren of wanneer er een manier van interactie was, maar het effect was groter bij vaders dan bij moeders.

Waarom zijn moeders minder gelukkig dan vaders?

Waarom voelen moeders zich minder gelukkig dan vaders? Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat moeders zich meer verantwoordelijk voelen voor de zorg van het kind en dat ze meer emotionele en onzichtbare taken hebben zoals het draaiende houden van het huishouden, zorgen dat iedereen op tijd op plaats van bestemming is en ze zich vaker druk maken over het welzijn van het kind. Dit kan volgens de onderzoekers verklaren waarom moeders zich minder gelukkig voelen dan vaders.

Hoe zit dat met jouw geluksgevoel als moeder?

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Peepah

    Als ik uit bed kom, zit ik met mijn vieze ochtend walm borstvoeding te geven schone luier, broodje smeren voor mijn andere zoon kop koffie voor mezelf. Als alles heeft gegeten komt mijn vriend fris gewassen beneden. Dan kan ik mezelf opfrissen. Als ik de hele dag voor de kids heb gezorgd en vriendlief komt van zijn werk wil ik ook wat voor mezelf doen. Tja helaas moeten er daarna weer dingen geregeld worden, afspraken maken en overnemen. Als ik dan eindelijk tijd voor mezelf heb, ben ik letterlijk en figuurlijk leeggezogen. Hoe zou het komen dat mannen gelukkiger zijn. Ik houd van mijn kinderen en ben ook echt wel gelukkig, maar slaap doet wonderen en ik zou blij zijn als mijn verlof er op zit.

  • Soccer-Mom

    Ik denk dat Amerikaanse vrouwen veel hogere eisen stellen aan 'geluk' dan wel geluk anders ervaren dan Nederlandse vrouwen.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50