TV-tip: Roze wolk, over de postnatale depressie

TV-tip: Roze wolk, over de postnatale depressie

We hebben er op BabyBytes regelmatig aandacht aan besteed: de postnatale depressie. Toch vond ik - nadat ik gisteren de documentaire van 2Doc ‘Roze wolk. Wat gebeurt er bij een postnatale depressie?’ keek - dat we het er nog eens over moeten hebben.

Eén op de tien vrouwen krijgt er namelijk mee te maken: een gitzwarte wolk vlak na de bevalling. Dat houdt in dat pak ‘m beet één van de vrouwen waar je gezellig mee aan het lachen bent tijdens de zwangerschapsyoga, na haar bevalling door een hel zal gaan.

Tien procent van de vrouwen zal namelijk niet meteen een hechte band met haar kindje voelen. Ze zal angstig zijn, verdrietig, lusteloos en/of boos. Ze zal zichzelf niet meer herkennen, wensen dat het allemaal anders zou zijn dan het is. De eerste tijd met haar kind zal in niets lijken op wat ze zich erbij had voorgesteld. Ze zal zich machteloos, eenzaam en hulpeloos voelen.

Het effect van een postnatale depressie op een vrouw, haar partner en haar gezin is nog nooit zo concreet en snoeihard bij mij binnengekomen als tijdens de documentaire die gisteren op NPO2 werd uitgezonden. Het moet hartverscheurend verdrietig zijn om ‘het’ niet te voelen, als je baby geboren is. Om niet meteen dolverliefd in die oogjes te staren.

Kwetsbaar
Ik heb dan ook heel veel bewondering voor de dappere vrouwen die in de documentaire hun gevoelens over die donkere periode uit hun leven zo openhartig hebben durven vertellen. Ze hebben zich - na de postnatale depressie - op hun kwetsbaarst op durven stellen om anderen uit te leggen wat een postnatale depressie betekent. Ook vind ik het knap van de partners, die vertellen wat de depressie van hun vrouw voor hen heeft betekend. Ik vond het een enorm interessante uitzending, al miste ik één belangrijk onderdeel: wat heeft de postnatale depressie van de moeder betekend voor het kind? Op deze vraag is geen antwoord gekomen. 

Heb je gisteravond nog niet met een traan in je ooghoek naar de televisie zitten staren? Kijk hier de aflevering dan terug. En houd contact met die moeders van de zwangerschapsgym . Wie weet hebben ze - na de geboorte van hun kindje - je hulp nodig.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50